Manşetler

Android 4.2 Jelly Bean hangi yeniliklerle geldi?

Google’ın bugün tanıttığı Nexus 4 ve Nexus 10 cihazları Android’in en son sürümü olan 4.2 Jelly Bean ile birlikte gelecek. Her güncellemede olduğu gibi Android 4.2 güncellemesi çeşitli yenilklerle geliyor. Aslına bakarsanız, bu yenilikler çok büyük kapsamlı olmaktan çok tamamlayıcı işlev görüyor. Nexus 4 ve Nexus 10 cihazlarında yüklü gelecek olan, bununla birlikte Google’ın daha önce tanıtmış olduğu Nexus 7 ve Galaxy Nexus cihazlarına da kısa süre içerisinde geleceğini tahmin ettiğimiz Android 4.2 Jelly Bean’n sunduğu yeniliklere yakından bakalım.

Photo Sphere / Klavye Hareketleri

Photo Sphere adı verilen özellik her yönden fotoğraf çekmeye olanak sağlıyor. Böylelikle Google’ın yurt dışında sunduğu Sokak Görünümü tarzında fotoğraflar yakalamak mümkün oluyor. Ayrıca bu güncelleme Gesture Typing adı verilen, parmak hareketleriyle yazı yazmaya olanak sağlayan, aslında uzunca bir süredir üçüncü taraf uygulamalarla birlikte sunulan özelliği Google’ın mobil işletim sistemine yerleşik olarak getirmiş oluyor.

Bu güncelleme konuşmadan yazıya çeviri arşivine yeni eklentiler sunuyor, klavye ile yazma sırasında tavsiye edilen kelimeler hazinesi de zenginleştiriliyor. Photo Sphere özelliği de günün birinde Google’ın dünyanın en büyük fotoğrafını oluşturmasına imkan tanıyabilir.

Kullanıcı Girişleri

Android 4.2 Jelly Bean’in sunduğu en büyük yeniliklerden biri olan kullanıcı girişleri şu an için sadece tabletlerde sunulurken ileride akıllı telefonlara da gelmesi bekleniyor. Bu yenilikle birlikte bir cihazı kullanan birden fazla kullanıcı kendi arka planlarını, ana ekran bileşenlerini tek bir cihazda kullanabilecek. Aslında bu yenilikle birlikte aynı bilgisayarı farklı hesaplarla kullanabilen kişilerinkine benzer bir durum yaratılmış oluyor.

Kablosuz Ekran

Android 4.2 ile birlikte kablosuz ekran özelliği de geliyor. HDMI özellikli TV’ler ile kullanılabilecek uyumlu bir kablosuz görüntü adaptörünün varlığı durumunda Android cihazının ekran görüntüsü harici ekranlara kablosuz olarak yansıtılabilecek. Aslında bazı Android cihaz üreticileri veya diğer üçüncü parti girişimler bu özelliği uzunca bir süredir sunmaktaydı. Bu özellik de artık Android’in bünyesine doğal olarak eklenmiş oldu. Bu özellik Daydream adı verilen bir özellikle tamamlanıyor. Aktif ekran koruyucusu olarak nitelendirilebilecek Daydream cihazdaki fotoğraf albümlerini, Google Currents üzerinden takip edilen haber kaynaklarını ve hava durumunu göze hoş gelen bir kullanıcı arayüzünde gösteriyor.

Bildirimler

Android 4.1 ile birlikte bildirimler tarafında önemli yenilikler sunan Google yeni sürümle işi biraz daha geliştirmiş. Artık her bir bildirim nesnesi üzerinde tek bir dokunuşla işlem yapmak mümkün. Örneğin bir toplantıya geç kaldığınızda, ilgili toplantının bildirimine dokunarak katılımcılardan birisini aramak mümkün olacak. Ayrıca yine tek bir dokunuşla tüm toplantı katılımcılarına e-posta gönderilebilecek. Bu sadece bir örnek, farklı uygulamalara has bildirimler için de çeşitli hızlı aksiyon araçları sunuluyor.

Google Now

Android 4.1 ile birlikte sunulan arama özelliği Google Now da çeşitli yenilikler kazandı. Örneğin hava durumuyla ilgili bazı yenilikler söz konusu. Hava durumu görünümü bulunulan yerdeki anlık hava durumunu ve önümüzdeki dört günün tahminini gösteriyor. Desteklenen yerler için, eğer bir tren istasyonundaysanız, sistem hangi trene bileceğinizi veya beklediğiniz trenin ne zamana geldiğini haber veriyor. Bunun yanı sıra Google Now’a gelen son güncellemeyle birlikte yakınlardaki popüler fotoğraf çekim noktaları da gösteriliyor. Yine desteklenen yerlerde, yakınlardaki sinema bilgileri, gösterimdeki filmler de gösterilecek.

Yukarıda belirttiğimiz yenilikleri barındıran Android 4.2 Jelly Bean ilk olarak Google’ın bugün tanıttığı Nexus 4 ve Nexus 10 cihazlarında gelecek. Tabii ki, zaman geçtikçe önce diğer Google Nexus cihazlarında, sonrasında da diğer üreticilerin Android cihazlarında da bu güncellemeyi ve sunulan yenilikleri göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER