Teknoloji

AP’nin Twitter hesabını ele geçiren korsanlar yalan haberlerle karmaşaya yol açtı

Associated Press’in Twitter hesabını takip edenler daha önce benzerine pek rastlanmamış bir krize tanıklık ettiler. Ajansın Twitter hesabından geçilen Beyaz Saray’da iki patlamanın gerçekleştiği ve Başkan Barack Obama’nın yaralandığı yönündeki tweet kısa süreli bir paniğe neden olsa da fazla zaman geçmeden sahte olduğu anlaşıldı.

ap-tweet-saldiri-240413

Diğer haber ajanslarından bu yönde bir haber geçmemesi ve tweette kullanılan dil AP’nin Twitter hesabının ele geçirildiğinin hızla ortaya çıkmasını sağladı. Ancak bu yalan haberin ortada herhangi bir hasar bırakmadığını söylemek pek mümkün değil. Dow Jones endeksi söz konusu tweetin ardından 100 puana yakın bir biçimde geriledi. Haberin doğru olmadığının anlaşılmasının ardından hisseler yeniden toparlanmayı başardı.

Bu haberin ardından AP’nin Twitter hesapları geçici olarak kapatılırken, AP çalışanlarından Mike Baker saldırının tüm çalışanlara gönderilen bir phishing e-postasının arkasından gerçekleştiğini ifade etti. AP tarafından yapılan resmi açıklamada da söz konusu girişim doğrulandı. AP’nin hesabından geçilen tweet saldırıyı gerçekleştiren grubun AP çalışanlarının şifrelerini ele geçirme konusunda belli bir başarı yakaladığını gösteriyor.

Saldırının arkasındaki grup ise geçtiğimiz yıl da Reuters’e benzer bir saldırıyı düzenleyen Suriye Elektronik Ordusu. Grup AP Mobil hesabını kullanarak geçtiği bir tweet ve kendi Twitter hesabı aracılığıyla saldırıyı üstlendi. Bloomberg’e konuşan bir FBI yetkilisi, yalan olduğu anlaşılan tweetin ciddiyeti nedeniyle kurumun olay hakkında bir inceleme başlattığını dile getirdi.

İlgili >> Associated Press, Bloomberg News (Twitter)

İLGİLİ HABERLER