Teknoloji

Adidas’ın üç boyutlu yazıcıdan çıkan ayakkabıları okyanus atıklarından üretildi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

adidas-parley-3d-ayakkabi-121215

Adidas, denizleri plastik atıklardan kurtarma amacıyla başlatılan “Parley for the Oceans” isimli girişimle işbirliğine giderek yeni bir üç boyutlu baskıyla üretilmiş ayakkabı konsepti geliştirdi. Tasarımda üst kısımda okyanuslardan toplanan plastik atıklar kullanılırken, üç boyutlu yazıcıdan çıkan orta taban geri dönüştürülmüş polyester ve balıkçı ağlarından oluşuyor.

Adidas, söz konusu ayakkabının sektördeki standartları nasıl belirlediklerini gösterdiğini dile getirirken, şu an için prototip konumunda olan ayakkabıyı yakın zamanda mağazalarda görmek pek olası gözükmüyor.

Parley ise Adidas ile gerçekleştirdiği işbirliğinin halihazırda Paris’te gerçekleşen iklim görüşmelerinde profilini yükselteceğine inanıyor. Parley’nin kurucusu Cyrill Gutsch, su altındaki yaşamı korumanın Birleşmiş Milletler’in ondördüncü gelişim hedefi olduğunu belirtirken; Parley olarak Paris’te insanların bilgilerini güncellediklerini, vizyonlarını paylaştıklarını, konseptler geliştirdiklerini, işbirlikleri yaptıklarını ve stratejileri gözden geçirdiklerini ifade etti. Gutsch, bütün bu eylemlerindeki amaçlarının ise Birleşmiş Milletler’in hedef koyduğu değişimi başlatmak olduğunun altını çizdi.

Ayakkabının temelinde Adidas’ın bu yıl içinde tanıttığı Futurecraft 3D modeli bulunuyor. Söz konusu model de, üç boyutlu yazıcı aracılığıyla üretilmişti. Ünlü spor ekipmanları üreticisi, geliştirilen prototipi bir “niyet ifadesi” olarak tanımladı ve günün birinde müşterilerin koşu tarzlarını analiz ettirerek mağazalardan kendilerine özel hazırlanan üç boyutlu yazıcıdan çıkmış ayakkabıları alabilmelerini hedeflediğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER