Teknoloji

2015’ten Beklentiler: Android

android-yeni-logo-311214

Android için 2014 yılı önemli değişikliklere sahne oldu. Haziran 2014 sonunda düzenlenen Google I/O etkinliğinde Android’in bu yılki büyük sürümü Android L ve ona hakim olacak yepyeni tasarım dili Material Design’ı görme şerefine eriştik. Material Design ile birlikte Android daha sade, daha anlaşılır ve daha göz alıcı bir hâle geldi. Material Design sadece Android’e değil, Google’ın web ve diğer mecralardaki ürünlerinin tasarımına da hakim olan bir anlayış oldu.

Android L 2014’ün son aylarında Android 5.0 Lollipop adıyla resmiyet kazandı. 2014’ün sonuna kadar sadece Google’ın Nexus cihazlarıyla çeşitli üreticilerin Google Play Edition cihazlarında Lollipop kullanılabilir oldu. Tabii ki, çeşitli ülkelerdeki şanslı kullanıcılar Android 5.0 Lollipop’un tadına bakmaya başladı. Lollipop’a güncelleme takviminin daha hızlı şekilde işleyeceği söyleniyordu. Bu demek oluyor ki, 2015’in başlarında birçok cihaza, başta amiral gemisi ürünler olmak üzere, Android 5.0 Lollipop’un geldiği haberlerini yazacağız.

Yılın başlarında düzenlenecek CES 2015 ve MWC 2015 gibi iki büyük teknoloji etkinliğinde tanıtılacak Android telefon ve tabletlerinde de Android 5.0 Lollipop’un yüklü olarak sunulduğunu fazlasıyla göreceğiz. Bu etkinliklerde Sony, HTC, Samsung gibi üreticilerin yılın ilk amiral gemisi ürünlerini sunmasını bekliyoruz.

LG  büyük ihtimalle ilkbaharda LG G3’ün devamı niteliğindeki akıllı telefonunu çıkaracaktır. Samsung’un 2015’te çıkaracağı Android cihaz sayısını geçmişe göre daha az tutması bekleniyor. HTC de geçen yıllarda olduğu gibi daha az cihaza odaklı bir strateji izlemeyi sürdürecektir. HTC One (M9)’un nasıl olacağı şimdiden merakla bekleniyor. Sony ise yılın iki yarısına serpiştirdiği birer amiral gemisi ve muhtemelen suya dayanıklı Xperia Z4 ve Z5 Android telefonlarıyla tüketicilerin karşısına çıkacaktır. Huawei, ZTE, Lenovo, ASUS gibi üreticiler de uygun fiyatlı Android telefonlarıyla pazar payı kapma fırsatlarını gözetecektir. 2015’in başlarıyla birlikte Lenovo akıllı telefonlarının Türkiye piyasasına çıkacağını da yeri gelmişken belirtelim.

2014 ile birlikte Android giyilebilir ürünler pazarına da giriş yaptı. Android Wear, genellikle Google Asistan ağırlıklı servisleriyle Moto 360, LG G Watch R gibi akıllı saatlerde karşımıza çıktı. Tabii ki, bu cihazları Türkiye’de göremedik. 2015’te yepyeni Android Wear cihazları ve yepyeni Android Wear özellikleri göreceğiz. Ne var ki, Android Wear akıllı saatlerinin 2015’te de Türkiye’de hatırı sayılı bir pazar payı bulacağını düşünmüyoruz.

Otomobiller de Android’in gözüne kestirdiği ortamlardan bir tanesi. Android Auto programıyla Google’ın mobil işletim sistemi Audio, Ford, Honda, Fiat ve bunun gibi otomotiv dünyasının tanınmış markalarının otomobillerine girecek. Özellikle 2015’te çıkacak Android M sürümüyle birlikte otomobillere yönelik Android’e daha fazla odaklanılması, bu alanda daha fazla gelişmenin olması bekleniyor.

Android 2014’ü büyük yeniliklerle ve dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olarak kapatıyor. 2015’te de en çok konuşacağımız ve tüketiciler tarafından tercih edilen mobil işletim sistemi olmaya devam edecek.

İLGİLİ HABERLER