Teknoloji

AMD SeaMicro’yu satın alarak bulut sunucu işine adım atıyor

Yonga üreticisi AMD, SeaMicro adlı bir sunucu şirketini 334 milyon dolar karşılığında satın aldı ve uzun yıllar boyunca rakibi olan Intel ile yarıştığı bir diğer alan olan sunucu işlerindeki konumunu güçlendirdi. Intel gibi AMD’nin de mobil alanda başarı yakaladığı söylenemez. Masaüstü tarafındaysa Intel’in durumu ortada. Bu nedenle AMD sunucu işlerindeki boşluğu değerlendirmek istiyor. Bu noktada SeaMicro’nun geniş ölçekli bulut bilişim mimarileri için yüksek yoğunluklu ve güç verimliliği yüksek çözümler oluşturma tecrübesi yararlı olacaktır.

AMD, SeaMicro’nun elindeki fikri mülkiyetlerden etkilenmiş olmalı. Beş yüzden fazla yonganın ağ taleplerini işleyecek özelleştirilmiş bir yonga yapıp bunu oldukça dar bir alana yerleştirmek konusunda SeaMicro’nun deneyimi mevcut. SeaMicro standart bir sunucu anakartında üç adet yongayı elimine edebiliyor. Bu da geleneksel x86 sunucu işlemcilerine göre güç tüketimi açısından dörtte bire, alan açısından altıda bire inmeye olanak sağlıyor. AMD bu teknolojiyi diğer sunucu satıcılarına da lisanslamayı planlıyor.

AMD’nin SeaMicro’yu satın alması şu açıdan da ilginç: Intel’in SeaMicro ile yakın bir iş ortaklığı var ve SeaMicro sunucuları için özel bir Atom işlemcisi üretiyor. AMD’nin satın alma anlaşmasını bu ay içinde tamamlaması ve 281 milyon dolar nakit ve geri kalanı için hisse ödemesi yapması bekleniyor.

İlgili – PC World

İLGİLİ HABERLER