Manşetler

Apple 10 milyar dolarlık yeniden hisse alımı gerçekleştirecek, kâr payı dağıtacak

Apple 2012 mâli çeyreğinin son çeyreğinden itibaren kâr payı dağıtımı ve yeniden hisse satın alımı programına başlayacağını açıkladı. Şirket 100 milyar dolarlık nakdinin bir kısmını bu şekilde değerlendirmiş olacak. Önümüzdeki üç yıllık dönemde bu program için kabaca 45 milyar ABD doları harcanacağı tahmin ediliyor. Çeyrek tabanlı temettü dağıtımında ise hisse senedi başına 2.65$’lık fiyat baz alınacak. Söz konusu dağıtımın dördüncü mâli çeyrek yılın başlangıcı olan 1 Temmuzda başlaması bekleniyor. 10 milyar dolarlık hissenin geri alınmasıysa 2013 mâli yılıyla birlikte başlayacak.

Apple CEO’su Tim Cook ellerinde işleri yürütmek için fazla miktarda nakit bulunduğunu ve stratejik fırsatlar için ellerinde para bulundurabileceklerini vurguladı. Ellerindeki paranın bir kısmını araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin artırımı, yeni satın almalar, yeni mağazaların açılması, stratejik ön ödemeler ve tedarik zincirindeki sermaye masrafları ve altyapı kurulumu için kullandıklarını dile getiren Tim Cook bunları gelecekte daha fazla göreceğimizi de sözlerine ekledi.

Cook daha önce de Apple’ın en çok satan cihazları sayesinde elde ettiği bu kadar fazla nakit stoğuna ihtiyacı olmadığını dile getirmişti. Apple tarafından yayınlanan basın açıklamasında yeniden hisse satın alım programının temel amacının gelecekte çalışanlara yönelik özsermaye bağışı ve hisse satın alma programlarının azaltılmasının yaratacağı etkileri dengelemek olduğu belirtildi. Apple’ın mâli işlerden sorumlu yöneticisi Petter Oppenheimer de kâr payı dağıtımı, yeniden hisse satın alımı gibi hamlelerin sonucunda yaklaşık olarak 45 milyar ABD dolarının kullanılacağını belirtti. Apple’ın geleceği hakkında sonsuz güvene sahip olduklarını ve önlerinde mükemmel fırsatların bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Her iki programla ilgili ayrıntıların bugün TSİ 16:00’da başlayacak bir telekonferans oturumunda açıklanması bekleniyor.

İlgili – Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER