Manşetler

2016 İnternet Trendleri raporu iPhone – Android rekabetinin tarihini gösteriyor

iphone android 2016 internet trendleriApple’ın iPhone’u ve Google’ın Android işletim sistemi arasındaki büyük rekabet, son yıllarda teknoloji dünyasına damgasını vurmuş durumda. Söz konusu büyük rekabeti gelecek nesillere anlatma konusunda Mary Meeker tarafından hazılanan “2016 İnternet Trendleri” raporu fazlasıyla faydalı olacak gibi gözüküyor.

Peki söz konusu rapor ne gibi bilgiler içeriyor? Apple ve Google girmeden önce pazarın yeni yeni tomurcaklandığı, akıllı telefon işine daha erken adım atan Apple’ın kısa süreliğine de olsa liderliğin tadını çıkardığı görülüyor. Ancak daha fazla kullanıcıya ulaşma konusunda bastırılamaz bir açlığı olan Google’ın devreye girişiyle birlikte işler değişiyor.

Akıllı telefon pazarındaki büyüme oranlarındaki düşüş göz önüne alınınca Google lehine olan dengenin değişmesinin oldukça zor olduğu görülüyor. Taraflar arasında büyük bir değişim beklenmediği için iPhone Android rekabetinin ve dolayısıyla mobil işletim sistemi pazarının büyük ölçüde kendi dengesini yakaladığı söylenebilir.

iphone android 2016 internet trendleriMeeker’ın raporu, Apple’ın iPhone stratejisinin ilk günden bu yana pek değişmediğini bir kez daha ortaya koyuyor. Akıllı telefonu için belirlediği fiyat noktasını pek değiştirmeyen Cupertino merkezli şirket, her yıl düzenli olarak eklediği yeni özellikler ve iyileştirmelerle daha fazla kullanıcı çekmeyi amaçlıyor. Android pazarında ise telefon fiyatları tek bir merkezden kontrol edilmediği için farklı fiyat aralıklarına yayılan ve zaman zaman oldukça sert geçen bir mücadele görülüyor. 2011’den bu yana cihaz fiyatlarının düzenli olarak azalmasıyla birlikte Android telefonlarının ortalama fiyatı iPhone’un üçte birine inmiş durumda.

Fiyat hassasiyeti olan bir pazarda ucuz ürünlerin hakimiyet kurması, ekonominin temel kuralları arasında yer alıyor. Android iOS ile arasındaki makası kapattığı için fiyattaki düşüşün pazar payını da artırması doğal bir sonuç olarak nitelenebilir. Ancak bu durum Apple’ın akıllı telefon pazarındaki kârın önemli bir kısmını topladığı gerçeğini değiştirmiyor.

İLGİLİ HABERLER