Dosya

Apple 10 Eylül iPhone etkinliği: Bizi neler bekliyor?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Söz konusu sır gibi saklamak olunca Apple’ın pek fazla üne sahip olduğunu söylemek zor. Geçen yıllara baktığımızda dedikoduların hemen hemen hepsinin gerçeğe dönüştüğünü gördük. Bu yıla baktığımızda 10 Eylüldeki basın toplantısının bile tarihinin davetiyelerin gönderiminden önce bile ortalıkta dolaşmaya başladığını gördük. Daha baştan bu bile son birkaç aydır gördüklerimizin çok da boş çıkmayacağı için önemli bir işaret sayılabilir.

apple-10-eylul-banner-03091310 Eylül toplantısı yüzde 100’e yakın bir ihtimalle iPhone 5’in halefine tanıklık edecek. iPhone 5C olarak adlandırılan ucuz modelin gelmesi de kuvvetle muhtemel. Pekiyi, gündemde başka neler olacak? 10 Eylül akşamı neleri beklemeliyiz, neleri beklememeliyiz?

iPhone 5S

Apple’ın gelecek nesil amiral gemisi görünüş açısından iPhone 5’e benzeyecek, ancak çeşitli yenilikler de barındıracak. Bunlar arasında en fazla dikkat çekeni parmak izi tarayıcısı olacak. Ana ekran tuşunun içine yerleştirileceği söylenen bu araç sayesinde cihazın kilidini daha güvenli şekilde kaldırmak mümkün olacak. Dedikodular bunun safir kristalle kaplanıp daha sağlam hâle getirileceği ve etrafının gümüş halkayla çevrileceğini de işaret ediyor. Bu, ana ekran tuşunun ilk kez şekilde değiştirmesi anlamına da geliyor.

iphone-5s-siyah-beyaz-altin-2-230813

Kamerada da ufak tefek değişikliklerin yapılması bekleniyor. Çift LED flaş kamera tarafındaki en önemli değişiklik olacak. Farklı renkte ışıklara sahip olacak çift LED flaş sayesinde fotoğraflarda renk dengesi daha iyi olacak. Bazı dedikodular 12 veya 13 megapiksel gibi daha yüksek piksel sayısına sahip yeni bir sensöre de işaret ediyor. Ayrıca kameranın f/2.0 gibi daha geniş diyafram açıklığına sahip olacağı da iddialar arasında bulunuyor.

iphone-5s-dedikodu-090913-1Ayrıca Apple’ın beyaz çizgiler de içeren altın renkli yeni bir model de çıkaracağı, böylelikle siyah ve beyaz renklerin dışına çıkacağı da söyleniyor. Bunun dışında kalan değişiklikler içeride olacak gibi görünüyor. iPhone 5S‘in daha iyi bir işlemci, daha uzun süre giden bir batarya ve muhtemelen daha fazla depolama alanına sahip olması bekleniyor. En düşük hafıza 32 GB olabilir.

Büyük ekranlı iPhone’lara dair çeşitli dedikodular da çıkmıştı, ancak 10 Eylüldeki toplantıda böyle bir ürün beklentisi içinde olmamak gerekiyor.

iPhone 5C

Apple’ın bu yıl yepyeni bir iPhone serisini tanıtması bekleniyor. Bu seri amiral gemisi modele göre daha düşük fiyattan satılacak. Bu modelin adı henüz resmiyet kazanmadı, ancak iPhone 5C adıyla anılıyor. iPhone 5’in ince ve alüminyum kasası yerine daha kalın ve plastik bir kasayla karşımıza çıkması beklenen bu üründe de 4 inç ekran bulunacak.

iphone-5c-renkler-230813

iPhone 5C’nin mevcut iPod touch serisindekine benzer renklerle gelmesi bekleniyor. Böylelikle Apple akıllı telefon tarafında ilk kez siyah, beyaz ve gümüş dışında renklere yer vermiş olacak. Bu şekilde ucuz ürün biraz daha çekici hâle getirilecek.

iPhone 5C’nin iPhone 5S’te beklenen güncellemeleri içermesini beklememek gerekiyor. Parmak izi okuyucusu gibi özellikler bu iki cihazı ayırt etmek için kullanılacaklar arasında bulunacak.

iPod

Apple geçmişte eylül ayı geldiğinde müzik odaklı etkinlikler düzenler, burada yeni iPod ürünlerini tanıtırdı. Ancak iPhone’un çıkışının sonbahara kaymasıyla birlikte iPod serileri gölgede kalmaya başladı.

apple-ipod-classic-23-mart-2011Bu yılki etkinlikten önce yeni bir iPod beklentisi yok gibi görünüyor. iPod touch’ın iOS 7 yüklü modelinden bahsedilebilir, ancak nano ve shuffle modellerinin olduğu gibi bırakılması muhtemel.

10 Eylül etkinliğiyle birlikte iPod classic en sonunda emekliye ayrılabilir. Yıllardır Apple’ın iPod serisi içinde değişmeden kalan iPod classic’in bu yıldan itibaren rafa kalkması beklentiler arasında bulunuyor. Ancak geçmişte de benzer dedikodular çıkmıştı, bu nedenle emektar MP3 çaların ne kadar ömrü kaldığını söylemek hâlâ zor.

iOS 7

ios-7-tasarim-130613 (640 x 276)

Yüzünü ilk kez geçtiğimiz haziranda düzenlenen WWDC’de gösteren iOS 7‘nin resmi çıkış tarihinin 10 Eylül toplantısında açıklanması bekleniyor. Yeni çıkacak iPhone’larda iOS 7 yüklü olarak gelecek. Eğer Apple geçen yıllardaki alışkanlıklarını devam ettirirse, mevcut iPhone sahipleri iOS 7’ye yeni cihazlar piyasaya çıkmadan birkaç gün önce erişecek. Apple’ın 10 Eylül toplantısında iOS 7 ile ilgili son duruma da değinmesi, bu işletim sisteminin küçük bir tanıtımını yapması bekleniyor. Böylelikle son birkaç aydır neler yapıldığı da gösterilmiş olacak.

