Teknoloji

Analiz: Apple WWDC 2009 öncesinde bizleri neler bekliyor?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-wwdc-2009-analizApple’ın her sene düzenlediği WWDC 2009 (Dünya Geliştiriciler Konferansı) iki hafta sonra Pazartesi günü başlıyor. Konferans menüsünda ana yemekler olarak Snow Leopard ve yeni iPhone işletim sistemi yer alıyor. WWDC 2009 öncesinde bizi neler beklediğine kısaca bir göz atalım.

Yeni iPhone

WWDC 2009’da yapılacak en önemli ve en çok merak edilen duyuru hiç şüphesiz yeni nesil iPhone olacak. Büyük bir ihtimalle yeni modelle iki hafta içerisinde tanışacağız. Apple iPhone’un tasarımında radikal değişiklikler yapmayacak gibi. Zaten Steve Jobs Apple’a geldiğinden beri radikal tasarım değişiklikleri sadece belli dönemlerde yapılıyor. iMac, Powerbook/Macbook ya da Mac Pro’ya bakacak olursak tümden tasarım değişiklikleri birkaç nesil sonrası yapılmıştı. iPhone’un tasarımının değişmesi için henüz çok erken diye düşünüyoruz. Zaten mevcut tasarım da birçok kimse tarafından beğeniliyor. iPhone 3G basit, göz alıcı ve oldukça iyi çalışan bir telefon, o yüzden tasarımda ciddi değişiklikler yapmak gerekmiyor.

Bazı kimseler farklı renk seçenekleriyle karşılaşabileceğimiz söylüyor. iPod mini, nano ve shuffle gibi düşük fiyatlı modellerde farklı renkler sayesinde bu ürünler birer moda ikonu ürün haline dönüştüler. iMac’te de geçmişte benzer bir renk politikası güdülmüştü. Ancak iPod Classic sadece siyah ve beyaz renk kuralını çıktığından beri korudu. iPhone da iPod gibi üst sınıf bir cihaz sayılır. Belki iPhone ailesi genişlerse, farklı renklerle karşılaşılabilir. Mantığımız, iPhone’da iPod nano’daki gibi farklı renk seçenekleri ile karşılaşmayacağımızı söylüyor.

Bazı dedikodular da ” tek kalıp ya da unibody” olarak nitelendirebileceğimiz iPhone’a işaret ediyor. Ancak, iPhone zaten tek kalıp bir ürün. Belki yeni MacBook’lar gibi tek parça aluminyumdan üretilmiyor, ancak buna da gerek yok. Plastikten yapılmış arka yüz ve cam bir ön yüz gerçekten işi fazlasıyla görüyor, çizilme derdi de zaten minimuma indirilmiş.

Donanım değişiklikleri

iPhone’un dış tasarımında pek fazla değişiklik beklemesek de, içi için aynı şeyi söyleyemeyiz. İlk olarak önceki nesillerdekine göre geliştirilmiş bir kamera herkesin ortak bir beklentisi. iPhone’un rakiplerinde yer alan kameralara baktığımızda, daha iyi bir kamera Apple için hem teknik açıdan hem de finansal açıdan karşılanması zor birşey değil. Şu anki haliyle iPhone fotoğraf ve video açısından rakiplerinden fazlasıyla geride kalıyor.

Apple iLife 09 yazılım paketinde coğrafi etiketleme özelliğinden fazlasıyla yararlanıyor. Apple’ın ekosistemini göz önünde bulunduracak olursak iPhone iLife 09 paketindeki bu özelliği mükemmel bir şekilde tamamlayacak niteliklere sahip. Daha iyi bir sensör, daha iyi bir lens ve otomatik odaklama özelliği beklentilerimiz arasında yer alıyor.

Bir başka mutlaka bulunması gereken özellik de video kaydetme. Bu özellik sadece dedikodulara konu olmuyor, iPhone OS’in yazılım geliştirme aracı içerisinde de bu özelliğin geleceğine dair ipuçları bulunuyor. Apple’ın bundan böyle video özellikleri olmayan bir iPhone’a tahammül edemeyeceğini düşünüyoruz. 2009 ve 2010 yılları içersinde video kaydetme özellikli birçok Android’li cihazın çıkmasını bekliyoruz. Apple bu savaş başlamadan önce gardını almalı.

