Manşetler

Apple’dan 2013 dördüncü çeyrek finans raporu: 37.5 milyar dolar gelir, 7.5 milyar dolar kâr

Apple 2013 mali yılı dördüncü çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Şirket 37.5 milyar dolar gelirden 7.5 milyar dolar kâr açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde elde edilen 36 milyar dolarlık gelire göre artış kaydedilmiş olsa da, brüt marj yüzde 40’tan yüzde 37’ye geriledi. Elde edilen rakamlar ile Apple beklentileri aşmış oldu. Şirket bu çeyrek için 34 ila 37 milyar dolar arasında gelir tahmininde bulunmuştu ve bu tahmini üst taraftan yakalamış oldu.

apple-store-pekin-magaza-291013 (650 x 433)

iPhone 5s ve 5c’nin tanıtımı Apple’ın iPhone satışlarının 33.8 milyona yükselmesine ve dördüncü çeyrekte yeni bir rekor kırılmasına yardımcı oldu. Aslına bakarsanız iPhone 5s ve 5c dördüncü çeyreğin sadece son bir buçuk haftasında satıştaydı, ancak Apple’ın açıkladığı 9 milyonluk ilk üç gün satış rakamı, yeni iPhone’ların kısa süre içinde satışlara olumlu bir katkı yaptığını gösteriyor. iPhone 5s ve 5c’nin esas etkilerini içinde bulunduğumuz çeyreğin sonuçlarında göreceğiz. Ayrıca 2012 mali yılının son çeyreğinde elde edilen 26.9 milyonluk iPhone satışı dikkate alındığında bir yılda büyük bir gelişim gösterildiği de anlaşılıyor.

iPhone ve iPad’in hangi türlerinin satıldığını görmeye olanak sağlayan Ortalama Satış Fiyatı bileşeni yatay bir seyir izledi. Bir önceki çeyrekte, yani 2013’ün üçüncü çeyreğinde, iPhone birim fiyatı 581 dolar ile tarihin en düşük seviyesini görmüştü. Bu rakam dördüncü çeyrekte 577 dolar ile daha da geriledi. iPhone 5s ve 5c’nin tanıtılması veya tanıtılacağı beklentisiyle iPhone 5 fiyatının düşmesi, ayrıca insanların daha düşük fiyatlı iPhone 4s’e de ilgi göstermesi bu düşüşe etkide bulunmuş gibi görünüyor.

iPad satışları da geçen hafta tanıtılan yeni iPad’lerin geleceği beklentisiyle durgun gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde elde edilen 14 milyon ve bir önceki çeyrekte elde edilen 14.6 milyonluk satış rakamıyla karşılaştırıldığında, toplam iPad satışları 14.1 milyon ile yatay bir seyir izlemeyi sürdürdü. iPhone’da olduğu gibi, iPad’de de Ortalama Satış Fiyatı üçüncü çeyrekte 436 dolar ile tarihin en düşük seviyesini görmüştü. Dördüncü çeyrekte de düşüş sürdü ve 436 dolarlık bir fiyat saptandı. Bu hafif düşüşün en büyük nedeni olarak daha ucuza malolan iPad mini’nin çıkışı gösterilebilir. Yeni iPad’lerin çıkışıyla birlikte Ortalama Satış Fiyatı da yükselecektir.

Mac tarafına baktığımızda Apple’ın yaklaşık 4.6 milyon cihaz sattığını ve toplam 5.62 milyar dolar gelir elde ettiğini görüyoruz. 2012’nin dördüncü çeyreğinde elde edilen 4.9 milyonluk gelire göre yıldan yıla hafif bir yükseliş olduğunu görüyoruz. Yeni MacBook Air’ların ve iMac’lerin çıkışı satışlara olumlu etkide bulunmuş olabilir. iPod satışlarıysa istikrarlı düşüşünü sürdürdü. Geçen yılın aynı döneminde 6.75 milyon iPod satarak 1 milyar doların biraz üstünde gelir elde eden şirket geride kalan çeyrekte 3.5 milyon iPod satışıyla sadece 573 milyon dolar gelir elde edebildi.

İlgili >> Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER