Manşetler

Android O için ilk geliştirici ön izleme sürümü yayınlandı

android-o-logo-210317-1Google bir süredir dedikoduları ortalıkta dolaşan Android O sürümünün geliştirici ön izleme sürümünü indirilmek üzere yayınladı. Söz konusu sürüm, adından da anlaşılacağı üzere geliştiricileri hedefliyor. Google, bunun günlük kullanım veya son kullanıcılar için henüz hazır olmadığının altını çiziyor.

Android O Geliştirici Ön İzleme Sürümü henüz birçok hata ve çeşitli kararlılık sorunları içeriyor. Yeni versiyonun ön izleme sürümü Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X ve Nexus Player gibi cihazlara yüklenebiliyor.

Google Android O Geliştirici Ön İzleme Sürümü sistem imaj dosyalarıyla birlikte Sürüm Notlarını da yayınladı. Bunlar sayesinde yeni Android sürümünün hangi yenilikleri barındırdığına dair daha net bir tablo elde etmek mümkün oluyor. Google, bazı uygulamaların düzgün şekilde işlemeyebileceğini hatırlatıyor. Ayrıca pil ömrünün de ekranın açık veya kapalı olduğu durumlar için gerileyebileceğini dile getiriyor.

Google, ilk Android O ön izleme sürümünde geliştiricilerin bulabileceği çeşitli yeni özelliklerin detaylarını da verdi. Yeni versiyon arka plan kısıtlamalarıyla geliyor. Bu sayede kullanıcılar telefonlarının pil ömrünü ve cihazın interaktif performansını iyileştirebilecek.

Beklendiği üzere, Google bildirim kanallarını da sunuyor. Bunlar bildirim içeriği için geliştirilmiş uygulama tanımlı kategoriler olarak tanımlanıyor. Bu yeni sistem geliştiricilere farklı türdeki bildirimleri ve kullanıcıları kontrol seçeneği verecek; her bir kanalın davranışını değiştirmek veya kanalı tamamen engellemek mümkün olacak. Yeni görseller ve gruplandırma araçları da eklenenler arasında yer alıyor.

android-o-bildirimler-210317

android-o-logo-210317-2Bunlara ek olarak, yeni versiyon uygulamaların kullanıcı isteği başına veri depolamasını ve emniyet altına almasını sağlayacak yeni bir otomatik doldurma uygulama programlama arayüzünün de sunuyor. Resim içinde resim özelliği de hem tabletler hem de telefonlar için kullanılabilir olacak. Böylelikle kullanıcılar aynı anda birden fazla uygulama üzerinde çalışabilecekler. Ayrıca Google yeni bir uygulama bindirme penceresi ekliyor. Uzaktaki bir ekranda aktivite başlatırken de çoklu ekran desteği sunuluyor.

Diğer bir değişiklik de, kullanıcı tercihlerine göre farklı şekillerde gösterilen uyarlanabilir ikonlar. Bluetooth ve Wi-Fi için bağlantı seçenekleri de eklenirken, uygulama geliştiricileri için geniş renk gamı desteği de yenilikler arasında bulunuyor.

Android O’nun bu ilk ekran sürümü temel olarak geliştiricilere hedefliyor. Bu yeni sürümün kararlı versiyonunun ise yılın ilerleyen aylarında gelmesi bekleniyor. Tabii ki, bu aradaki zaman zarfında yeni geliştirici ön izleme sürümleri göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER