Manşetler

Apple 3D Touch teknolojisi nedeniyle dava edildi

apple 3d touch

Apple’ın ilk kez Apple Watch ile çıkardığı ve daha sonra da iPhone 6s ve 6s Plus’ın da aralarında bulunduğu cihazlarda Force Touch ve 3D Touch adlarıyla yer verdiği basınca duyarlı ekran teknolojisi mahkemelik oldu.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Immersion adlı şirket Apple’ı, bu teknolojiyle ilgili olarak üç patentini ihlâl ettiği gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Immersion’ın ilk patenti “Saklanan efektler için dokunmatik geri bildirim sistemi” başlığını taşıyor ve bir yazılımın hafifçe bastırmadan sonra ön izlemeleri ve sıkı şekilde bastırmadan sonra da aksiyonları gösteriyor. Bu anlatım akıllara Apple’ın iPhone’undaki Peek ve Pop işlevlerini getiriyor.

İkinci patent “Dokunmayla ilgili hislerin sağlanması için yöntem ve araçlar” başlığını taşıyor. Immersion Apple’ın bu patenti, iPhone’larda ekrana bastırma gibi çeşitli dokunmatik hareketler karşılığında verilen titreşimli tepkiler aracılığıyla ihlâl ettiğini öne sürüyor.

Ayrıca Immersion iPhone 6s ve 6s Plus’ın “Mobil cihazlarda paylaşılmış geri bildirimler için interaktif model” başlıklı bir patenti de ihlâl ettiğini öne sürüyor.

Immersion’ın CEO’su Victor Viegas, endüstrideki diğer oyuncuların dokunmatik geri bildirimlerin değerinin farkına varmasından ve bunları ürünlerine uyarlamasından dolayı memnuniyet duyduklarını, bununla birlikte kendileri için de işlerini herhangi bir fikri hak ihlâline karşı korumanın, inşa ettikleri ekosistemi muhafaza etme ve dokunmatik deneyimleri iyileştirmeye devam etmek için yapılan yatırımların korunması açısından önemli olduğunu belirtti.

Şirket Apple’dan zararlarının karşılanmasını talep ediyor. Daha da önemlisi Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonu’na da şikayette bulunarak iddia konusu olan cihazların satışına ihtiyati tedbir konulmasını talep etti. Apple’dan henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

İLGİLİ HABERLER