Hız ve bellek de yeni nesil iPhone’da gelişim kaydedilmesi beklenen iki alan olarak öne çıkıyor. Bunun için depolama kapasitesinin ve RAM’in arttırılması gerekiyor. iPhone OS pazarındaki büyük boyutlu, daha fazla güç gerektiren uygulamalar ve oyunların artması bu gelişime bağlı. Bu tür uygulama ve oyunlar için geliştirilmiş RAM kapasitesi olmazsa olmaz. Video kaydetme özelliğinin eklenmesi ve megapiksel desteğinin arttırılması da daha yüksek kapasiteli depolama alanı ihtiyacını ortaya çıkarıyor.

Daha hızlı bir işlemci de beklentiler arasında. iPhone’da karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi hız. İnsanlar uygulamalarına hızlıca erişmek istiyor, herhangi bir gecikme olmaksızın yazı yazmak istiyor. Daha hızlı yongalar yeni nesil iPhone’un uçmasını sağlayacaktır. Sadece bu kadar da değil: Apple’ın oyun alanında öne çıkma isteği ve yeni video özellikleri bu gelişim sayesinde sağlam bir temel kazanacaktır.

Bunların dışında çok büyük tasarım değişiklikleri beklememekte fayda var. OLED ekran ya da arka yüzde aydınlatılmış Apple logosu gibi özellikler bazı kişiler tarafından boş yere ortaya atılmış dedikodular gibi görünüyor.

Tablet

Apple markalı bir tablet cihazı birçok kişinin hayalini süslüyor. Bunda Apple’ın seneler önce ürettiği Newton Message Pad adlı ürünün de etkisi bulunuyor. iPhone’dan daha büyük boyutlara sahip bir Apple tabletine dair dedikodular bu yılın başından beri ortalıkta dolaşıyor. Apple bu tablet cihazı sayesinde netbook’lara göre daha kullanışlı ve yine onlar kadar ucuz bir bilgisayar çözümü sunabilir.

Ne yazık ki, Apple’ın tablet cihazına dair beklentiler bu sene karşılık bulmayacak gibi görünüyor. Ancak WWDC, bu tabletin lansmanı yapılmadan önceki son adım olabilir. WWDC’de Apple bu cihaza dair yazılım temellerini atabilir, örneğin çözünürlüğe bağlı olmayan ve farklı ekran boyutlarına uyum sağlayabilen uygulamalar, aynı anda birkaç farklı uygulama ya da bileşen çalıştırmaya olanak sağlayan multitasking işlevi gibi…

Bu nedenle, DigiTimes ve bunun gibi kaynaklar Apple ile Wintek arasında 10 inç’lik ekran anlaşmaları yapıldığına dair haberler verse de, WWDC 2009’da tablet cihazın tanıtılmasını beklemek fazla iyimser bir tahmin olabilir. Ancak, Apple’ın birinci nesil iPhone’u tanıtmadan önce yaptığı gibi bir ön tanıtım yapılabilir, yazılımcıların kodlarını yazmaya başlaması için işaret fişeği ateşlenebilir.

Diğer beklentiler

Yazılım ve donanım cephesinde farklı dedikodular da dolaşıyor. Yazılım cephesinde en büyük yeri Mac OS X işletim sisteminin gelecek sürümü Snow Leopard işgal ediyor. Snow Leopard’ın yeni yüzünü WWDC’de göstermesi kuvvetle muhtemel.

Donanım tarafında ise, 3G özellikli yeni MacBook’lar, Apple Cinema Displays ailesinde yapılacak güncellemeleri, 64 GB’lık kapasite seviyesine çıkabilecek iPod touch güncellemeleri beklenenler arasında.

“Bir şey daha”

Yeni iPhone ile birlikte, güncellenmiş iPod touch ve Snow Leopard WWDC 2009’un yıldızları olabilir. Yani bu konferansta herkes için ilgi çekici birşeyler bulunacak. Konferansın açılış sunumunu Phil Schiller gerçekleştirecek. Geçmişteki sunumlarda Steve Jobs yenilikleri sıralar ve en son bombasını “Bir şey daha” diye söze başlayarak patlatırdı. Bu konferansta Phil Schiller’in “Bir şey daha” diye söze başlayarak Steve Jobs’u takdim etmesi ve Steve Jobs’un sağlıklı bir şekilde gözler önüne çıkması en büyük isteğimiz. Teknoloji dünyasının gelişimi ve Apple’ın istikbali için Steve Jobs çok büyük anlam ifade ediyor.

Kaynak: Gizmodo

İLGİLİ HABERLER