Manşetler

Apple 2016 üçüncü çeyrek finans raporu: 42.4 milyar dolar gelir

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

appleApple, 2016 mali yılı üçüncü çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Bir önceki çeyrekte ortaya çıkan ve pek de parlak olmayan tablodan sonra Wall Street çevreleri bu geride kalan son mali çeyrek yıl için beklentilerini biraz daha düşük tutmuştu. Apple, bu beklentilerin üstüne çıkmayı başardı.

Cupertino şirketi 2016 mali yılı üçüncü çeyreğinde 42.4 milyar dolar gelir elde etti. Bu üç aylık dönem içinde elde edilen net kâr 7.8 milyar dolar oldu. Bu, hisse senedi başına 1.42 dolar kazanç anlamına geliyor. Geçen yılın aynı döneminde şirket 49.61 milyar dolar gelir ve bunun üzerinden 10.7 milyar dolar net kâr elde etmişti. Thomson Reuters tarafından gerçekleştirilmiş analist anketinde ise 42.11 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 1.38 dolarlık kazanç tahmini çıkmıştı.

Üçüncü çeyrekteki iPhone satışlarına bakıldığında, Apple’ın kısa vadedeki beklentileri karşıladığını görüyoruz. 25 Haziranda sona eren mali çeyrek yılda 40.4 milyon iPhone satışı gerçekleştirildi. Bir yıl önceki aynı üç aylık dönemde ise 47.5 milyon iPhone satılmıştı. Analistler ise 40 milyon civarında bir iPhone satışı bekliyordu.

iPad’e baktığımızda ise 10 milyonluk satış gerçekleştirildi. Bu durum yıldan yıla yüzde 9’luk bir azalma anlamına geliyor. Ancak Wall Street’in beklentileri yine geçildi ve iPad’den elde edilen gelirler yüzde 7 artış gösterdi.

Apple’ın finans raporunda dikkat çeken önemli bir nokta var ve şirket de buna dikkat çekiyor. App Store gelirleri şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Servisler iş kolu da yıldan yıla yüzde 19’luk büyüme gerçekleştirdi. Bu durum bulut, uygulama ve içerik mağazaları gibi servislerin giderek daha fazla önem kazanacağı anlamına geliyor. Şirket bu yolla yeni iPhone satamadığı müşterilerinden de düzenli bir gelir elde etme şansı yakalayabilir.

Bundan önceki çeyrek yıllık dönem Apple için oldukça zorlu olmuş, şirket 13 yıl sonra ilk kez yıldan yıla gelirlerde düşüş kaydetmişti. Bu durum iPhone satışlarının yavaşlamasına ve Apple’ın iPhone ve iPad benzeri yeni bir ürün çıkartamamasına bağlanmıştı. Geçen üç ayın etkisiyle, bu ay tahminler epey düşük tutulmuştu. Zaten şirket de üç ay önce üçüncü çeyrek için yıldan yıla yüzde 15’lik bir gelir düşüşü öngörmüştü.

Dördüncü çeyrek için Apple 45.5 milyar ile 47.5 milyar dolar arasında bir gelir beklentisi içinde bulunuyor. Bu, son çeyrektekine göre biraz daha yüksek bir gelir beklentisinin olduğu anlamına geliyor. Apple 2015’in son mali çeyrek yıllık döneminde 51.5 milyar dolar gelir elde etmişti.

İLGİLİ HABERLER