Teknoloji

Android dünyanın lider mobil işletim sistemi yarışında Symbian’ı geride bıraktı

Google’ın mobil işletim sistemi Android akıllı telefon pazarında liderliği Symbian’ın elinden almış durumda. Araştırma şirketi Canalys’in yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarına göre Android tabanlı akıllı telefonların satışı 2010’un dördüncü çeyreğinde dünya genelinde 32.9 milyona ulaştı. Aynı süre içinde Nokia’nın Symbian platformuyla çalışan cihaz sayısı ise 31 milyon olarak kaydedildi.

Her ne kadar Nokia en büyük akıllı telefon satıcısı olarak kalmayı sürdürse de, Samsung, LG, Motorola, HTC ve bunun gibi üreticilerin sattığı Android cihazlarını aynı potada değerlendirecek olursak, bu Nokia’nın geçildiği anlamına geliyor. Nokia’nın pazar payı 2009’daki yüzde 44’lük değerinden 2010’un sonunda yüzde 31’e gerilemiş durumda.

Nokia’nın yeni CEO’su Stephen Elop geçtiğimiz günlerde “Nokia’nın hızlı bir şekilde değişmesinin zamanı” diye bir yorumda bulunmuştu. Bazı analist ve blogcular bu açıklamayı “Nokia’nın Android ya da Windows Phone 7’ye geçmeye ihtiyacı var.” şeklinde değerlendirmişti. CEO’nun açıklamasının detaylarını görmek 11 Şubatta Capital Markets Day kapsamında düzenleyeceği konuşmayı dinlememiz gerekiyor.

İlgili – Canalys

İLGİLİ HABERLER