Teknoloji

AB e-kitapların daha yüksek vergiye tabi olması gerektiğine karar verdi

apple-ibooks-170614

Avrupa Birliği, hafta içinde aldığı bir kararla ”elektronik olarak desteklenmiş servis” şeklinde nitelediği e-kitaplardan basılı kitaplara göre daha yüksek katma değer vergisi alınmasına karar verdi. Bu karar Avrupa’daki bazı ülkelerde e-kitap fiyatlarının artacağı anlamına geliyor.

Söz konusu karardan ilk etapta etkilenen iki ülke Fransa ve Lüksemburg olacak. Fransa’da e-kitaplardan alınan katma değer vergisi yüzde 5.5’ten yüzde 20’ye, Lüksemburg’da ise yüzde 3.5’ten yüzde 17’ye yükselecek. E-kitapların daha önceden de daha yüksek katma değer vergisiyle satıldığı Almanya ve Birleşik Krallık gibi ülkeler bu karardan etkilenmeyecek.

AB’nin kararından Amazon gibi Amerikan şirketleri de etkilenmeyecek. Daha önce ülkedeki düşük katma değer vergisinden faydalanmak için Avrupa’daki satışlarını Lüksemburg üzerinden gerçekleştiren Amazon, katma değer vergisinin alıcının konumuna göre belirlenmesi yönünde alınan kararın ardından bu avantajını yitirmişti.

Kararın ardından bir açıklama yapan Fransa Kültür Bakanı Fleur Pellerin, elektronik veya basılı olmalarından bağımsız, tüm kitaplardan aynı oranda katma değer vergisi alınmasını öngören teknolojik tarafsızlık konsepti için mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER