Teknoloji

ABD Meclisinin açıklama beklediği Apple iOS’te kişi rehberi erişimine kullanıcı onayını şart koşacak

Yaklaşık bir hafta önce Path adlı bir iPhone uygulamasının, kullanıcılarına arkadaş bulmakta yardımcı olmak amacıyla onların iPhone’daki kişi rehberi kayıtlarını herhangi bir izne ihtiyaç duymaksızın sunucularına yüklediği ortaya çıkmıştı. Söz konusu işlem uygulamayı ilk kez açıp kayıt işlemi yaptıktan sonra gerçekleşiyordu. Durum ortaya çıktıktan sonra Path durumdan ötürü özür diledi ve bir güncelleme yayınladı.

Sadece Path’in değil, diğer iOS uygulamalarının da iPhone’unuzdaki verilere erişme imkânı var. Kişi rehberi, takvim, vb. çeşitli kayıtların saklandığı alanlar iOS uygulamalarının ilgi alanına girebiliyor ve onlar bu bilgilerden sizin isteğinize ihtiyaç duymadan yararlanma şansıan sahip. Path örneğinde bunu gördük. TheVerge’ün yaptığı araştırma iPhone kullanıcıları tarafından sık kullanılan başka uygulamaların da Path’in önceki yaklaşımını sergilemekte olduğunu ortaya çıkardı. Tabii, her türlü adımda kullanıcıyı haberdar eden uygulamalar da yok değil.

Path olayının çıkmasının ardından ABD Meclisi Apple’a birtakım sorular yöneltti. ABD iTunes mağazasındaki kaç iOS uygulamasının bir kullanıcı hakkındaki verileri başka bir yere ilettiği, kaçının kişi rehberi kayıtlarını ilettiği, bunlardan kaçının kontakt bilgilerini iletmeden önce izin istediği soruldu. Ayrıca konum izleme işlevinin tek bir dokunuşla veya uygulamadan uygulamaya değişen bir mantıkla kapatılmasına izin verilmesine rağmen benzer bir uygulamanın neden kişi rehberi kayıtları içinde yapılmadığı da sorulanlar arasındaydı. Kongre, Apple’dan 29 Şubata kadar cevaplarını iletmesini istedi.

Son olarak Apple’dan da konuyla ilgili resmi bir açıklama geldi. Öncelikle uygulamaların kontakt bilgilerine açık kullanıcı izni olmadan erişmemesi veya bu bilgileri başka bir yere yüklememesi hususuna dikkat çeken Apple, kullanıcıların izni olmadan kontakt bilgisi toplayan veya ileten uygulamaların kuralları ihlâl etmekte olduğunu altını çizdi. Ne var ki, bu kural hatırı sayılır bir uygulama topluluğu tarafından çiğnenmiş. Bundan dolayı Apple da iOS’e kontakt bilgilerini alırken kullanıcı onayını alma uygulaması getirmeye karar verdi. Aynen konum servislerinde olduğu gibi kontakt listelerine erişimde de benzer bir kontrol mekanizması olacak, tıpkı ABD Meclisinin sorduğu gibi. Bu yeni özellik de büyük ihtimalle iOS 5’in bir sonraki güncellemesinde gelmiş olacaktır.

Bu arada Apple doğrudan kişi rehberi kayıtları hakkında bir açıklama yaptı, ancak iOS’teki takvim kayıtları gibi diğer kişiye özel verilere değinmedi. Belki gelecek çözüm onları da kapsayabilir.

İlgili – The Verge (1)
İlgili – The Verge (2)

İLGİLİ HABERLER