DosyaManşetler

Apple’ın 9 Mart Watch etkinliğinde neler bekliyoruz?

apple-watch-9-mart-etkinlik-260215

Apple’ın 9 Mart etkinliği bu yıl gerçekleştirilecek en büyük Apple etkinliklerinden bir tanesi olabilir. Apple bu etkinlikte Apple Watch ile ilgili yeni detaylar ve aynı zamanda piyasaya çıkış takvimini açıklayacak. Aynı zamanda yeni MacBook, iOS güncellemesi ve daha çeşitli konularla ilgili haber ve yenilikleri de görebiliriz.

9 Mart etkinliğiyle ilgili detayları etkinliğin başlayacağın 19:00’dan itibaren Teknoblog’da bulacaksınız. Aşağıda etkinlikle ilgili beklentilerimizi listeliyoruz:

[quote_box_center]İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Watch ile ilgili şimdiye kadar neler biliyoruz?[/quote_box_center]

Apple Watch’un fiyatı ve piyasaya çıkış bilgileri

apple-watch-uc-model-090315

Apple Watch’un 349 dolarlık yurt dışı başlangıç fiyatına sahip olacağını biliyoruz, ancak bu fiyat nerelere kadar çıkacak. Onu öğrenmek için bu etkinliği beklememiz gerekiyor.

349 dolarlık fiyatın Apple Watch Sport modeline ait olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Alüminyum gövdesi ve sentetik lastik kayışıyla bu model en ucuz seçenek olacak ve kitleler çoğunlukla bu modeli tercih edecek. Sport modelinin de farklı konfigürasyonlarının bulunması kuvvetle muhtemel, ancak Apple’ın bunları nasıl satacağı noktasında ne gibi bir planlama yaptığını henüz bilmiyoruz. Bütün Apple Watch modellerinin iki farklı ekran büyüklüğü mevcut olacak, ayrıca büyük ekranlı modellerin başlangıç fiyatını da bu etkinlikle birlikte öğrenmiş olacağız.

Bütün bu sorularla birlikte çeşitli söylentiler de ortalıkta dolaşıyor. Örneğin Apple’ın paslanmaz çelikli Apple Watch’u ne kadara satacağı merak ediyor. Apple konusunda yetkin bir isim olarak nitelendirilen Daring Fireball sitesinden John Gruber, geçen ayın sonlarında yazdığı bir yazıda Apple Watch’un fiyatının 1000 dolar civarında olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Aslında fiyatın 700 dolar civarından başlayabileceğini, ancak tercih edilen kayışa bağlı olarak fiyatın 1000 dolar üstüne çıkabileceğini dile getirmişti.

18 karat altınlı Apple Watch Edition modellerinin fiyatları da merak ediliyor. Birçoğu iyi bir analog saatin fiyatıyla aynı seviyede olacağını öngörürken, Gruber tercih edilen kayışa bağlı olarak fiyatın 10 bin ila 20 bin dolar arasına çıkabileceğini söylüyor. Öte yandan Instapaper’ın geliştiricisi Marco Arment de kendi blogunda bu saatin için fiyatın 5000 dolar olabileceği tahmininde bulundu. Her ne olursa olsun, Apple Watch Edition şirketin en pahalı ürünlerinden biri olacak.

Apple, Apple Watch’un satışının nisan ayında başlayacağını daha önce açıklamıştı. Ancak tam olarak hangi tarihte satışa sunulacağını, ayrıca ön siparişlerin ne zaman başlayacağını ise bu akşamki etkinlikte göreceğiz.

Apple Watch’un Türkiye satış takvimi ve fiyatları içinse etkinliğin sonrasını beklemek gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi, Apple Store Online Türkiye mağazasında fiyat ve teslimat bilgilerinin etkinliğin hemen sonrasında yayınlandığını görebiliriz.

Apple Watch’a özel kayış ve aksesuarlar

apple-watch-spor-kordon-yesil-090315

Kişiselleştirme Apple Watch’un en önemli unsurlarından bir tanesi ve bu noktada değiştirilebilir kayışlar büyük bir role sahip. Apple, Watch’un geçen yılki tanıtımı sırasında birkaç kayış göstermedi, ancak bu sefer piyasaya çıkacak seçenekler hakkında daha geniş bilgi sahibi olabiliriz. Ayrıca bunların fiyat bilgileri de etkinlikte verilebilir.

Bütün spor kayışları satışa çıkacak gibi görünüyor, ancak deri ve metal kayışlar için durum farklı olabilir, özellikle bunların bazılarının renklere özel bazı eklentilerinin olduğunu düşünecek olursak. Bu durum onların daha pahalı olmasını veya basitçe düşünecek olursak satışlarının imkansız olmasını getirebilir. Spor kayışların her biri ise kendi renkleriyle bitiyor, bu da söz konusu sorunun yaşanmasının önüne geçiyor.

apple-watch-arka-090315

Üçüncü taraf kayışlarla ilgili olarak biraz daha beklemek gerekecek gibi görünüyor. Apple genellikle diğer üreticilerin aksesuarları hakkında kamuoyu önünde fazla konuşmayı tercih etmiyor. Her ne kadar üçüncü taraf üreticileri bu konuda cesaretlendirse de, onların çıkaracağı aksesuarlarla ilgili detaylar etkinlik sonrasında netleşecektir. Bu arada Apple’ın üreticilere saat ile arayüz vazifesi görebilecek akıllı kayışlar üretme konusunda yol gösterdiği söyleniyor. Ancak söz konusu imkanın saatin bu versiyonunda kullanıma sunulması mümkün olmayabilir.

Ayrıca Apple, Watch için aksesuar programı hakkında bazı bilgiler verebilir. Apple’ın büyük ürünlerin sağlam aksesuar ekosistemleri bulunuyor, bunda Apple’ın onları aksesuar programları yardımıyla takip etmesinin büyük payı var. Apple Watch için de çok yakında birçok aksesuarı görmeye başlayacağız. Ancak Apple’ın aksesuar programını pazartesi günkü etkinlikte açıklayıp açıklamayacağını şu an için net şekilde söyleyemiyoruz.

Apple Watch uygulamaları

apple-watch-apps-090315

Apple, Watch’un tanıtımı sırasında çeşitli uygulamaları gösterdi, ancak 9 Mart etkinliğinde daha fazla saat uygulamasını görmemiz kuvvetle muhtemel. Çünkü bu sefer işin içinde üçüncü taraf geliştiricilerin yaptıkları çalışmalar da var. Apple bundan yaklaşık dört ay kadar önce saat uygulamaları için geliştirme araçlarını yayınladı ve geliştiriciler o zamandan bu yana çalışıyor. Apple’ın sahnede en büyük isimlerin en iyi uygulamalarını göstermek isteyeceğini tahmin edebiliriz. Bunun yanı sıra daha küçük ölçeğe sahip geliştiricilerin de ilgi çekici uygulamaları da Apple tarafından etkinlikte sahnelenebilir.

Uygulamalarla ilgili ön gösterimin yanı sıra Apple, App Store’un nasıl bir rol oynayacağı noktasında da ipuçları verebilir. Çok fazla şeyin değişmemesi muhtemel, ne de olsa Apple Watch uygulamaları iPhone uygulamalarının saat uzantıları gibi işleyecek, şu anda evrensel uygulamaların dağıtıldığı biçimde dağıtımı yapılabilir. Apple saat için en sonunda bağımsız, kendi başına çalışabilen yerel uygulamaları getirmek istiyor. Bu nedenle Apple’ın ileride Watch App Store uygulaması çıkabilir, ancak bunun için yerel uygulamaların çıkışını beklememiz gerekecek gibi görünüyor.

