Eğlence

Adobe yöneticisine göre Flash mobil alanda HTML5 ile rekabet edemedi

adobe flash
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Adobe’nin mobil cihazlar için Flash Player eklentisini geliştirme çalışmalarını bırakma kararı almasının ardından şirketin ürün yöneticisi Mike Chambers bu kararla ilgili bazı detayları kişisel blogunda aktardı. Chambers, Flash’ın masaüstünde elde ettiği mevcudiyetin bir benzerini mobil tarafta elde etme konusunda başarılı olamadığını itiraf etti.

Chambers’a göre Flash’ın mobil alanda istediği başarıya ulaşamamasında HTML5 ile giriştiği büyük rekabetin etkisi var. Bu teknoloji mobil tarafta Flash’a göre daha fazla tarayıcı tarafından destekleniyor. Mobil alanın en büyük oyuncularından olan Apple’ın iOS cihazları da Flash yerine HTML5 desteği barındırıyor. Chambers, “Şunda açık olalım. Ne yaptıysak, Flash Player’ın öngörülen bir gelecekte Apple’ın iOS cihazlarında kullanılabilir olmasını sağlayamadık.” diye yazdı.

Adobe, iOS desteği sağlamak amacıyla sadık Flash yazılımcılarının bile içeriklerinin HTML5 versiyonlarını geliştirmek zorunda kaldığını ve ek çaba harcadıklarını kaydetti. Ne var ki, Adobe’nin kararının arkasında sadece Apple’ın gösterdiği direnç yok. Mobil dünyanın başındaki en büyük sorunlardan biri olan ayrışma da Adobe’nin kararında etkili oldu. Adobe, Flash’ın düzgün çalışması amacıyla birçok işletim sistemi tasarımcısı, cihaz üreticisi ve hatta yonga üreticisiyle çalışma zorunda kaldı. Chambers bu tarz bir çabanın kolay sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olmadığını belirtti.

Adobe’nin HTML5 ve Air konusundaki çalışmalarıyla ilgili olarak daha fazla şey duymayı bekliyoruz. Adobe şu an için sadece Flash’a özel olan özelliklerin kısa vadede HTML5’e geleceğine inanıyor. Chambers da Flash için geliştirme yapan yazılımcılara HTML5 ile de ilgilenmeleri hususunda teşvikte bulundu. Adobe’nin sunduğu araçlar bu yazılımcıların hızlı bir şekilde geliştirme çalışmalarına başlamalarına yardımcı olacağı açık.

İlgili – Mike Chambers

İLGİLİ HABERLER