Teknoloji

Alphabet Project Loon testlerini Endonezya’da sürdürecek

google-project-loon-200614

Uzak bölgelere ve gelişmekte olan ülkelere balonla internet erişimi götürme gibi iddialı bir amacı bulunan Project Loon’un bir sonraki geniş ölçekli test durağı Endonezya olacak. Google’ın çatı şirketi Alphabet, projede Endonezya’nın üç büyük telekomünikasyon şirketiyle işbirliği yapacak.

İşbirliğinin duyurusu, Alphabet’in Mountain View’deki merkezinde Telkomsel, XL Axiata ve Indosat yöneticileriyle Project Loon’un sorumlusu Mike Cassidy ve Alphabet başkanı Sergey Brin’in katıldığı bir etkinlikle yapıldı. Endonezya’nın öncesinde Brezilya, Yeni Zelanda ve Avustralya Project Loon testlerine ev sahipliği yapmıştı.

2011’de Alphabet’in “uçuk” projelerle ilgilenen Google X laboratuvarının çatısı altında ortaya çıkan Project Loon’un testleri, 2013’te 30 balonla Yeni Zelanda’da başlamıştı. Testler daha sonra Avustralya ve Brezilya’da devam etmişti. Bu testler sayesinde Project Loon ekibi, ülkelerdeki telekom operatörleriyle nasıl ilişki kuracağı konusunda da bilgi sahibi oldu. Endonezya’daki test sürecine ilişkin konuşan Mike Cassidy, havaya yüzlerce balon göndermeyi planladıklarını belirtti.

Endonezya açısından internet erişiminin kapsamını genişletmek büyük önem taşıyor. Halihazırda ülkedeki üç haneden sadece birinden internete erişilebiliyor. İnternet erişimi bulunan hanelerde de hızın oldukça düşük olduğunu belirtmek gerekiyor. Project Loon ile Google’ın elinde Endonezyalı telekomünikasyon şirketlerinden aldığı sinyali havadan tekrar dağıtma şansı bulunuyor.

Project Loon, Alphabet’in yeryüzünde internet erişimi olmayan 4 milyardan fazla insanı internetler buluşturma hedefinde önemli adımlardan birini teşkil ediyor. İnternet kullanıcı sayısının artması, Alphabet ürün ve servislerini kullanan kişi sayısının da artması anlamına geliyor. İnternete erişilebilen kişi sayısının yükselmesi, özellikle Google arama servisi ve mobil işletim sistemi Android için büyük potansiyel taşıyor. Alphabet, Project Loon testlerini daha sonraki aşamalarda Arjantin, Şili ve Sri Lanka’ya da taşımayı planlıyor.

 

İLGİLİ HABERLER