Manşetler

Uygun fiyatlı telefonlarda performansa odaklanan Android 4.4 KitKat tanıtıldı

Google adını daha önce açıkladığı yeni Android sürümü Android 4.4 KitKat’ı nihayet resmi olarak tanıttı. Google’ın Android’den sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Sundar Pichai, bu işletim sisteminin akıllı telefonları ”gelecek 1 milyar insana” taşıyacak verimlilik ilkesinin üzerine kurulduğunu belirtirke; Google’ın kendi uygulamalarının daha az hafıza kullanması ve arayüzün kendini otomatik olarak 512 MB RAM’e sahip cihazlara uygun hale getirmesi bu durumun en somut göstergesi olarak göze çarpıyor. Bazı giriş seviyesi telefonların halen Gingerbread veya Ice Cream Sandwich sürümleriyle piyasaya çıkmasından rahatsız olan Google, KitKat’ın 2014 yılında piyasaya çıkacak telefonlarda yaygın olarak kullanılmasını istiyor.

android-kitkat-040913-2

Arayüzün önemli ölçüde yenilenmesi dikkat çekerken, kilit ekranına kamera kısayolunun eklenmesi ve yürütülen içeriklerin bu ekran üzerinden daha derinlemesine kontrol edilmesi de önemli değişiklikler olarak göze çarpıyor. Ana ekranları yeniden düzenleme seçeneğine ek olarak, destekleyen uygulamaların içinde dolaşım arayüzünün ortadan kaldırılabilmesi gibi değişiklikler de ilgi çekici yenilikler arasında yer alıyor. Telefon ve Hangouts uygulamalarıyla yakındaki adresleri aramak kolaylaşırken, gülen yüz ikonlarının sürekli olarak klavyede yer alacak olması bu ikonları kullanmayı sevenleri mutlu edeceğe benziyor. Sensör yığını sayesinde veri taleplerinden tasarruf ederek pil ömrünü uzatmaya giden Google, yazılımcıların kızıl ötesi, NFC ve adımsayar gibi araçları kullanacak uygulamalar geliştirmesini de kolaylaştırdı.

Google’ın temel odak noktalarından birisi olan arama da KitKat’ın üzerinde önemle durduğu alanlardan biri durumunda. Ses tanıma motoru yüzde 25 daha doğru hale getirilirken, Google Now ile sunulan kartların da konuyla daha ilgili bir yapıya bürüneceği ifade edildi. Google’dan yapılan açıklamada ilk etapta yarın piyasaya çıkacak Nexus 5 ile yayınlanacak olan Android 4.4 KitKat’ın önümüzdeki haftalarda diğer Android telefonlarına dağıtılacağı belirtildi.

İlgili >> Google

İLGİLİ HABERLER