Teknoloji

Apple Q3 2014 sonuçları: 37.4 milyar dolar gelir, 7.7 milyar dolar net kâr

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple’ın üçüncü mali çeyrek yılları genellikle sessiz geçer, o üç aylık süre içinde herhangi bir büyük ürün duyurusu gerçekleştirilmez. Buna bağlı olarak finansal performans da diğer çeyreklere göre biraz daha sönüktür. İşte Apple öyle çeyrek yıllardan birini daha geride bıraktı. Şirket iPhone sayesinde beklenenden daha iyi bir performans ortaya koydu.

2014’ün Nisan-Haziran dönemini kapsayan üç aylık dönemi içinde Apple 37.4 milyar dolar gelir, 7.7 milyar dolar net kâr ve hisse senedi başına 1.28 dolar kazanç kaydetti. Wall Street’in tahminlerine bakıldığında hisse senedi başına 1.23 dolar kazanç ve toplam 37.99 milyar dolar gelir beklentisi bulunuyordu. Görünüşe göre, Apple kâr anlamında tahminlerin üstüne çıktı, ancak gelir bakımından biraz geride kaldı.

Bu arada düşük görünen hisse senedi başına kazanç miktarı şaşırtmamalı. Çünkü Apple geçtiğimiz haftalarda yediye bir oranında hisse senedi bölünmesine gitti ve bunun sonucunda rakamda otomatikman bir düşüş meydana geldi. Geçen yılın aynı dönemine bakıldığında Apple’ın 35.3 milyar dolar gelir, hisse senedi başına 7.47 dolar kâr elde ettiği görülüyor. Söz konusu kâr bölünmüş hisse senedi yapısına uyarlandığında 1.07 dolarlık bir sonuç elde ediliyor. Sonuç olarak Apple’ın hem gelir hem de kârlılık bakımından yıldan yıla yukarı yönlü bir seyir izlediği anlaşılıyor.

Apple’ın bu tabloyu ortaya koymasında yine iPhone’un büyük payı bulunuyor. Şirket 35.2 milyon adet ürün satışıyla geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 31.2 milyonluk rakamın üstüne çıktı. Ne var ki, iPad satışları yıldan yıla geriledi, 16.35 milyondan 13.27 milyona düştü. Bunlara ek olarak Apple bu çeyrek içinde 4.4 milyon Mac satışı gerçekleştirdi.

İLGİLİ HABERLER