DosyaManşetler

4G nedir, neden ihtiyacımız var, ne gibi yenilikler sunacak?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

4g-logo-170315

4G terimi birkaç yıldır ortalıkta geziniyor, ancak son zamanlarda daha sık duyduğumuz bir gerçek. Ne de olsa, 4G ihale süreci açıklandı, mayıs ayında yapılacak 4G ihalesinin sonrasında yıl sonu veya gelecek yıl başı itibarıyla mobil internet daha da hızlanacak.

Şimdiye kadar bu teknoloji hakkında hiçbir bilgi sahibi olmayanlar veya bilgileri kısıtlı olanlar için ihtiyaç duyabilecekleri, 4G hakkında temel bilgi seviyesine erişmelerine olanak sağlayacak bir dosya hazırladık. Eğer 4G teknolojisini ve neler sunacaklarını merak ediyorsanız, bu dosya yazısını okumanızda fayda var.

4G nedir?

4G, mobil operatörler tarafından kurulan dördüncü nesil kablosuz veri iletişim ağları için verilen bütün protokol ve teknolojilerin genel adı. Mobil cihazların internet erişimi için daha büyük bant genişlikleri ve yüksek hızlar sunan 4G ile birlikte mesajlaşma, görüntülü görüşme, mobil TV gibi hizmetler daha hızlı ve yüksek performansla gerçekleştirilecek.

Türkiye 2009 yılında 3G teknolojisine geçiş yaparak mobil internet bağlantı hızlarında önemli bir sıçrama gerçekleştirmişti. 4G ile birlikte daha yüksek hız ve kararlılık elde edilmiş olacak.

2G ve 3G teknolojilerini takip eden 4G ile birlikte günümüzün son model akıllı telefonlarının sahip oldukları 4G seviyelerinde yüksek hızlı mobil internet bağlantısı imkanlarından da yararlanmaya başlayacağız. Hareket hâlindeyken gezindiğiniz web sayfaları çok hızlı açılacak, internetten izlediğiniz videolar daha hızlı yüklenecek, kaliteleri artacak. Bir filmi veya uygulama güncellemesini 4G şebekeleri üzerinde daha önce olduğundan çok daha kısa sürede indirebileceksiniz.

4G ile hızlar ne seviyede olacak?

Henüz 4G servisleri başlamadığı için her bir mobil operatörün sunacağı hızlar hakkında kesin bir bilgi vermek zor. Ancak mobil operatörlerin testlerini 4G’nin dünya çapında kullanılan en popüler versiyonu LTE’nin bir sonraki versiyonu LTE Advanced üzerinde yoğunlaştırdığını belirtmek gerekiyor. Bu da teoride 300 Mbps’ye varan indirme hızlarına erişilebileceği anlamına geliyor.

Vodafone Türkiye geçtiğimiz günlerde noter huzurunda gerçekleştirdiği bir testte 900 MHz bandında Huawei akıllı telefon ve şebekeyle yapılan bir 4G testinde 68.5 Mbps’lik hıza ulaştığını açıklamıştı. Bu, gelecekte 4G ile erişebileceğimiz hızların ne seviyede olabileceği hakkında bir fikir veriyor.

Şu anda 3G şebekeleri üzerinden, fazla yoğunluk yoksa, telefon ve şebeke destekliyorsa 20-25 Mbps’lik veri indirme hızları elde etmek mümkün oluyor. 4G ile birlikte bu seviyenin üstüne kolaylıkla çıkılabilecek.

4G’ye neden ihtiyaç duyacaksınız?

4G’nin 3G’ye göre çeşitli avantajları bulunuyor. 3G bağlantınızla web sitelerini gezerken bir sorun yaşamıyor olabilirsiniz, web sayfaları yeteri kadar hızlı şekilde açılıyor olabilir. Ancak 4G ile birlikte bunun daha da hızlanacağını, bir nefes alış-veriş süresinde sayfaların açılacağını bilmek 4G’yi istemekte biraz daha etkili olurdu.

4G bağlantısı üzerinden video görüşmeleri daha iyi bir kalitede gerçekleştirilecek. Eğer şu anda Skype veya FaceTime gibi servislerle 3G bağlantısı üzerinden görüşme yapıyorsanız, görüntünün ara sıra kötüleştiğini, pikselleşmelerin arttığını görebilirsiniz. 4G ile birlikte artan hız sayesinde videolar daha keskin olacak, böylelikle görüntülü görüşmelerin kalitesi artacak.

Bu arada VoLTE gibi LTE tabanlı teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin kalitesi de artacak. İki kişi arasındaki çağrılar daha kısa sürede gerçekleştirilecek, öyle ki sadece 1 saniyede karşı tarafla bağlantı kurmanız bile mümkün olabilecek.