Yeni bir MacBook

apple-macbook-air-12-taslak-060115-1

Apple’ın yeni bir dizüstü bilgisayar çıkarmaya hazırlandığı söyleniyor. Bugünkü etkinlik söz konusu bilgisayarın duyurulduğu yer olabilir. Apple’ın MacBook Air’ın takipçisi olan yeni bir dizüstü bilgisayar çıkarması bekleniyor. Aslında bu MacBook serisi içinde yeni bir segment de olabilir veya karşımıza Air’ın daha ince, küçük ve iyi ekranlı bir güncellenmiş versiyonu çıkabilir.

9to5Mac sitesi geçtiğimiz ocak ayında yeni modelle ilgili bazı detaylar açıklamış, yeni dizüstü bilgisayarın 12 inç ekran barındıracağı ve mevcut 11 inç ekranlı Air’dan daha küçük bir kasaya sahip olacağını yazmıştı. Apple’ın bu dizüstü bilgisayara USB Type-C konnektörü ve kulaklık jakı olmak üzere iki adet port eklemeyi düşündüğü, güç konnektörü bile eklemeyi düşünmediğini kaydetti. Bu cesur bir adım olur, ancak sonuç olarak etkileyici şekilde daha küçük bir bilgisayarın ortaya çıkacağı da açık bir gerçek.

Yeni MacBook’un serisi içinde fan içermeyen ilk ürün olması bekleniyor. Bu, MacBook bilgisayarının fan sesinden bıkanlar için sevindirici bir gelişme olacaktır. Ayrıca dizüstü bilgisayarın tıklanabilir izleme dörtgeni barındırmayacağı, bunun yerine hafifçe tıklatmalarla işleyeceği söyleniyor. Klavyenin de diğer MacBook’larda bulunanlardan biraz daha dar olacağı söyleniyor.

Yeni MacBook’un nisan ve haziran ayları arasında çıkacağı söyleniyor. Bu da Apple için 9 Mart etkinliğini bu yeni ürün hakkında konuşmak için iyi bir ortam hâline getiriyor.

Güncellenmiş MacBook Air

apple-macbook-air-modeller-090315

Apple’ın eski MacBook Air’ı çöpe atmasını beklemeyin. Şirket yeni ürün çıkarsa bile eski ürünlerini daha düşük fiyatlarla piyasada tutmayı seviyor. Air’ın temel özelliklerinde hafif güncellemeler yapan şirket bu ürünü yeniden kullanıcılara sunabilir.

MacBook Air son olarak Nisan 2014’te güncellenmişti. Bu modelde Intel’in Haswell tabanlı işlemcileri bulunuyor. Yeni nesil Intel işlemcileri çıktığına göre, Apple’ın MacBook Air serisinde Broadwell güncellemesi yapmasını da bekleyebiliriz. Bunun dışında yeni MacBook Air’larla ilgili heyecan verici gelişmeler beklemeyin, ancak bu yeni ürünler daha hızlı olacak ve pilleri de daha uzun süre dayanacaktır. Eğer Apple yeni bir MacBook çıkarırsa, Air serisi içinde de fiyat düşüşleri beklemek yerinde olur.

iOS 8.2

Apple Watch iPhone ile bağlantı kurmadan çalışamıyor, ancak öncelikle iPhone’ların da Watch ile nasıl bağlantı kuracağını öğrenmesi gerekiyor. Bunun için de iOS 8.2’ye ihtiyaç var. Yeni sürümle birlikte Apple Watch desteği getirilecek. iOS 8.2’de Apple Watch yardımcı uygulaması bulunacak, buradan saatin ayarlarını kolaylıkla değiştirmek mümkün olacak.

Bunun dışında iOS 8.2 ile gelecek yeniliklerin dar kapsamlı olması bekleniyor; Sağlık uygulaması için çeşitli hata düzeltmeleri ve oynamalar sunulacak. Daha fazla değişiklik ve Türkçe konuşan Siri için iOS 8.3 güncellemesini beklemeniz gerekecek.ios-8-logo-090315

İLGİLİ HABERLER