Teknoloji

AMD yeni nesil Trinity işlemcilerini tanıttı

AMD’nin Trinity platformu nihayet geldi. AMD’nin ikinci nesil hızlandırılmış işlemci birimini (APU) barındıran ilk ürünler ne zaman çıkacak, bu henüz bilinmiyor, ancak Trinity’nin hem performans hem de batarya ömrü açısından iyileştirmeler sunacağını biliyoruz. AMD, Trinity’nin birinci nesil Llano işlemcilerinin koyduğu performans çıtasını geçtiğini ve Intel’in Ivy Bridge işlemcileriyle rekabet edebileceğini iddia ediyor.

HP’nin geçen hafta tanıttığı Envy Sleekbook AMD Trinity platformunun yer aldığı ilk seri olarak dikkat çekerken, bununla birlikte Acer, ASUS, Lenovo, Samsung, Sony ve Toshiba gibi üreticilerin de çok yakında Trinity barındıran modellerini çıkarması bekleniyor. Ultra ince dizüstü bilgisayarları ve küçük boyutlu masaüstü bilgisayar veya monitör bilgisayarları hedefleyen AMD Trinity APU’ları geleneksel dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda da göreceğiz. A10-4600M, A8-4500M ve A6-4400M işlemcileri daha büyük, genel kullanıcı kitlesine hitap eden dizüstü bilgisayarlarda, A10-4655M ve A6-4455M işlemcileriniyse daha ince modellerde göreceğiz.

AMD Trinity APU’larla birlikte şirketin Piledriver mikro işlemci mimarisi de tanıtılmış oldu. Intel Ivy Bridge ile 22 nm mimarisine geçiş yapmış olsa da, Trinity 32 nm prosesine bağlı kalmaya devam ediyor. Trinity’nin plaka büyüklüğü 246 milimetrekareyle Llano’nunkinden biraz daha fazla. Halbuki birinci neslin plaka genişliği 228 milimetrekareydi. Trinity 1.3 milyar ile daha fazla sayıda tranzistör barındırıyor, ancak çift çekirdekli işlemciler için TDP değerini 17 W’ye kadar, dört çekirdekliler içinse 35 W’ye kadar, yani Ivy Bridge seviyelerine indirgiyor. Llano APU’ların iki ve dört çekirdekli işlemciler için sırasıyla 35W ve 45W’ye ihtiyacı bulunuyordu. Masaüstü sistemlere özel Trinity ise Llano sınıfı selefleri gibi 65 W ile 100 W arasında TDP değeri barındırmaya devam ediyor. AMD çift çekirdekli Trinity APU’nun çift çekirdekli Llano APU ile aynı seviyede performans göstereceğini iddia ediyor, watt başına performans ise yeni nesil ile birlikte efektif olarak iki katına çıkıyor. AMD Trinity dizüstü bilgisayarların enerji verimliliği yüksek Piledriver çekirdekleri sayesinde dinlenme durumunda 12 saate kadar çalışma ömrü sunduğunun da altını çiziyor.

AMD, otomatik hız aşırtma çözümü olan Turbo Core’u da güncelledi. Turbo Core 3.0 her zaman olduğu gibi CPU için yeterli termal boşluk olduğunda onun saat hızını artırmaya imkan tanıyor. Intel yongalarında olduğu gibi, GPU çekirdeklerine de otomatik olarak hız aşırtma prosedürü uygulayabiliyor, böylelikle gerekli durumlarda biraz daha grafik performansı sunulmuş oluyor. GPU da Trinity mimarisinden önemli izler taşıyor. Özetle, Trinity’nin multimedya veya oyun ile yakından ilgilenen kullanıcılara doğrudan hitap eden işlemciler olduğunu söyleyebiliriz.

AMD HD Medya Hızlandırıcı paketi de multimedya içeriklerini tüketim esnasında yaşanacak deneyimi iyileştirecek çeşitli bileşenlerle birlikte geliyor:

  • AMD Perfect Picture HD: Otomatik video işleme özelliği sayesinde çalışma esnasında görüntü kalitesinde ince ayarlar yapmak mümkün oluyor. Tabii, bu özellik potansiyel batarya ömrünü aşağı yönde etkileyen bir etki de yapıyor.
  • AMD Quickstream: Web üzerinde video izlemekle yeteri kadar zaman geçiren kullanıcılar video izlemeye başlamadan önce sıkıcı şekilde uzayan önbellekleme işleminden rahatsızdır. AMD Quickstream işlevi bant genişliğinin akıllı şekilde kullanılmasını sağlıyor. PC bir uygulama veya web sitesinin GPU’ya erimeye çalıştığını algıladığında Quickstream bu sürece öncelik veriyor, bu da daha düzgün bir performansla sonuçlanıyor.
  • AMD Video Converter: Özel olarak ayrılmış donanım tabanlı kodlama işlevi Trinity’nin medya dosyalarını daha hızlı ve verimli şekilde işlemesine olanak sağlıyor. Bu teknoloji full HD, çok kişinin katıldığı video konferans oturumlarını da mümkün kılıyor. AMD, Polycom gibi şirketlerle uygun yazılım geliştirmek için çalışmalar da yapıyor.
  • AMD Steady Video: Llano ile birlikte tanıtılmış olan Steady Video özelliği kayıt sırasında oluşan sallantıları gidermeyi amaçlıyor. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Windows Media Player gibi uygulamalar bu işlev tarafından destekleniyor. Trinity ile birlikte VLC de, tabii ki yakında çıkacak bir yazılım güncellemesi sayesinde bu desteği kazanacak.
  • AMD Eyefinity: Eyefinity de yeni bir teknoloji sayılmaz, ancak Trinity sayesinde ayrık bir GPU olmadan da çoklu ekran teknolojisi destekleniyor olacak. Yani, ultra ince dizüstü bilgisayarlar kendi monitörleri hariç olmak üzere üç ekrana aynı anda görüntü çıkışı yapabilecek.

Sonuç olarak AMD Trinity ile birlikte Llano’ya göre yüzde 28 CPU ve yüzde 56 GPU performans artışı sunuluyor. AMD henüz fiyat bilgisi vermedi ancak yakında PC üreticilerinin yapacağı duyurularla birlikte fiyat konusunda da bir fikir sahibi olabiliriz. Trinity işlemcilerin performans açısından nerede olduğunu görmek için de donanım sitelerinin gerçekleştireceği ilk benchmark sonuçlarını görmemiz gerekiyor.

İlgili – AMD

Trinity has arrived. We don’t yet know when the first systems will ship, but the second-generation of AMD’s accelerated processing unit (APU) promises considerable boosts in performance and battery life. AMD has spent quite some time playing second-fiddle to Intel’s CPUs, and without some raw performance data, it’ll be hard to see how the new Trinity APUs stack up, but AMD says that Trinity hits the performance threshold set by the first-generation Llano processor and purportedly remains competitive with Intel’s Ivy Bridge offerings. Fortunately, AMD has received a few design wins to prove its case ? we checked out HP’s Envy Sleekbook just a week ago, but Acer, Asus, Lenovo, Samsung, Sony, and Toshiba are also jumping onto the Trinity bandwagon.

Trinity is being aimed at ultrathin notebooks (not to be confused with Intel Ultrabooks), smaller form factor desktops and All-in-Ones, though traditional mainstream laptops and desktops will also see Trinity APUs. AMD will be launching five APUs today. The A10-4600M, A8-4500M, and A6-4400M are aimed at larger, mainstream notebooks, while the A10-4655M and A6-4455M are destined for sleeker ultrathin models.

AMD’s Trinity APUs will mark the debut of the company’s Piledriver microarchitecture, the successor to the ill-received Bulldozer. Trinity is still based on a 32nm process ? Intel, by contrast, recently moved to 22nm with Ivy Bridge. Trinity’s die size is actually a bit larger than Llano’s: 246 square millimeters, compared to the first generation APU’s 228 square millimeters. Trinity also features a higher transistor count at 1.3 billion, but dials the TDP for its notebook variants down to 17W for dual-core CPUs, and 35W for quad-core CPUs, the same as Ivy Bridge ? Llano APUs required 35W and 45W for dual- and quad-core, respectively. Desktop Trinity remain at the same 65 to 100W of its Llano predecessors. AMD claims that the dual-core Trinity APU will perform at the same level as the dual-core Llano APU, effectively doubling the performance per watt with the new generation. AMD also claims that Trinity notebooks can expect as 12 hours of battery life (when idle) on their energy efficient Piledriver cores.

AMD has also updated Turbo Core, its automatic-overclocking solution. Turbo Core 3.0 works much as it always has, bumping the CPU’s clock speed when there’s a bit of thermal headroom for the CPU. Like Intel’s chips, it can now automatically overclock the GPU cores, giving you a bit of extra graphical oomph when necessary.

Architecture_image

The GPU takes up a significant chunk of Trinity’s architecture, which makes a great deal of sense: AMD is making a concerted push for entertainment, billing Trinity-equipped PCs as the premier combination of performance and value. To that end, the company has baking a slew of features into Trinity, aimed directly and media mavens and gamers.

The most dramatic media-facing change comes in the form of the AMD HD Media Accelerator suite, which consists of features designed to improve the media consuming experience, transparently.

  • AMD Perfect Picture HD: The first step in that transparent user experience is automatic video processing, which will make fine adjustments to image quality on the fly. We were told that this will ultimately come at a cost to potential battery life, albeit a meager one.
  • AMD Quickstream: Most of us spend a fair bit of time watching videos on the web, and have run into the dreaded buffering bar. Quickstream aims to handle bandwidth intelligently: when the PC detects that an application or website is hitting the GPU, Quickstream will assign it a higher priority, theoretically ensuring a smoother experience.
  • AMD Video Converter: Dedicated hardware-based encoding lets Trinity transcode media files faster and more efficiently. The technology also enables full-HD, multi-person video conferencing; AMD is working with companies like Polycom to develop software.
  • AMD Steady Video: We’ve seen Steady Video before; it was introduced with Llano, and its purpose is to, stabilize shaky recorded video. It’s currently supported by Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, and Windows Media Player ? Trinity adds support for VLC, in an upcoming software update.
  • AMD Eyefinity: Eyefinity isn’t new, but Trinity will be able to support the multi-display technology without needing a discrete GPU: that means ultrathin laptops that can potentially output to three displays ? not including their native monitor.

All told, we’re looking at a 28% CPU and a 56% GPU performance increase over Llano. AMD was hesitant to provide pricing information, but the incoming barrage of announcements from PC manufacturers should clear that up a tad. As far as performance ins concerned, AMD has provided some cursory benchmark results against some of Intel’s Ivy Bridge CPUs, we’ll need to wait for proper reviews to get a real idea of where Trinity falls.

İLGİLİ HABERLER