DosyaManşetler

Android 6.0 Marshmallow: Finalden önce ilgi çekici yenilikler neler?

android-marshmallow-heykel-180815-1

Google dün Android M’in en son ön izleme yayınlayarak Android’in gelecek büyük sürümüne iyice yaklaşıldığının işaretini verdi. Bunun biraz daha ses getirmesi için gelecek versiyonun sürüm numarasını ve resmi adını da açıkladı. Geliştiriciler için API 23 adını da taşıyan Android M’in versiyon numarası 6.0 olarak belirlendi. Ancak bu sürüm daha çok Android Marshmallow adıyla anılacak. En yeni ve son ön izleme sürümünde hangi değişiklikler dikkat çekiyor? Cevapları yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Marshmallow ne anlam ifade ediyor?

android-marshmallow-heykel-180815-2

Android M’in en son ön izleme versiyonunun en büyük yeniliği Android versiyonuna resmi adın verilmesi oldu. Şimdiye kadar Android’e gelecek olan yeni ve her an değişmesi söz konusu olan özelliklerden başka pek bir anlam ifade etmeyen Android M’in, yeni adıyla birlikte daha kararlı ve az değişime uğrayacak özellikler kümesi bulunuyor. Ayrıca bu son ön izleme sürümüyle birlikte geliştiriciler için de en son API sunuluyor. Böylelikle temel özelliklerin çerçevesi de netleşmiş oluyor.

Marshamallow ile yeni bir açılış animasyonu geliyor

İsimden sonraki en büyük yenilik, Marshmallow’a yükseltme yapacak olanları veya yeni bir Marshmallow yüklü Android cihazı satın alanları açılışta karşılayacak olan yeni animasyon. Ancak çoğu kullanıcı bu ekranı nadiren göreceği için, üstünde çok fazla çalışma yapılmamış gibi görünüyor. Yine de, bu açılış animasyonu Material Design’ın izlerini taşıyor ve Android’in renkli dünyasını işaret ediyor.

android-marshmallow-acilis-animasyon-180815

Saklambaç: Sistem Kullanıcı Arayüzü Düzenleyicisi gizlenmiş

Önceki Android M ön izleme sürümlerinde Google kullanıcılara Sistem Kullanıcı Arayüzü Düzenleyicisi şeklinde bir arayüz sunarak güzellik yapmıştı. Bu son ön izleme sürümüne yükseltme yapan veya onu sıfırdan yükleyenler bu seçeneği görmeyince paniğe kapılmasınlar. Google bunu kaldırmış değil, ancak bulmayı ve tekrar etkinleştirmeyi biraz daha zor hâle getirmiş.

Artık bildirim paneli içinde bulunan Ayarlar ikonuna 5 saniye boyunca basılı tutmanız gerekiyor. Bunu bıraktıktan sonra karşınıza söz konusu seçeneği etkinleştirdiğiniz şeklinde bir bildirim çıkacak. Sistem Kullanıcı Arayüzü Düzenleyicisi daha önceki ön izleme sürümlerinde olduğu gibi Ayarlar uygulaması içinde, bulunduğu yerde görünecektir. Aynı hareketi tekrarladığınızda söz konusu özellik yeniden kaybolacaktır.

Sistem Kullanıcı Arayüzü Düzenleyicisine ilk kez giriş yaptığınızda burada listelenen özelliklerin deneysel niteliği taşıdığı, gelecekteki sürümlerde olmayacağı şeklinde bir uyarı mesajı bulunuyor. Başka özelleştirilmiş sürümlerde veya OEM ROM’larında yıllardır bulunan bu seçeneklerin potansiyel tehlike taşıdığını düşünmek oldukça ilginç görünüyor.

Geliştiriciler için start verildi

Bu son ön izleme sürümündeki en önemli değişiklik kullanıcıların ve hatta testçilerin bile deneyimleyebileceği türden değil. Bu son sürümle birlikte, Google geliştiricilere uygulamalarını Android Marshmallow için geliştirmeye veya orada çalıştırmaya başlamaları için yeşil ışık yaktı. En sonunda API kararlı hâle geldi, bu onun hiç değişmeyeceği anlamına geliyor. Geliştiriciler uygulamalarının Android 6.0’da herhangi bir çökme olmadan çalışacağını garanti altına almak amacıyla uygulamalarını yeniden şekillendirmeye veya biçimlendirmeye başlayabilecekler.

android-m-uygulama-izinleri-180815

Buradaki en kritik özellik yeni İzinler sistemi olacak. Google en sonunda kullanıcılara her bir uygulama için izinleri tek tek belirleme izni veriyor. Ancak Android 6.0’dan önce kodlanmış uygulamalarının büyük bir çoğunluğu bu işlev için tasarlanmadığından, kullanıcılar bir şeyleri açıp kapattığında beklenmeyen şeyler veya çökmeler olabilir.

Gelecekte neler bekliyor?

Google Android M veya artık belirlenen adıyla, Marshmallow için belirlediği takvime uygun şekilde ilerliyor gibi görünüyor. En son Android M ön izleme sürümü, başlangıçta bu yılın üçüncü çeyreği olarak planlanan final çıkış için hazırlıkların başladığını işaret ediyor. Ağustos ayının yarısı geçti, geriye bir tek eylül ayı kalıyor, ondan sonra yılın üçüncü çeyreği bitmiş oluyor. Eğer Google, Marshmallow’u eylül ayında çıkarırsa, o hâlde geçen yıla göre yaklaşık bir ay kadar daha erken davranmış olacak. Android Lollipop geçen yılın ekim ayında çıkışını gerçekleştirmişti.

Bu, gelecek Nexus akıllı telefonlarıyla da bir sonraki ay tanışabileceğimiz anlamına geliyor. Son zamanlarda dedikodular biri LG biri de Huawei tarafından geliştirildiği söylenen iki cihaza yoğunlaşıyor. LG tarafından üretilen akıllı telefonun parmak izi tarayıcısı barındırdığı söyleniyor. Android Marshmallow’un parmak izi sensörleri için doğal destek sunacağı göz önünde bulundurulduğunda, bu oldukça mantıklı görünüyor.

Android 6.0 etrafında, belki daha da fazla şekilde yeni Nexus cihazları etrafında oluşmaya başlayan bu heyecan dalgasına rağmen, yeni Android sürümünün oyuna 1-0 yenik başlaması gibi bir durum söz konusu. Android Lollipop henüz bir yaşını doldurmadı ve pazarda daha yeni yeni kök salmaya başlıyor, şu anda Android ekosisteminde bulunan cihazların yaklaşık yüzde 5 kadar bu sürümle çalışıyor. Cihaz üreticilerinin Marshmallow güncellemelerini sunmaya başlaması yıl sonunu ve hatta yeni yılın ilk günlerini bulabilir, tıpkı geçen yıllarda olduğu gibi. Her bir yeni sürüm, Android ekosistemindeki dağınıklığı biraz daha ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER