Dosya

Apple’ın 16 Ekim iPad ve Mac etkinliğinin özeti ve önemli ayrıntıları

apple-16-ekim-ipad-mac-etkinlik-tim-cook-161014

Apple’ın bugünkü iPad ve Mac tanıtım etkinliğinin yüksek profilli bir etkinlik olmayacağı, fazla sürpriz barındırmayacağı, etkinliğin mekanı olarak Cupertino’daki yerleşkede bulunan bir salonun seçilmesinden belliydi. Duyurular ve tanıtılan yeni ürünler bakımından bu etkinlik malumun ilânını ötesine geçmeyi başaramadı.

iOS 8.1 güncellemesinin ve OS X Yosemite’nin yayın tarihlerinin bu etkinlikde resmiyet kazanması bekleniyordu. Apple ilk kez geçen yıl OS X Mavericks’i ücretsiz olarak sunmuştu, bu yıl Yosemite için de aynı güzellik yapılıyor ve bundan sonraki yıllarda da yapılacak gibi görünüyor. Yosemite ile birlikte yepyeni bir kullanıcı arayüzü sunuluyor, mevcut Mac bilgisayar sahipleri bundan dolayı biraz daha heyecanlı olabilir. Ayrıca iOS 8.1’in de yayınlanmasıyla birlikte iOS ve Mac cihazlarının bir arada kullanımını artıracak Devamlılık özelliği de kullanılabilir hâle gelecek.

apple-os-x-yosemite-161014

iOS 8.1 ile birlikte sunulacak iCloud Fotoğraf Kütüphanesi henüz beta aşamasında, ancak fotoğraflarını silmek istemeyen ve her yerden erişmek isteyenler için bu hizmet değerlendirilebilir. Bu arada iOS 8.1 ile birlikte Film Rulosu’nun geri gelecek olması da dikkat çekici bir ayrıntı. Gerçekten iOS 8 ile birlikte Fotoğraflar uygulamasından kaldırılan Film Rulosu’nu arar hâle gelmiştik. Fotoğraflar mevcut hâliyle çok karışık görünüyor.

Bu arada bizi şu an için pek ilgilendirmeyen Apple Pay de iOS 8.1 ile birlikte ABD’de kullanıma sunulacak. Apple Pay oldukça pratik ve kullanışlı görünüyor, ayrıca güvenlik katmanlarının da iyi şekilde tasarlandığını görüyoruz. Bu mobil ödeme sisteminin ABD’deki performansını yakından takip edeceğiz. Bu performans Apple Pay’in diğer ülkelerde ne yapabileceği noktasında önemli bir gösterge de sayılabilir.

iPad tarafında nelerle karşılaşacağımız Apple’ın dün yanlışlıkla sızdırdığı belge sayesinde zaten biliyorduk. iPad ve iPhone’larda iki yılda bir radikal değişiklikler yapmaya alışmış olan Apple’ın bu yıl iPad Air ve iPad mini’de fazla değişiklik yapmayacağını tahmin ediyorduk, öyle de oldu sayılır. iPad mini, Touch ID’nin eklenmesi dışında geçen yıldan farklı durmuyor. Tabii ki, eklenen altın renk seçeneğini de unutmamalıyız. iPad Air 2 ise iPad mini 3’e göre geçen yılın modelinin üstüne biraz daha fazla yenilik koyan bir yapıda karşımıza çıkıyor.

ipad-air-2-161014-9

iPad Air hâli hazırda zaten ince bir tabletti. 6.1 mm.’lik kalınlık sınırları epey zorlamak anlamına geliyor. iPhone 6 Plus gibi iPad Air 2 için bükülme testleri başlarsa şaşırmayın. Ekran tarafında yapılan ufak tefek güncellemeler de (yansıtması azaltılan cam; LCD, dokunmatik kontrol ve cam arasındaki boşlukların kaldırılması) görsel deneyimi daha yukarılara çıkaracaktır.

Tasarım ve donanımdaki güncellemeler, arka kamerada yapılan yeniliklerin yanında oldukça dar kapsamlı kalıyor. Apple, iPad Air 2’nin iSight kamerasının çözünürlüğünü 8 megapiksele çıkararak ve Apple A8X ile desteklenen görüntü işleme teknolojisini sunarak iPad Air 2’nin fotoğraf ve video çekimleri için güçlü bir cihaz olabileceği iddiasını ortaya koyuyor. Tabletlerle fotoğraf ve video çekimi çoğu kişi tarafından garip bulunur, ayrıca elde edilen fotoğraf ve videoların kalitesi iyi bulunmaz. Ancak Apple iPad Air 2 ile birlikte bu yargıları değiştirmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

ipad-air-2-161014-8

Geçen yılın Retina ekranlı iPad mini modeli iPad Air ile aynı donanım bileşenlerine sahipti ve bu durum iPad Air ve iPad mini arasında seçim yapmayı epey zorlaştırmıştı. Bu yıl bir tablet satın alacaklar biraz daha rahat şekilde karar verecektir, çünkü Apple iPad Air 2’nin donanımını güçlendirirken iPad mini 3’ün donanımını geçen yılın tabletiyle aynı tutmayı tercih etti, sadece Touch ID sensörünü bu tablete de ekledi. Apple’ın iPad Air ve iPad mini arasındaki makası yeni modellerle birlikte açması beklenen bir şeydi ve bu beklenti gerçeğe dönüşmüş oldu. Tabii ki, rahat taşınabilir bir ürün arayanlar için iPad mini, evde veya iş yerinde, fazla hareket hâlinde olunmayan durumlarda kullanım için iPad Air önermeye devam ediyoruz.

apple-ipad-mini-3-161014-5

Mac tarafında geçen yıllara göre daha sönük bir tanıtım oldu. Ancak uzun zamandır beklenen ürünlerden biri olan Retina ekranlı iMac nihayet geldi. 5120 x 2880 piksel 27 inç ekranıyla ağızları açık bırakacak olan yeni iMac daha çok tasarım ve benzeri üretkenlik işleriyle uğraşanlar için ideal gibi görünüyor. Zaten 7200 TL civarından başlayan fiyatlar da Retina 5K ekranlı iMac’in evlerden çok iş yerlerine gireceğini gösteriyor. Mac mini de yenilenen seçeneklerle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Bu yeni Mac bilgisayarlarına Apple Online Store’un Türkiye şubesi sayesinde hemen ulaşabileceğimizi belirtelim. Yeni ürün seçenekleri, TL cinsinden fiyatlarıyla birlikte çevrim içi mağaza üzerinde satışa sunuldu.

imac-retina-step1-hero-2014

Apple’ın 16 Ekim iPad ve Mac etkinliğinde yapılan duyurular bu şekildeydi. Bu arada Apple yöneticileri sunum sırasında gizlilikle ilgili olarak kendileriyle de dalga geçmeyi ihmâl etmediler. Bildiğiniz gibi Apple sızıntılardan çok çekiyor ve bunlardan dolayı tanıtımların heyecanı düşüyor. Her ne kadar şirket gizliliğin üstüne daha fazla eğileceğini sürekli dile getirse de, sızıntıları görmeye devam ediyoruz. Bunlar bazen şirketin kendi hataları nedeniyle de meydana gelebiliyor, tıpkı dün olduğu gibi.

Bu arada Apple’ın eylül ayındaki etkinlikte tanıttığı Apple Watch akıllı saatten de bu toplantı sırasında çeşitli fırsatlarla bahsedildi, hatta sahnede gösterildi. Ne var ki, fazla kesin bilgiye tanık olmadık. Apple Watch’un 2015’in başlarında geleceği bilgisi tekrarlandı, buna ek olarak üçüncü taraf geliştiricilerin Apple Watch için uygulamalar geliştirmelerine olanak sağlayacak yazılım geliştirme araçseti WatchKit’in de gelecek ay çıkacağı duyuruldu.

Eylül ayındaki iPhone ve Apple Watch tanıtım toplantısının heyacanının ve sürpriz katsayısının düşük olduğunu iddia edenlerle aynı fikirde değildik, ancak 16 Ekim etkinliğinde birçok kişiyle heyecan ve sürpriz yaratma bakımından aynı noktada olduğumuzu düşünüyoruz. Geçmiştekilere göre fazlasıyla heyecansız ve sıradan bir Apple toplantısı geride kaldı. Ancak bu durum insanların iPad Air 2 ve iPad mini 3’e akın etmelerine engel olmayacak.

İLGİLİ HABERLER