Apple TV

apple-tv-1080p-00011

Yeni bir Apple TV cihazının gelip gelmeyeceğiyle ilgili farklı iddialar dillendiriliyor. Bazıları yeni bir ürün beklerken bazılarıysa yalnızca yazılım tarafında bazı yeniliklerin yapılacağını öne sürüyor. Apple TV’nin iPhone ve iPad sahiplerinin satın aldıkları içerikleri arkadaşlarının Apple TV’lerine bu cihazlarda hesaplarına giriş yapmadan akıtmalarını sağlayacak yeni bir özellik kazanacağı söyleniyor. Belki de bu yıl Apple’ın TV platformunu üçüncü taraf yazılımcılara açtığı yıl olabilir.

OS X Mavericks

apple-os-x-mavericks-070913Apple’ın gelecek nesil masaüstü işletim sistemi bu sonbaharda bekleniyordu. Son çıkan haberler yeni sürümün ekim sonunda çıkacağını işaret etmişti. iPhone ve iOS 7 odaklı bir etkinlikte OS X Mavericks‘in ön planda olmaması bekleniyor. OS X Mavericks ile ilgili detaylar ekim ayında düzenleneceği söylenen başka bir toplantıya saklanabilir.

MacBook Pro ve iMac

macbook-pro-retina-231012Apple geçtiğimiz haziranda duyurduğu yeni MacBook Air’lara Intel Haswell işlemcileri eklemişti. Ancak aylar geçti, MacBook Air Intel Haswell işlemcilerin yer aldığı tek Mac serisi olarak duruyor. Dedikodular bu yılın işlemci güncellemesinin eylül ayı gibi yapılacağını işaret ediyordu. Bu nedenle içinde bulunduğumuz zamanlarda yeni haberler duyabiliriz. 10 Eylül etkinliğinde bu konuyla ilgili bir duyurunun yapılması ihtimali düşük. Eğer Apple seriye yeni bir ürün ekleyecekse, güncellemeyi ekim ayına da saklayabilir. Ancak yapılacak işlemci değişikliğinden ibaretse bu durum sessiz sedasız şekilde, sadece yeni ürünlerin stoklara girmesiyle gerçekleşebilir.

iPad ve iPad mini

ipad-5-sonny-dickson-090913-1

Apple’ın gelecek nesil iPad ve iPad mini ürünleriyle ilgili dedikodular etrafta dolaşmaya başladı. iPad mini’nin Retina ekran taşıyıp taşımayacağı merak edilirken Retina ekranlı iPad’in de iPad mini’ninkine benzer görünüşe sahip ve doğal olarak daha büyük bir kasada gelmesi bekleniyor. Son olarak Sonny Dickson tarafından paylaşılan fotoğraflar gelecek nesil iPad mini ve iPad’in nelere benzeyeceğini gösteriyor. Geçen yıl iPad güncellemeleri ekim sonunda duyurulmuştu. Bu yıl da benzer bir durumun tekrarlanması kuvvetle muhtemel. Bu da 10 Eylül toplantısında iPad ve iPad mini ile ilgili duyuru beklememek gerektiği anlamına geliyor.

Mac Pro

mac-pro-reklam-240813

Apple geçtiğimiz hazirandaki WWDC açılış toplantısında Mac Pro’yu göstermişti. Sonbaharda çıkması beklenen bu yeni makine daha küçük ve parlak siyah kasasıyla dikkat çekiyor. 10 Eylül toplantısında bu ürünle ilgili bir duyuru beklememek gerekiyor. Yeni Mac Pro ile ilgili detaylar muhtemelen ekimde düzenleneceği söylenen başka bir toplantıda paylaşılacaktır.

iWatch ve iTV

ipod-nano-watch-281212Apple’ın elindeki mevcut ürünlerin dışına çıkıp yeni sahalara girmesi bekleniyor. Akıllı saat ve televizyon ise sıklıkla dillendirilen ürün segmentleri arasında başta geliyor. Her iki ürün için de dedikodu değirmenleri uzun zamandır dönüyor. Özellikle son zamanlarda akıllı saatle ilgili çok fazla şey söylenir oldu. Apple’ın akıllı saatini 2013’te tanıtabileceği söylendi, ancak son haberler lansmanın 2014’e sarktığını işaret ediyor.

Sonuç

10 Eylül etkinliğinde muhtemelen iki yeni iPhone; müstakbel iPhone 5S ve iPhone 5C tanıtılacak. Bunun yanı sıra iOS 7 ve Apple TV için yazılım güncellemesinin ne zaman yayınlanacağı da netlik kazanacak. iPod serisiyle ilgili bir şeyler de görebiliriz.

Etkinlik canlı yayınlanacak mı?

Apple geçen yılın ekim ayındaki iPad mini tanıtımını ve bu yaz başındaki WWDC 2013 açılış toplantısını web sitesi ve Apple TV üzerinden canlı yayınlamıştı. Şirket canlı yayın yapacaksa bunu genellikle etkinlikten birkaç saat önce duyuruyor. Bu nedenle sorunun cevabı 10 Eylül günü öğle saatlerinde kesinlik kazanacaktır.

10 Eylül iPhone tanıtım toplantısı canlı anlatım ve hazırlayacağımız haberlerle akşam saat 8’den itibaren en hızlı şekilde size ulaşacak.

İLGİLİ HABERLER