Teknoloji

Android Nougat Raspberry Pi 3’te çalıştırıldı

android nougat

android nougatAndroid 7.0 Nougat’ı bir an önce denemek isteyen, ancak bir Nexus telefonu veya General Mobile 4G’si olmayanlar için alternatif bir yol var. Eğer elinizde bir Raspberry Pi 3 varsa, bir şeyler yapabilirsiniz.

Android TV’yi popüler tek devre kartlı bilgisayarda çalıştırmasıyla bilinen Peter Yoon, şimdi de Android 7.0 Nougat ile aynı girişimde bulunuyor. Henüz kararlı durumda olmayan bu çalıştırma girişimi, Raspberry Pi 3’ün neler yapabileceğini gösteriyor. Ancak bu devre kartının şu an için hiçbir zaman Android desteğini almayacağını biliyoruz. Bu nedenle karşı karşıya olduğunuz işe iyi bakın.

Açık kaynak kodlu yapısı Android’in birçok cihazda çalıştırılmasına olanak sağlıyor. Google’ın arkada bıraktığı ve hatta hiç radarına girmeyen cihazlarda bile Android çalıştırmak mümkün olabilir. Son zamanlarda Raspberry Pi 3’ün Android’i resmen destekleyeceğinin konuşulmasına rağmen, henüz bu yönde bir duyuru yapılmadı. Şu an için mod ve kendin-yap kitlesinin Yoon gibi girişimci korsanların yaptığı çalışmalarla idare etmek gerekiyor.

Android 7.0 Google’ın standartlarına göre kararlı olsa da, resmi olmayan çalıştırma girişimi için doğal olarak aynı garantiyi vermek mümkün olmuyor. Android Nougat Raspberry Pi 3’te çalışıyor olsa da, sunduğu deneyim idealin epey gerisinde gibi görünüyor. Çökmeler görülüyor ve kullanıcı arayüzü de büyük ekranda görüntülenmeye çok uygun değil. Daha çok bir akıllı telefon arayüzünün yatay yönde büyütülmüş hâli gibi duruyor. Ancak henüz erken aşamalarında olan bu çalıştırma girişimini hemen yargılamamak en iyisi olacaktır.

Raspberry Pi 3’te Android Nougat’ı çalıştırmak neden önemli? Bunu yapmanın vereceği tatminden de öte, Android 7.0’ın bölünmüş ekran ve çoklu pencere işlevi Raspberry Pi için de epey kullanışlı görünüyor. Umarız, Google hâlâ Android’i bu donanım platformuna getirme düşüncesini koruyordur. Microsoft bir süredir bu bilgisayarı Windows 10 IoT Core ile destekliyor.

İLGİLİ HABERLER