Manşetler

Android’in küresel çapta yükselişi sürüyor, iOS düşüşte ancak kaybetmiş değil

Gartner, 2010’un üçüncü çeyreğine ait akıllı telefon işletim sistemi pazar payı oranlarını açıkladı. Rakamlar Google’ın moralini hayli yükseltmiş olmalı. Ortaya çıkan tabloya göre Android’in pazar payı 2009’un aynı dönemine göre yüzde 3.5 artarak yüzde 25.5’e yükselmiş. Bu da Android’i dünya çapında ikinci en büyük platform hâline getiriyor. Pazar lideri olan Symbian ise aynı dönemde kan kaybedişini sürdürdü. 2009’un üçüncü çeyreğinde yüzde 44.6 pazar payına sahip olan bu işletim sisteminin payı geride bıraktığımız çeyrekte yüzde 36.6’ya indi. Apple’ın iOS’i de yüzde 17.1’den yüzde 16.7’ye geriledi.

Her üç platform altında da satılan cihazların satışı yükselişini sürdürdü. Geride bıraktığımız üç aylık periyotta tüm dünya genelinde toplam 81 milyon cihaz satışı gerçekleştirilmiş. Böylelikle bir sene öncesine göre yüzde 100’lük bir artış oranı yakalanmış. Gartner’ın analizlerine göre Android özellikle Kuzey Amerika’da oldukça fazla satıyor. Örneğin, ABD’li Verizon’un üçüncü çeyrekte sattığı cihazların yüzde 75-80’ini Android’li cihazlar oluşturuyor.

Her ne olursa olsun, Apple’ın “çoklu cihaz desteği” geliştiriciler için karşı konulamaz bir çekicilik oluşturmayı sürdürüyor. Analistlere göre Android kişisel medya oynatıcılarda ve tabletlerde de kendine yer bulmalı ki, en büyük rakibi iOS ile daha sağlam bir temelde rekabet edebilsin. Bu arada, Gartner’ın tahminlerine göre 2011’de 54.8 milyon tablet cihazı satışı gerçekleşecek.

İlgili – Android Community

İLGİLİ HABERLER