Teknoloji

AB devletlerden YouTube’daki terörle ilgili içerikleri işaretlemelerini istiyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa-birligi-bayrak-100413

Avrupa Birliği’nin terörle mücadeleden sorumlu komiseri Gilles De Kerchove, üye devletlerden YouTube’daki terörle ilgili içerikleri işaretlemelerini istedi. Avrupa Liberal Partisi’nin parlamento toplantısında konuşan De Kerchove, devletlerin YouTube’daki terörizmle ilgili videoları temizlemek adına özel ekiplerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

YouTube’daki terörle bağlantılı içerikleri temizlemek ise oldukça zorlu bir süreç gerektiriyor. Google’ın kamu politikaları yöneticisi Verity Harding, içerikleri takip altına almanın en etkin yolunun işaretleme olduğunu söyledi. Siteye her dakikada toplam 300 dakika uzunluğunda videoların yüklendiğini belirten Harding, videoları yüklenmeden önce izlemenin ise henüz gerçekleştirilmeyen bir telefon görüşmesini dinlemek gibi olacağını dile getirdi.

De Kerchove ise devletlerin çevrim içi ortamdaki içeriklere karşı mücadelesinin vatandaşların mücadelesine kıyasla daha etkin sonuçlar verdiğini hatırlattı. Devletler tarafından gerçekleştirilen içerik kaldırma şikayetlerinin yüzde 93 oranında onaylandığını söyleyen De Kerchove, bireysel başvurularda bu oranın yüzde 33’e düştüğünü ifade etti.

Şu an için bu önerisinin yasal bir zorunluluktan ziyade ahlaki bir karar verme açısından değerlendirilmesini isteyen De Kerchove, bu iş için bir yasal çerçeve oluşturabileceklerini ancak bunun bir hayli zaman alacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER