Manşetler

2012’den Beklentiler: Apple

apple sanal gerçeklik artırılmış gerçeklik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geride kalmakta olan yıl Apple için gerçekten zorlu geçti. Yılın başında sağlık sorunları nedeniyle yeniden izne ayrılan Steve Jobs bu sefer ne yazık ki işinin başına dönemedi ve ağustos sonunda görevi Tim Cook’a bırakmak zorunda kaldı. Söz konusu görev değişiminin üzerinden birkaç hafta geçtikten sonra da ne yazık ki hayata veda etti. Steve Jobs erken sayılabilecek bir yaşta gitti, yapacak daha çok işi, belki yeniden keşfedecek çok şeyi vardı. Ölümünün ardından yayınlanan Walter Isaacson imzalı biyografisi sayesinde O’nu biraz daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Biraz da şirketi nasıl yönettiğini öğrendik. 2012 yılında gözler Apple’ın üzerinde daha fazla olacak. Steve Jobs’un yokluğunda dümene geçen Tim Cook gemiyi yüzdürmeyi başaracak mı?

Tim Cook CEO’luğu üstlenmeden önce operasyonların başındaki isimdi, belki de Apple’ın dünya çapında bu kadar başarılı bir örgütlenmesini yöneten kişiydi. Zaten Steve Jobs sağlık izinlerine ayrıldığında, yokluğunda yerine Tim Cook bakıyordu. Steve Jobs kadar karizmatik, kitlelerin ilgisini çeken bir kişilik olmasa da, Tim Cook’un Apple’ı başarıyla yönetecektir. Steve Jobs’un Apple’a aşıladığı felsefe, bunun yanı sıra Jonathan Ive, Eddy Cue, Scott Forstall gibi üst düzey yöneticilerin varlığı Apple’ın Steve Jobs sonrasındaki dönemde de tepede kalmasını sağlayabilir. