Teknoloji

AlphaGo efsanevi Go oyuncusunu mağlup etmeyi başardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

alphago deepmind lee se-dol

Yapay zeka çalışmaları konusunda önemli bir kilometre taşı daha geride bırakıldı. Google’ın DeepfMind birimi tarafından geliştirilen AlphaGo programı, Güney Koreli efsanevi Go oyuncusu Lee Se-dol’ü mağlup etmeyi başardı. Google’ın yapay zeka programı ve Lee Se-dol, Güney Kore’nin başkenti Seul’de dört kez daha karşı karşıya gelecek.

Lee, yaklaşık 3,5 saatin ardından hamle süresinin bitmesine 28 dakika 28 saniye kala oyundan çekildi. Söz konusu müsabakalar, profesyonel bir 9-dan Go oyuncusu ve bir bilgisayarı ilk kez karşı karşıya getiriyor. Lee, müsabakaların sonunda 1 milyon dolarlık ödülü kazanmayı amaçlıyor.

Kaybetmeyi beklemediğini söyleyen Lee, sonuca şaşırdığını dile getirdi. Lee, AlphaGo’nun bu denli kusursuz oynayacağını beklemediğini itiraf etmekten de çekinmedi. DeepMind kurucusu Demis Hassabis ise Lee Se-dol’ün muhteşem yeteneklerine duyduğu saygının altını çizerken, müsabakanın çok eğlenceli ve bir o kadar da gergin olduğunu belirtti. Takım lideri David Silver ise muhteşem bir Go müsabakasının gerçekleştiğini ve AlphaGo’nun sınırlarını zorladığını ifade etti.

Çin menşeili bir oyun olan Go, yapay zeka yazılımlarının bugüne kadar karşılaştığı en büyük meydan okumalardan biri olarak niteleniyor. Bilgisayarlar dama ve satranç gibi oyunlarda en iyi oyuncu olarak bilinen insanları alt edebilseler de, Go’nun yüksek sezgiselliği ve değerlendirme gereksinimi bilgisayarların işini zorlaştırıyor. DeepMind tarafından geliştirilen AlphaGo, bu yönde atılan en gelişmiş adım olma niteliğini taşıyor. Derin nöral ağlardan ve otomatik öğrenme yöntemlerinden faydalanan program, geçtiğimiz yıl Avrupa şampiyonu Fan Hui’yi mağlup etmeyi başarmıştı.

İLGİLİ HABERLER