Teknoloji

Apple güncellenmeyen uygulamaları App Store’dan kaldıracak

app store kullanıcı yorumları

apple app storeApple App Store içinde yakında bir tür temizlik başlatacak gibi gözüküyor. Şirket tarafından geliştiricilere gönderilen e-postada iOS ve macOS’in güncel sürümlerine uyumlu hâle getirilmeyen uygulamaların tespit edileceği ve mağazadan kaldırılacağı belirtildi. Başlangıçta belirtildiği gibi işlemeyen uygulamalar da Apple tarafından mercek altına alınacak. Bu listeye mevcut değerlendirme kriterlerini karşılamayan uygulamalar da dahil edilecek. Yeni sürece dair bilgilendirme yazısı, Apple’ın geliştirici web sitesinde de yayınlandı.

App Store’da “tozlanan” uygulamaların geliştiricileri, tespitin yapılmasının ardından Apple tarafından bilgilendirilecek. Bu bildirimden sonra geliştiricilere gerekli değişiklikleri yapmaları için 30 günlük bir süre verilecek. Bu süre içinde talep edilen adımları atmayan geliştiricilerin uygulamaları mağazadan hemen kaldırılacak.

Apple’ın gazabından güncellenmeyen uygulamalar dışında kalan uygulamalar da nasibini alacak. Örneğin, açılır açılmaz hemen kapanan uygulamalar da tespit edilmelerinin ardından App Store’dan kaldırılacak. Geliştiricilere gönderilen e-postada kalitenin şirket adına ne denli önemli olduğunun altı çizildi. E-postada geliştiricilerin gönlünü hoş tutacak mesajlar vermeyi de ihmal etmeyen Apple, geliştiricilerin inovatif uygulamalar geliştirmek ve bunları güncel tutmak için gösterdiği çabanın da farkında olduğunu belirtti.

Apple App Store uygulamalarının kısa isimlere sahip olmasını istiyor

Apple tarafından geliştiricilere gönderilen e-postada dikkat çeken bir nokta daha bulunuyor. Bundan böyle mağazada yayınlanacak uygulamaların ismi, maksimum 50 karakter uzunluğunda olabilecek. Şirkete göre, bu yolla geliştiricilerin App Store’un arama algoritmasıyla oyun oynaması engellenecek. Bazı geliştiriciler, uygulamalarına ve oyunlarına içerikleriyle tam anlamıyla ilgisi olmayan uzun isimler vererek kendilerine avantaj sağlayabiliyor.

E-postada özellikle App Store’da tamamı gözükmeyen ve kullanıcılara faydası olmayan uzun isimlere sahip uygulamalara dikkat çekiliyor. Bu değişikliğin iOS 10’un çıkışına kısa bir süre önce gerçekleştirilmesi de ayrıca göze çarpıyor. iOS 10 ile birlikte faaliyete geçecek Arama Reklamları özelliği ile Apple, geliştiricilere ilgili aramalarda ücret karşılığında sonuç sayfasının en üstüne çıkma fırsatı verecek.

Söz konusu değişiklikler 7 Eylül itibarıyla hayata geçecek. Apple’ın aynı tarihte düzenleyeceği etkinlikte yeni iPhone’u, ikinci nesil Apple Watch’u ve iOS 10’un nihai versiyonunun çıkış tarihini duyurması bekleniyor. Şirketin politika değişikliğinde esas hedef uzun süredir güncellenmeyen uygulamalar olduğu için bunun iPhone kullanıcılarının ana ekranlarını eklemesi beklenmiyor.

İLGİLİ HABERLER