Teknoloji

Alman yüksek mahkemesi Apple’ın “kilidi açmak için sürükle” patentini geçersiz kıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-kilidi-acmak-icin-surukle-patent-260815

Apple, Samsung gibi şirketlere açtığı patent ihlâl davalarının başlangıcında hukukun gücünü de arkasına almış gibi gözüküyordu. Ancak kamuoyunda söz konusu davaların Apple’ın beklediğinden farklı reaksiyonlar alması, davaya konu olan patentlerin geçerliliğini de tehlikeye attı. Almanya’da ülkenin en yüksek mahkemesi konumundaki Federal Adalet Mahkemesi, Apple”ın “kilidi açmak için sürükle” patentinin Almanya sınırları içindeki geçerliliğini iptal etti.

“Kilidi açmak için sürükle” patenti, Apple’ın ABD’de Samsung ile giriştiği hukuk mücadelesindeki en önemli silahlarından biri olmuştu. Apple ve Samsung arasında ABD’de görülen davanın hakimi olan Lucy Koh’un kabul ettiği patent, Almanya Federal Adalet Mahkemesi’nde 10’a karşı 5 oy ile geçersiz kılındı.

Almanya Federal Adalet Mahkemesi’nin kararında “kilidi açmak için sürükle” mekanizmasının örneklerinin geçmişte de kullanılması etkili oldu. 2005’te İsveçli üretici Neonode tarafından üretilen Windows CE telefonu Nim’in kilidinin de aynı yöntemle açıldığını belirten mahkeme, Apple’ın mekanizmayı daha farklı biçimde uyguladığını, ancak aradaki farkın göz ardı edilebilir olduğunu belirtti.

Karar sadece Almanya’da geçerli olacağı için diğer ülkelere bir etkisinin olması pek muhtemel gözükmüyor. Ancak Samsung’un konuya ilişkin itirazlarının henüz karara bağlanmadığı ülkelerde Alman mahkemesinin kararının emsal olarak gösterilebileceğini veya kabul edilebileceğini unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER