Manşetler

Android’in tablet pazarındaki payı iOS’i geride bıraktı

7 inç tablet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Araştırma şirketi Gartner’ın yayınladığı son araştırma sonucuna göre Android dünya çapında en popüler tablet işletim sistemi olarak iOS’i geride bıraktı.

nexus-7-2013-inceleme-00020

2013 yılında Android’in tablet pazarındaki payı yüzde 62’ye ulaştı, aynı dönemde iOS’in payı da yüzde 36 olarak kaydedildi. Microsoft ise yüzde 2.1’lik payla epey gerilerde bulunuyor.

Android uzun zamandır akıllı telefon pazarının lider işletim sistemi olarak biliniyor, görünen o ki, Google’ın tablet tarafında yaptığı iyileştirmeler neticesinde Android tablet pazarının da hakimi noktasına geldi. Tabii ki, Android için birden fazla üretici çalışırken iOS işletim sistemiyle sadece Apple ürünlerinin çıkmasının da Android’in hakimiyetini artıran önemli bir unsur olarak nitelendirilebilir.

Gartner’ın araştırmasına göre tablet pazarı 2013’te büyük bir yükseliş gerçekleştirdi, satışlar yüzde 68 artışla 195.4 milyona ulaştı. Araştırma bütçeye uygun ve yeterli niteliklere sahip daha küçük boyutlu tabletlerin pazarın büyümesindeki temel dayanak noktasını oluşturduğunu gösteriyor.

Şu anda pazarda gördüğümüz küçük ekranlı tabletlerin çoğu Android’le çalışıyor. Bu da 2013 yılında Android’in ivme kazanmasında önemli bir rol teşkil etti. Google’ın desteklediği Asus Nexus 7 ve Samsung’un Galaxy Tab serisi tüketicilerden büyük ilgi gördü. Apple’ın iPad mini tabletiyse genellikle bütçe sınırı yükseklerde olan kullanıcılara hitap etti.

Yazılım tarafında Android pazarın lideri olabilir, ancak Apple üreticiler bazında tablet pazarının liderliğini elinde bulundurmayı sürdürüyor. Ancak şirketin payı her geçen yılla birlikte azalıyor. 2012 yılında yüzde 52.8 olarak kaydedilen pazar payı 2013’te yüzde 36’ya geriledi. Samsung ise 2012’deki yüzde 7.4’lük payını 2013’te yüzde 19.1’e çıkartmayı başardı.

İlgili >>Gartner

İLGİLİ HABERLER