Bilim

Akıllı telefonlar göz kanserini tespit edebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

goz-kanseri-150515

Retinoblastom, özellikle çocukları etkileyen agresif bir göz kanseri türü olarak biliniyor. Retinada bir tümör olarak gelişen bu kanser, bir akıllı telefon aracılığıyla tespit edilebiliyor. Flaşlı fotoğraflarda çocukların gözbebeğinde oluşan beyaz parlaklık sayesinde çocuğun retinablastom olup olmadığı anlaşılabiliyor. Bu yöntem, Julie Fitzgerald’ın iki yaşındaki oğlu Avery’nin de hayatını kurtardı.

ABC News’e konuşan Fitzgerald, fotoğraflarda Avery’nin gözünde garip noktalar gördükten ve retinoblastomun tespitiyle ilgili çeşitli yazılar okuduktan sonra oğlunu doktora götürdüğünü ve kanser teşhisinin doğrulandığını belirtti. Avery retinoblastom nedeniyle gözünü kaybetse de, küçük çocuğun hayati riski ortadan kalktı.

Çocuğun gözbebeğinde beyaz bir parlaklığa rastlamak, retinoblastom için kesin bir teşhis aracı değil. Ancak doktorlar söz konusu belirtinin daima takibe değer olduğuna dikat çekiyor. Mayo Clinic’te görev yapan göz doktoru Michael W. Stewart, erken teşhis durumunda retinoblastomun tedavi edilebileceğini belirtti. Stewart mevcut teknolojiler ve kemoterapi sayesinde çocuğun hem hayatının hem de görüşünün kurtulabileceğini dile getirdi.

Akıllı telefonların kameraları, retinoblastomun teşhisi konusunda oldukça etkili bir araç işlevi görüyor. Çocuk Göz Kanseri Vakfı (CECT) da geçtiğimiz yıl yürüttüğü bir reklam kampanyasıyla kamuoyunu bu teşhis yöntemi konusunda bilgilendirmişti.

İLGİLİ HABERLER