Manşetler

Android N: Bölünmüş ekran deneyimiyle yolda

android n

Google beklenmeyen bir adım atarak Android’in gelecek versiyonunun geliştirici ön izleme sürümünü yayınladı. Android N kod adıyla anılan ve Nexus cihazlarına yüklenebilen gelecek sürümün geliştirici ön izlemesi, normalde beklendiği mayıs ayındaki I/O geliştirici konferansından çok daha önce geliştricilerle buluşmuş oldu.

Üstelik ilk kez ön izleme sürümü kablosuz bağlantı üzerinden güncelleme şeklinde sunulacak, böylelikle daha fazla kişinin bu gelecek sürümü test etme fırsatı olacak. g.co/androidbeta adresi üzerinden kayıt yaptırmak yeterli olacak. Bu arada geleneksel yöntem olan cihaz imajları da elle indirilebilecek. Tabii ki, Google bu ön izleme sürümünü normal kullanıcılara önermiyor, çünkü bu sürüm henüz gündelik kullanıma hazır değil.

Android N yenilikleri neler?

Henüz hangi tatlı adıyla birlikte anılacağı belli olmayan Android N’in en önemli özeliği olarak bölünmüş ekranda çoklu görev öne çıkıyor. Android telefon ve tabletler iki farklı uygulamayı aynı ekranda gösterebilecek ve video uygulamaları da resim içine resim gösterimini destekleyecek.

android-n-bolunmus-ekran-090316-2

Google’ın yeni özelliklerle ilgili açıklamaları son kullanıcılara tanıtmaktan daha çok geliştiricileri eğitmeyi amaçlayan bir anlatım içeriyor. Ancak anladığımız kadarıyla uygulamalar izin verilen en küçük boyutlarını belirleyebiliyor. Geliştiriciler bu değişimi düşey yönden yatay yöne geçişe benzer şekilde düşünebilirler. Ne var ki, bölünmüş ekranda kullanıcı arayüzünün nasıl çalışacağı şu an için bilinmiyor.

Ayrıca Google bildirimlere de birtakım yeni özellikler ekliyor. Uygulamaların kullanıcılara bir bildirim üzerinden doğrudan cevaplama imkanı sunması için yeni bir yöntem getiriliyor. Yeni arayüz uygulamaların bildirimler üzerrinden mevcut versiyona göre daha fazla bilgi göstermelerine imkan veriyor. Buna ek olarak bildirim demetleri de bulunuyor, bunlar da uygulamaların birden fazla mesajı tek bir bildirim içinde toplamasına izin veriyor. Bu bildirim kartı genişletilerek daha fazla detay göstermesi sağlanıyor.

android-n-hizli-ayarlar-090316

Google haklarında fazla detay paylaşmasa da, ekran görüntülerinden Android N hakkında biraz daha fazla detay elde etmek mümkün oluyor. Bunların başında Wi-Fi ve Bluetooth gibi hızlı ayarlar için yeni düğme gösterim yöntemi bulunuyor. Bildirim panelinin tepesinde bir dizi küçük ikon olacak gibi görünüyor, bunun benzerini bir süredir Samsung’un TouchWiz kullanıcı arayüzünde görüyoruz, ancak Google’ın Android N’deki yaklaşımında bunların boyutları daha küçük. Bu kontrollerin yer aldığı çubuğun en sağında yer alan aşağı yönlü ok sayesinde daha fazla kontrole de erişmek mümkün oluyor.

Android’in pil tasarruf özelliği de daha geniş kapsamlı hâle gelecek gibi görünüyor. Sadece telefon hareketsiz kaldığında fazla güç tüketen özellikleri kapatmakla kalmayan Doze, artık bu işlevi ekranın kapalı olduğu herhangi bir zamanda yapacak. Android N teknik özellikleri zayıf olan cihazlarda daha iyi çalışacak, ayrıca Google Java 8 desteği de ekliyor.

Android N geliştirici ön izlemesi yeni bir dağıtım şekliyle geliyor

Google Android N’in geliştirici ön izleme sürümünün herkese değil, geliştiricilere özel olduğunun altını çizse de, bunu denemeyi hiç olmadığı kadar kolay hâle getiriyor. Bilgisayar kullanarak cihazı flaşlamak yerine, Nexus cihazları yeni ön izleme sürümüne kablosuz bağlantı üzerinden güncelleme yöntemiyle geçiş yapabilecek. Ayrıca ön izleme sürümüne gelecek ilerleyen güncellemeler de kablosuz bağlantı üzerinden dağıtılacak.

android-n-cihazlar-090316

Google’dan Hiroshi Lockheimer, sürpriz niteliğindeki bu erken sürümün geliştiricilerden hızlı şekilde geri bildirim toplamak amacıyla yayınlandığını söyledi, böylelikle Google geliştiricilere özel Android versiyonunun da alışılandan daha önce dağıtabilecek. Samsung ve LG gibi üreticiler böylelikle gelecek versiyonu daha iyi anlayacak ve güncellemelerin yayınını da daha hızlı şekilde gerçekleştirebilecek. Google, Android N sürümünün final sürümünü bu yaz yayınlamayı, böylelikle kullanıcıların Android’in en yeni versiyonunu daha erken zamanda almalarını amaçlıyor.

Tüm Nexus cihazları beta sürümünü çalıştıramayacak. Google güncellemeyi Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 ve Pixel C cihazları için sunuyor. Bu da Nexus 5 cihazlarının dışarıda kalacağını gösteriyor. Ancak N’in final sürümünün bu telefonla da çalışma ihtimali varlığını koruyor. Eğer Google, Android’in daha düşük teknik özellikli cihazlarda çalışmasını garanti altına alacak “Project Svelte” güncellemeleri hakkında ciddiyse, en popüler Nexus cihazlarından bir tanesi de güncelleme kapsamı dışında kalmayacak demektir.

Video: Android N Özellikleri

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER