Manşetler

Apple 2015 birinci mali çeyrek finans raporu: iPhone’lardaki büyüme satışları da artırdı

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

2015 mali yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçları açıklayan Apple analistleri şaşırtmadı ve ortaya son derece parlak bir tablo koydu. Yeni iPhone’lar ve yıl sonunda büyük ilgi gören iPad ve Mac’ler sayesinde satışlarını katlayan şirket, 74.6 milyar dolar gelir ve 18 milyar dolar kâr açıkladı ve ekim ayındaki öngörülerin fazlasıyla üstüne çıkmayı başardı.

Apple, 2015 mali yılının ilk çeyreğinde 74.5 milyon iPhone, 21.5 milyon iPad ve 5.52 milyon Mac sattı. Şirketin CEO’su Tim Cook, Apple ürünlerine olan talebin ciddi biçimde yükseldiği inanılmaz bir çeyreği geride bıraktıklarını belirtirken, müşterilerine teşekkürlerini sunmayı ihmal etmedi. 74.6 milyar dolara yükselen gelirlerin bir önceki yıla göre yüzde 30 arttığına dikkat çeken Cook, bu sonuçların elde edilmesinde şirket çalışanlarının görevlerini mükemmel icrasının önemli bir rol oynadığını belirtti.

Elde edilen sonuçların hem Apple’ın hem de finansal analistlerin beklentilerinin üstünde gelmesiyse göze çarpan bir diğer nokta. Apple’ın analizlerinde 63.5 ila 66.5 milyar dolar, Wall Street analizlerinde ise 67.5 milyar dolar gelir açıklanması öngörülmüştü.

Apple, sattığı 74.5 milyon iPhone’un modellere göre dağılımını ise, beklendiği gibi, açıklamadı. 5.5 inç iPhone 6 Plus’ın kâr marjı daha büyük olsa da, tüketiciler arasında yapılan anketler 4.7 inç’lik iPhone 6’nın aralarında ABD’nin de bulunduğu pek çok ülkede daha popüler olduğunu ortaya koymuştu.

iPad’in satış performansı ise beklentilerin çok az altında yer alıyor. Yeni modeller iPad Air 2 ve iPad mini 3’ü ekim ayında tanıtan Apple, bu modelleri çeyreğin sadece 7,5 haftasında satabilmişti. Wall Street çevrelerinde şirketin çeyreği 21.5 milyon iPad satışıyla kapatması ve geçtiğimiz yılki 26 milyonluk satış rakamının gerisine düşmesi öngörülmüştü. Apple’ın tablet satış rakamı tablet pazarındaki genel düşüşün bir parçası olarak değerlendirilirken, araştırmalarda bu düşüşün nedeni olarak tabletleri değiştirme sıklığının akıllı telefonlara göre daha seyrek olması gösterilmişti. Daha önceki çeyrek sonuçlarında iPad satışlarındaki bölgesel büyümelere dikkat çeken Apple, iPad’in büyümesinin uzun vadeli olarak değerlendirilmesi yönündeki görüşünü yeniledi.

iPad satışlarındaki düşüşü önemli bir sorundan ziyade bir tümsek olarak tanımlayan Tim Cook, iPad’in önünde muhteşem bir gelecek olduğunu geçtiğimiz ekim ayında dile getirmişti.

Mac satışları ise Apple için gelişen bir alan olmayı sürdürüyor. 5.2 milyonluk satış rakamı 5.58 milyonluk beklentinin altında kalsa da, geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleştirilen 4.84 milyon satışla kıyaslandığı zaman bir gelişimi ortaya koyuyor. 5K Retina ekranlı iMac ve yeni Mac mini gibi ürünlerle birlikte yıl ortasında yenilenen Retina ekranlı MacBook Pro’nun da ortaya çıkan sonuçta önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

Apple 2015 mali yılının ilk çeyreğiyle birlikte iPod satışlarını ayrı bir kategori olarak değerlendirmekten vazgeçti ve efsanevi medya oynatıcısını diğer ürünler kategorisine dahil etti. Halihazırda iPod dışında Apple TV ve Beats kulaklıkları barındıran bu kategoriye yakında Apple Watch da katılacak. iPod’un diğer ürünler kategorisine düşmesinde cihazın şirket gelirlerindeki payının iyice küçülmesi önemli bir rol oynuyor. 2014 mali yılının son çeyreğinde iPad’in şirketin toplam gelirindeki payı yüzde 1’in altına inmişti. 2006 mali yılının son çeyreğinde ise iPod’un Apple gelirindeki payı yüzde 55.55 olarak gerçekleşmişti.

Apple 2015 mali yılının ikinci çeyreğini 52 ila 55 milyar dolar arasında bir gelirle kapatmayı öngörüyor. Bu aralık, analistlerin 53.71 milyar dolar gelir beklentisini de kapsıyor.

İLGİLİ HABERLER