Teknoloji

5 milyonun üzerinde Raspberry Pi şu anda meraklıların elinde

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

raspberry-pi-2-model-b-020215-2

Raspberry Pi ne kadar büyüklükte bir kitleye ulaştı? Küçük ve düşük maliyetli bilgisayarın arkasındaki hayır kuruluşu yaptığı açıklamayla şimdiye kadar 5 milyonun üzerinde Pi satışı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Birinci nesil Raspberry Pi bundan yaklaşık üç yıl kadar önce satışa sunulmuştu, bu nedenle kısa süre içinde ulaşılan 5 milyon rakamı büyük bir başarı olarak değerlendirilebilir. Kuruluş bu tablo sayesinde Büyük Britanya’da tüm zamanların en çok satış yapan bilgisayar üreticisi de oldu. Ancak bir noktayı belirtmekte fayda var; Pi’nin sattığı bilgisayarların fiyatları 20 ila 35 dolar arasında değişiyor. Diğer geleneksel masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla fiyatları karşılaştırmak anlamsız olur.

Tabii ki, fiyatının çok düşük olması Pi’lerin yabana atılacak bilgisayarlar olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle yeni tanıtılan Raspberry Pi 2 Model B daha hızlı işlemcisi ve Windows 10’un Pi’ye özel ücretsiz sürümüyle çalışacak olmasıyla birlikte Pi sahip olduğu fiyattan çok daha fazlasını sunan bir makine hâlini alıyor. Pi küçük çaptaki deneyler, kodlama ve ekonomik gücü yüksek olmayan okul sınıflarına bilgisayarı sokmak için mükemmel bir araç vazifesi görüyor.

[quote_box_left]İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Raspberry Pi 2 hakkında her şey: Donanım detayları, Windows 10 desteği ve dahası[/quote_box_left]

Üstelik Raspberry Pi Vakfı bilgisayarlar arasında eğitim, hobi, endüstriyel ayarlar bakımından ayrışmalar görülmeye başlandığını işaret ediyor. Pi yola kodlama ve bilgisayarlara ilgi duyan çocukları uygun şartlarda bilgisayar sahibi yapma amacıyla yola çıkmıştı ve son ortam koşulları da bu hedefe doğru ilerlendiğini gösteriyor.

Model B olarak bilinen orijinal Raspberry Pi toplam 5 milyonluk satışta önemli bir pay sahibi, vakfın tahminlerine göre bu modelden 3 milyon adet satıldı. Geçtiğimiz haziran ayında tanıtılan Model B+ ise 1.5 milyon adet satarken düşük sınıf olarak nitelendirilen Model A ve Model A+ ürünleri 100 bin ila 150 binlik satış rakamlarına ulaştı.

Son olarak vakıf yeni çıkan Pi 2’nin şimdiye kadar 500 bine yakın satış rakamına eriştiğini açıkladı. Daha iki hafta önce duyurulan bir ürünün böyle bir rakama ulaşması oldukça etkileyici.

İLGİLİ HABERLER