Manşetler

Android 4.4 KitKat geçen ay da yavaş yükseliş gösterdi

Google’ın Android yazılım güncellemelerini dağıtım noktasında problem yaşadığını biliyoruz. Her ne kadar kendi markasını taşıyan Nexus cihazları Android güncellemelerini hızlı alsa da, ekosistemin büyük kısmını oluşturan üretici cihazlarının yeni Android sürümlerini alması ayları buluyor.

android-kitkat-surpriz-yumurta-041113

Her ay başı güncellenen Android sürüm dağılımı istatistikleri de yukarıda dile getirdiğimiz durumu ortaya koyuyor. Geliştiriciler Kontrol Paneli sayfasında dün yayınlanan rakamlara göre, geçtiğimiz kasım ayında dağıtıma çıkan Android 4.4 KitKat Android cihazlarının sadece yüzde 1.8’inde bulunuyor.

Rakamlara bakıldığında Android 4.1’in yüzde 35.5, Android 4.2’nin yüzde 16.3 ve Android 4.3’ün yüzde 8.9’lık paylara sahip olduğu görülüyor. Bu da Jelly Bean sürümlerinin Android ekosistemi içinde hatırı sayılır büyüklüğe ulaştığını gösteriyor. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ise yüzde 16.1’lik bir payı elinde bulunduruyor. Android 4.0’dan önceki sürümler ise toplamda yüzde 21.4’lük bir payı paylaşıyor.

android-dagilim-grafik-050214

Aslında Google yeni sürümü yazılımcılara hızlı şekilde iletiyor, ancak ondan sonra üreticilerin bu yeni yazılımı kendi özelleştirilmiş yazılımlarına göre düzenlemeleri ve onu doğrudan kendi sattıkları cihazlara sunmaları veya ek özelleştirmeler için mobil operatörlere sevketmeleri gerekiyor. HTC, Android güncellemelerinin gecikmesine yönelik şikayetlerin ardından güncelleme sürecinin nasıl olduğunu gösteren bir infografik hazırlayarak durumu anlatmıştı.

Apple ise güncellemelerin dağıtımı noktasında Google’dan çok daha iyi bir yerde duruyor. Tabii ki, bunda iOS ekosistemi içinde sadece Apple tarafından üretilen ve Android’dekine göre çok daha kısıtlı sayıda cihazın varolmasının katkısı büyük. Gelen son rakamlara göre iOS 7, iOS cihazlarının yüzde 80’inde çalışıyor. iOS 6 yüzde 17’lik payla ikinci sırada gelirken daha eski sürümler de yüzde 3’lük oranı elde ediyor.

İlgili >> Android Geliştirici Portalı

İLGİLİ HABERLER