EğlenceManşetler

Adobe TV, tablet ve akıllı telefonlar için Air 2.5 platformunu duyurdu

Adobe uygulama alanındaki stratejisini koyan ciddi bir adım attı. Görünüşe göre şirket kendisini sadece telefonlarla sınırlı tutmuyor. Air adı verilen çapraz platform destekli çalışma ortamı akıllı telefonlar dışında akıllı TV’ler ve tabletlerde de çalışma imkânı bulacak. Air 2.5’te ivmeölçer, çoklu dokunmatik jestler, GPS veri ve donanım tabanlı hızlandırma gibi donanımsal bileşenler de desteklenecek.

Şirket yazılımcılara sunacağı desteğin karşında tabii ki birşeyler bekliyor. Air 2.5 tabanlı uygulamalarını pazarlamak isteyenlerden barındırma, ücretlendirme ve uygulama mağazalarına kayıt gibi işlerin üstlenilmesi karşılığında satılan her bir uygulama başına yüzde 30’luk pay istenecek. Bugünlerde programa kayıt olanlardan bir sene boyunca herhangi bir servis ücretinin alınmayacağı da gelen haberler arasında. Adobe InMarket adı verilen yeni bir servis belki Air 2.5 tabanlı uygulamaların iTunes App Store’a girmesine yardımcı olmayabilir, ancak bu uygulamaların Intel AppUp ya da RIM ve Samsung gibi üreticilerin açtığı uygulama mağazalarında yer bulmaları olası.

Samsung’un TV ve cep telefonları için ortak bir platform yaratma düşüncesinden geçtiğimiz hafta bahsetmiştik. Adobe’nin Air 2.5’i ile geliştirilen uygulamalar Samsung SmartTV platformunda çalışabilir olacak. Ayrıca Air RIM’in önümüzdeki haftalarda piyasaya çıkaracağı BlackBerry PlayBook tabletinde doğal olarak desteklenecek yazılım bileşenleri arasında yer alıyor. Aslında Adobe’nin söylediğine bakılırsa PlayBook’un kullanıcı arayüzünün tamamı da Air baz alınarak geliştirilmiş.

Adobe Air 2.5 SDK’sını şirketin web sitesinde bugünden itibaren bulabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı da aşağıdaki bağlantıda bulunan basın bülteninde yer alıyor.

İlgili – Engadget (Basın Bülteni)

İLGİLİ HABERLER