Teknoloji

28 nm yonga üretimindeki sorunlar Qualcomm S4 ürünlerinde gecikmeye neden olabilir

Qualcomm, NVIDIA gibi çekirdek sayısını artırmaya odaklanmaktan vazgeçip sadece iki çekirdekle bile yeterli performans sunulabileceğini iddia ediyor. Şirketin Snapdragon S4 “Krait” yongası da bu iddianın sonucunda ortaya çıkmış bir ürün. Her ne kadar geliştirme platformları çeşitli yayınlarda yer almış, test için geliştiricilere gönderilmiş olsa da, 28 nm yongaların üretiminde gecikmeler yaşanabileceği söyleniyor. Bu durum da hâliyle HTC One XL ve One S gibi Qualcomm yongasıyla çıkacak ürünlerin gelişini de etkileyecek.

Semi Accurate tarafından verilen habere göre 28 nm tabanlı yongaların üretimini üstlenen TSMC üretim sürecinde değişiklikler yapmak üzere üretimi üç hafta önce kapattı. Oldukça ani geliştiği açıkça belli olan bu gelişmenin nedeni hakkında tam olarak bir bilgi verilmiş değil. TSMC’den konuyla ilgili olarak ne açık ne de üstü kapalı şekilde bir haber gelmiyor, sadece üretimin önümüzdeki haftalarda başlayacağı belirtiliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi bu gecikme hem Qualcomm, hem üreticiler hem de mobil operatörler için önemli. ABD’de çıkması beklenen LTE tabanlı HTC One XL, HTC One S, ASUS Padfone gibi cihazların bu yeni yongasetle çıkacağı söylenmişti. Eğer söylendiği gibi bir üretim problemi söz konusuysa bu cihazların çıkışı da gecikme tehlikesiyle karşı karşıya demektir. Aslında geçtiğimiz ay düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde duyurulan bu cihazların hiçbiri için net bir çıkış tarihi verilmemişti, sadece önümüzdeki aylar işaret edilmişti. Yine de, HTC’nin One cihazlarını gelecek ayın ortalarından itibaren Türkiye’de piyasaya sunmaya başlayacağını öğrenmiştik. Belki, Tegra 3 işlemcili One X’in çıkışıyla başlanarak bu plana sadık kalınabilir.

Her ne kadar Tegra 3 işlemcili One X’in çıkışının bu durumdan etkilenmesini beklemesek de, NVIDIA ve AMD’nin de 28 nm işlemci sıkıntısından etkilenebileceği söyleniyor. AMD’nin zor durumlara karşı kendi koruyacak derecede iyi stoğu olduğu söylense de, NVIDIA’nın durumunda hâla pürüzler olduğu söyleniyor.

İlgili – Semi Accurate

İLGİLİ HABERLER