Manşetler

Android 2.2 Froyo ile ilgili bilmek istedikleriniz burada – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın Android işletim sistemi, T-Mobile G1’in satışa çıktığı Ekim 2008’den beri hızlı bir şekilde gelişim gösterdi. Öyle ki, hiçbir işletim sistemi bu kadar hızlı bir gelişim göstermemişti. Google’ın bu hafta içinde San Francisco’da düzenlediği I/O konferansında tanıtılan önemli yeniliklerden bir tanesi de “Froyo” yani meyveli yoğurt olarak adlandırılan yeni Android 2.2 sürümü oldu.

Her ne kadar versiyon numarasındaki 0.1 artışı ufak değişikliklerin yapıldığı izlenimini yaratsa da, Froyo selefi 2.1 Eclair’a göre büyük yenilikler içeriyor. Froyo’ya ilk bakıldığında navigasyon çubuğunda düzenlemeler yapılarak hem telefon hem de internet tarayıcı kısayollarının kaldırıldığı göze çarpıyor. Google arama çubuğu da ufak bir modifikasyondan geçmiş. Ana ekrandaki düzenlemeler bu kadar. Ne yeni duvar kağıtları, ne ek ekranlar ne de yeni kısayollar… Bileşenler içinse ana ekrana bir rehber kutusu ve marketplace uygulamaları için bir reklam yerleştirilmiş.

Froyo’nun beklenen yeniliklerinden bir tanesi veri bağlantısı paylaşımına imkan tanıması ve bir WiFi bağlantı noktası gibi çalışmasıydı. WiFi için sunulan güvenlik protokolü WPA2 PSK ile sınırlı tutulmuş. YouTube uygulaması ise ilk kez yüksek kaliteli (HQ) videoları oynatma yeteneğiyle geliyor. Bunun dışında YouTube uygulamasında fazla değişen birşey yok. Oynatıcıya parlak bir “HQ” butonu yerleştirilmiş.

Froyo’da uygulamaların harici depolama alanına kurulabileceğine imkan tanınacağı söylenmişti. Uygulamaları yönetme ekranı “İndirilenler”, “Çalışanlar”, “Tümü” ve en önemlisi “SD karttakiler” şeklinde kategorilere ayrılmış. Ancak şu an için “SD karta taşı” işlevini destekleyen pek de uygulama bulunmuyor.

Kamera uygulamasında kontrol butonları düzenlenerek daha kolay bir kullanım sağlanmış. Gmail’da “önceki” ve “sonraki” şeklinde navigasyon işlevi görüntülenen her mesajda karşımıza çıkıyor. Takvim uygulamasında çok yer kaplayan büyük yeşil çubuklar üzeridne düzenlemeler yapılarak her bir etkinliğin saati hakkında daha ayırt edici bilgiler veren mavi segmentler eklenmiş. Ses tanıma ayarlarında düzenlemelere gidilerek yedi farklı İngilizce lehçesi için ve bunun yanında Çince ve Japonca için destekler eklenmiş. Cihazı kitlemek için farklı kod dizileri belirlemeye gerek kalmamış, PIN kodunu kullanarak cihazı kilitlemek mümkün hâle getirilmiş. Android’li cep telefonlarını otomobillerinde kullanmak isteyenler için arayüz yeniden elden geçirilmiş. Müzik ve aydınkatma ayarları için yeni tuşlar eklenmiş. Ancak en memnun edici olanı otomobil modundan çıkış için fiziksel ana ekran tuşunun basılmasının yerine yeni bir “Otomobil modundan çık” tuşunun ekrana eklenmesi olmuş.

Froyo’nun en önemli özelliklerinden bir tanesi Flash desteği sunması,üstelik bunu yüksek performansla ve pille dost bir şekilde gerçekleştirmesi. Aşağıda bulacağınız Engadget videosu Adobe’nin yayınladığı Flash uyumlu siteler listesinde yer alan sitelerin Froyo ile nasıl çalıştığını gösteriyor.

Video: Android 2.2 Froyo’nun Flash performansı

Android 2.2 küçük düzeltmelerin bir toplamı. Aslında Froyo’da yapılan yenilikleri tek tek ele aldığınızda, ortada “devrimsel” diyebileceğimiz birşey yok. Ancak kendisinden önce yapılan güncellemelerin aksine, 2.2 yapılan yeniliklerin toplamından daha fazla değer yaratan bir güncelleme olmuş, çünkü doğrudan Android cep telefonu satın alan kullanıcıların yakındığı hususlara yönelik düzenlemeler gerçekleştirilmiş. Diğer bir deyille, Android 2.2 şimdiye kadarki en kullanışlı Android sürümü olmuş. Şimdi gerekli olan tek şey üreticilerin bu yazılımla uyumlu çalışacak donanımları geliştirip sunmaları. Bu sürüm için güçlü donanım gerekiyor.

Yazının hazırlanmasında Engadget’ın Android 2.2 incelemesinden yararlanılmıştır. Ayrıntılı fotoğrafları burada bulabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER