Teknoloji

Alphabet Google’ın büyük katkılarıyla dünyanın en büyük şirketi

 

alphabet google

Google’ın ana şirketi Alphabet 2015 dördüncü çeyrek rakamlarını açıkladı. Şirket 558 milyar dolarlık piyasa değeriyle iPhone üreticisi Apple’ın 535 milyar dolarlık piyasa değerinin üstüne çıktı ve dünyanın en değerli şirketi unvanını ele geçirdi.

Açıklanan rakamlara göre şirket dördüncü çeyrekte 21.3 milyar dolar gelir elde ederek Wall Street’in 20.8 milyar dolarlık tahminini üstüne çıktı. Hise senedi başına 8.67 dolarlık kâr ile de Wall Street’in 8.09 dolarlık tahmini geçilmiş oldu.

Yıl geneline bakıldığında, Google 74.5 milyar dolar gelir ve 23.4 milyar dolar işletme kârı elde etti. Bunun içinde reklam ve Android’in payları bulunuyor. Google X, Google Fiber, sürücüsüz otomobil ve bunun gibi projelerin bulunduğu diğer iş kolları ise sadece 448 milyon dolar gelir getirdi ve 3.5 milyar dolar zarar ettirdi. Gelir getiren diğer işler arasında Nest, Google Fiber ve daha önce Google Life Sciences olarak bilinen Verily bulunuyor. Yine de, Telekom ağı Google Fiber ve akıllı ev aletleri üreticisi Nest, Alphabet’in toplam bilançosuna pek de kayda değer katkıda bulunmuşa benzemiyor.

Alphabet’in finanstan sorumlu genel müdür yardımcısı Ruth Porat, dördüncü çeyrekte gösterdikleri yüksek gelir artışına yıllardır yatırım yaptıkları mobil arama, YouTube ve programlanmış reklam gösterimlerinin öncülük ettiğini ve artışın işlerinin canlılığını gösterdiğini kaydetti. Google ve diğer iş kollarında sahip oldukları fırsatlardan, teknolojiyi kullanarak milyarlarca insanın hayatını iyileştirmekten dolayı heyecan duyduklarını vurguladı.

Alphabet’in bilançosu içinde yer alan “diğer gelirler” bölümü altında, Google’ın bulut depolama servisleri ve Google Play Store’dan elde edilen kazançlar da bulunuyor. Bu grup dördüncü çeyrekte 2.1 milyar dolar gelir elde etti ve yıldan yıla yüzde 24’lük büyüme gösterdi.

Google web sitelerindeki ücretli tıklamalar dördüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 40 arttı. Art arda gelen çeyrek yıllar karşılaştırıldığında ise 2015’in üçüncü çeyreğine göre yüzde 22’lik artış kaydedildi.

Alphabet, kârlı işlere dönüşmeyen projelerin idarelerini yeniden düzenleme veya tamamen kapatma yolunda daha disiplinli davranacağının işaretini verdi. Porat, birkaç kez Alphabet’in bazı cesur adımlar attığını dile getirdi.

Hisse senetleri fiyatındaki artış ve Alphabet’in dünyanın en değerli şirketi hâline gelmesi yatırımcıların rakamları olumlu karşıladığını gösteriyor. Görünen o ki, Alphabet çatısı altındaki yenilikçi yatırımlar ve projeler henüz şirkete pek para kazandırmasa da, en azından kısa vadede yatırımcı güveni devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER