Manşetler

Apple 2015’i rekor kâr elde ederek kapattı

apple covid-19 satın alma

apple

Apple’ın kârı genellikle yılın dördüncü çeyreğinde çok yükseklerde seyreder. Ne de olsa yeni iPhone modellerinin piyasaya daha fazla şekilde yayılması yılın son üç aylık dönemine denk gelir. Geçen yıl o dönemde 18 milyar dolar kâr elde etmiş, halka açık bir şirketin elde ettiği en yüksek kâra ulaşmıştı. Bu yıl şirket onun da üstüne çıktı; 2015’in son üç ayında 75.9 milyar dolar gelirden 18.4 milyar dolar kâr kaydetti.

Ne var ki, Apple 2016 mali yılının ikinci çeyreği ki, bu şirket için yılın ilk üç ayına denk geliyor, 50 ile 53 milyar dolar arası gelir tahmininde bulundu. Şirket 2015 mali yılının ikinci çeyreğinde 58 milyar dolar gelir elde etmişti. Bu, Apple’ın son on üç yıl boyunca ilk kez yıldan yıla gelir düşüşü kaydedebileceğini gösteriyor.

Geride kalan üç aylık dönem için sadece iPad Pro yeni piyasaya çıktı. Ancak iPhone 6s ve 6s Plus akıllı telefonlarını aralarında Türkiye ve Çin’in de bulunduğu birçok ülkede 2015’in son üç ayında gördük. Özellikle Çin önemli bir pazar, şirketin ürünleri bu ülkede bir hayli popüler. Yüksek tüketici sayısı da gelir ve kârı önemli ölçüde artırıyor. Tedarikçilerin gelen siparişlerde azalma gördüğüne dair haberler çıksa da, açıklanan son finans raporunda bunun izleri görünmüyor. Bunda Çin’de gerçekleşen rekor seviyedeki satışların rolü büyük olsa gerek.

Ancak ABD ve Japonya’da elde edilen gelirler azalıyor. Çin’de kaydedilen büyük büyüme Apple’ın gelirinin yıldan yıla düşüş göstermemesinin en önemli nedeni gibi görünüyor. 2016 mali yılının ilk çeyreğinde şirket 74.78 milyon iPhone sattı, 2015 mali yılının aynı çeyreğine göre yatay bir seyir izlemeyi sürdürdü.

Her zaman olduğu gibi, iPhone satışları Apple’ın en büyük gelir kalemi oldu. Ancak şirketin finans tablosunda en fazla büyüme gösteren kalemler “servisler” ve “diğer ürünler” oldu. App Store, iCloud, AppleCare ve Apple Pay’in içinde yer aldığı Servisler yıldan yıla yüzde 26’lık büyüme göstererek 6.05 milyar dolar gelire ulaştı. Apple Watch ve Apple TV’nin içinde bulunduğu “Diğer Ürünler” segmenti de yıldan yıla yüzde 62’lik bir gelir artışı kaydederken bu çeyrekte şirketin kasasına 4.3 milyar dolar getirdi. Bu grup içindeki her bir ürünün ne kadar satıldığını söylemek zor, çünkü bu grubun finansal tabloya olan etkisi hâlâ belirsiz tutulmaya devam ediliyor. Ancak bu kategorinin finans raporlarında en fazla merak uyandıran kategori olduğu bir gerçek.

Şirket, son 90 gün içinde tüm iOS cihazları genelinde 1 milyarın üzerinde aktif kullanıcısının bulunduğununu belirterek ürün serisi içinde artan çeşitliliğe dikkat çekiyor. Ayrıca geride kalan üç aylık dönemde Apple TV ve Apple Watch satışlarının rekor seviyede gerçekleştirdiği bilgisini veriyor. Ancak bu rakamlarla ilgili detayları açıklamıyor.

İLGİLİ HABERLER