Teknoloji

ABD PRISM ile çalkalanmaya devam ediyor

PRISM olarak adlandırılan ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile Federal Araştırma Bürosu (FBI) gibi kurumların dokuz teknoloji şirketinin sunucusundan kullanıcılara ait bilgileri çekme izni veren programa olan tepki ABD’yi çalkalamaya devam ediyor. Listede yer alan büyük şirketlerin çoğu PRISM’e dahil oldukları yönündeki iddiaları yalanlamaya devam ederken, eleştiri oklarının bir diğer hedefi olan ABD Başkanı Barack Obama da konuya ilişkin sessizliğini bozdu.

prism-abd-070613

Kaliforniya eyaletinin San Jose şehrinde sağlık hizmetleri üzerine bir konuşma yapan Obama, bu konuşmanın ardından PRISM ile ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Bu tarz programların 2006 yılından bu yana ABD Kongresi’nde hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından onaylandığını söyleyen Obama, halkın seçilmiş temsilcilerinin uygulamanın prosedürlerinden düzenli olarak haberdar edildiğini sözlerine ekledi. Programı savunan ABD Başkanı, kimsenin telefonları dinlemediğini ve görüşmelerin içeriğine bakmadığını; sadece telefon numaraları ve görüşmelerin süresine bakıldığını öne sürdü. Obama gizlilik ile ulusal güvenlik arasında doğru dengeyi kurduklarını sözlerine ekledi.

Obama’nın açıklamalarının şu aşamada ortaya çıkan rahatsızlığı dindireceğini söylemek pek mümkün değil. Olayın Obama yönetimiyle birlikte tepki gösterilen bir diğer tarafı olan teknoloji şirketleriyse en tepe yöneticileri aracılığıyla açıklamalar yapmaya devam ediyor. Daha önce çeşitli gazetelere programla bir ilgisi olmadığına dair açıklamalar gönderen Google, CEO’su Larry Page’in ağzından bir açıklama daha yayınladı. Page ABD’ye veya başka herhangi bir devlete sunucularına doğrudan erişim imkanı veren bir programa dahil olmadıklarının altını çizdi. Google’ın baş hukuk danışmanı David Drummond’un da imzasını taşıyan açıklamada şirketin hukuk ekibinin sunuculara erişim konusunda gelen tüm talepleri incelediği; fazla geniş kapsamlı olan ve doğru süreci takip etmeyen taleplerin reddedildiği belirtildi. Google’dan yapılan açıklamada bu tarz süreçlerde daha fazla şeffaflığa ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Google gibi en tepe noktadan açıklama yapan bir diğer şirket ise Facebook oldu. Sosyal ağın kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, daha birkaç gün öncesine kadar PRISM denen bir şeyin varlığından haberdar dahi olmadıklarını söyledi ve şirketin politikalarını kararlı bir dille savundu. Kendilerine sahip oldukları verilere erişim konusunda herhangi bir talep ya da mahkeme kararı gelmediğini söyleyen Zuckerberg, böyle bir taleple karşılaşmaları durumunda buna karşı son derece sert bir biçimde savaşacaklarını söyledi. Facebook’un da diğer şirketler gibi devletten gelen çeşitli taleplerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Zuckerberg; bu tarz durumlarda daima doğru süreçleri ve yasaları takip ettiklerinin, sadece yasalar çerçevesinde bilgi sağladıklarının altını çizdi.

Dünyanın en popüler bilgisayar korsanı topluluğu Anonymous da ABD’de yaşanan PRISM skandalının üzerindeki perdeyi kaldırmak için harekete geçti. Grup bunun için PRISM ile ilgili 13 NSA dosyası yayınladı. Ancak Anonymous’un bu iyi niyetli çabası söz konusu dosyaların daha önce açığa çıkmış ve basit Google araması sonucunda erişilebilir olması nedeniyle beklenen etkiyi yaratmadı.

İlgili >> Beyaz Saray, Google, Mark Zuckerberg (Facebook), The Verge

İLGİLİ HABERLER