4G sayesinde internetten radyo veya müzik dinleyenler de kesintisiz hizmet alacak, yüksek kalitede müzik dinleme imkanı elde edecekler. İnternetten satın alınan şarkılar sadece birkaç saniye içinde indirilecek ve dinlemeye hazır hâle gelecek. Bu arada mobil uygulamalar da daha kısa sürede yüklenecek ve saniyeler içinde istediğiniz uygulamayı kullanmaya başlayabileceksiniz.

4G’nin mobil operatörlerin kapasite planlamasını da rahatlatması bekleniyor. Şu anda yoğun yerlerde 3G bağlantısında bağlantı sorunları yaşanabiliyor. Siz mobil cihazınızda 3G sinyal seviyesinin tam olduğunu görseniz de, bağlantı hızınız düşük kalabiliyor. 4G ile birlikte artacak bant genişliği ve sunulacak daha fazla frekans kapasitesi sayesinde bu gibi sorunların da azalması bekleniyor.

Bu arada yüksek hız daha fazla veri indirme ve kotayı daha hızlı şekilde aşma anlamına geliyor. Mobil operatörlerin 4G servislerini sunmaya başladıklarında kota sınırlamaları bakımından şimdiye göre daha cömert davranmalarını bekliyoruz. Şu anda 3G bağlantı paketlerine baktığımızda 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 10 GB gibi kotaların olduğunu görüyoruz. 4G ile birlikte daha yüksek kotalı paketler de görebiliriz.

4G ile internette sörf hızlanacak

4G bağlantısıyla web’de gezinmek 3G bağlantısındakine göre en az dört kat daha hızlı olacak. Böylelikle aklınıza takılan bir şeyi Google’dan hızlı şekilde öğrenebileceksiniz veya ödemeyi unuttuğunuz bir faturayı hızlı şekilde ödeyebileceksiniz. Bu gibi işlerde 4G hayatınızı kolaylaştıracak. Ayrıca Shazam gibi uygulamalar da 4G ile daha hızlı işleyecek, etrafta duyduğunuz bir şarkının kime ait olduğunu hemen öğrenebileceksiniz.

4G ile birlikte Facebook, Twitter gibi servisler üzerinde durum güncellemesi yapmak, tweet atmak, fotoğraf veya video yüklemek çok daha kısa sürede gerçekleştirilecek. Çektiğiniz fotoğrafı veya videoyu saniyeler içinde sosyal ağlarda paylaşabileceksiniz. Ayrıca daha hızlı internet bağlantısı sayesinde harita uygulamalarını kullanırken haritaları daha kısa sürede yükleyebilecek, gideceğiniz yer için yol tarifini daha hızlı alacaksınız.

Video indirme ve internetten film ve TV izleme gibi işlevler de 4G ile daha verimli şekilde gerçekleştirilecek. Futbol karşılaşmalarını akıllı telefon veya tabletinizden daha yüksek kaliteyle, nadiren pikselleşmeyle ya da hiç pikselleşme olmadan, kesinti endişesi olmaksızın izleyebileceksiniz.

4G’den nasıl yararlanırım?

4G’nin sunduğu hızlardan yararlanmak için 4G destekli bir akıllı telefon veya tablete ihtiyacınız var. Şu anda piyasaya yeni giren birçok akıllı telefon ve tablette 4G LTE desteği bulunuyor. iPhone 6, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy S6, HTC One M9 gibi 2015’in amiral gemisi akıllı telefonlarının yanı sıra iPad Air 2, Sony Xperia Z4 Tablet gibi tabletler de 4G desteğine sahip. Bir akıllı telefon satın almadan önce 4G desteğinin bulunup bulunmadığına bakmanız yerinde olacaktır.

Bu arada 4G servisleri sunulmaya başlandığında mobil operatörlerin 4G destekli USB aygıtları ve modemler sunduğunu da göreceğiz.

4G Türkiye’ye ne zaman geliyor?

4G ihale şartnamesi bu ayın başında açıklandı. Mayıs ayında ihale yapılacak, mevcut operatörler Avea, Turkcell ve Vodafone ihaleye katılacak. Ayrıca dördüncü bir mobil operatörün de 4G ihalesi sonucunda servis vermeye başlaması hedefleniyor.

Operatörlerin şebekelerini 4G için hazırlamalarına bağlı olarak 2015 sonlarında veya 2016 başlarında Türkiye’deki kullanıcılar da yüksek hızlı mobil internet erişiminin nimetlerinden faydalanmaya başlayacak.

Sonuç olarak 4G ile birlikte akıllı telefon veya tablet kullanan bütün kullanıcılar her alanda farkı hissedecek. Telefon görüşmeleri, yazılı mesajlar, WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlar, paylaşılan fotoğraf ve videolar bu yeni teknolojiden büyük oranda fayda görecek. 3G ile memnun olabilirsiniz, ancak 4G ile birlikte çok daha yüksek hızlarda mobil internet deneyimi yaşamaya başlayacaksınız. Sadece birkaç ay daha sabredin.

İLGİLİ HABERLER