Manşetler

Android Things: Google’dan akıllı ev ürünleri için işletim sistemi

android thingsGoogle, Android’in sayıları giderek artan yeni dalga akıllı ev ürünlerine de yön vermesini istiyor. Şirket bunun için Android Things adını verdiği ve bağlı hoparlörler, güvenlik kameraları ve ağ yönlendiricileri gibi ürünlerde kullanılabilecek işletim sistemini duyurdu. İşletim sistemi sayesinde zaten Android’den aşina oldukları geliştirici araçlarıyla çalışan şirketlerin ürünlerini daha hızlı biçimde hazırlaması ve müşterilerine daha hızlı biçimde ulaştırması amaçlanıyor.

İşletim sisteminin adı yeni olsa da, kendisinin tam anlamıyla yeni olduğunu söylemek pek kolay değil. Platform, özünde 1,5 yıldan biraz daha önce duyurulan Android tabanlı Brillo işletim sisteminin güncellenmiş ve yeniden adlandırılmış bir versiyonu olarak nitelenebilir. Google, Brillo’yu akıllı cihazlar ve Nesnelerin İnterneti ürünleri için geliştirmişti. Ancak Brillo’nun adı duyurusundan sonra pek de duyulmamıştı.

Ancak isim değişikliği, aynı zamanda bu işletim sistemini taşıyan bir ürün geliştirmeyi kolaylaştıran bir güncellemeyi sembolize etmesi nedeniyle önem taşıyor. Android Things ile geliştirme işlemleri standart Android için kullanılan araçlarla yapılabiliyor. Brillo’da böyle bir imkan mevcut değildi. Google bu yolla deneyimli geliştiricilerin yeni ürünler üzerinde çok daha hızlı çalışmasını hedefliyor.

Adında Android olsa da, yenilenen işletim sistemini bir Android telefon veya Android Wear saatin yanında çalıştırılabilecek bir platform olarak görmemek gerekiyor. Android Things, kullanıcıların göreceği cinsten bir işletim sistemi değil. Arka planda işleyen sistem, akıllı cihazların bazı karmaşık görevleri yerine getirmesine yardım edecek. Bu karmaşık görevlerin sunuculara gönderilmek yerine cihazlarda yapılması da kullanıcılara hız kazandıracak. Bu da platformu daha büyük ve yetenekli akıllı ürünler için uygun bir tercih haline getiriyor. Ampul ve prizlerden ziyade yazıcılar, kilitler ve hatta fırınlar platformun hedef ürünleri arasında bulunuyor.

Android Things, akıllı ürünleri Android telefonlara bağlayacak bir yöntem niteliği de taşımıyor. Ancak yine de işletim sistemini taşıyan ürünler hem Android hem de iOS cihazlarla entegre biçimde çalışabilecek. Bu entegrasyon Weave adını taşıyan ve 2015’ten bu yana Brillo’da bulunan bir sistem sayesinde kurulacak.

Android Things pazarlaması daha kolay bir isim

İsim değişikliği, Google’ın akıllı ev ürünleri pazarına daha yoğun biçimde eğileceğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Android Things, pazarlaması daha kolay bir isim olduğu için Google’a üreticilere ulaşma konusunda da fayda sağlayabilir.

İLGİLİ HABERLER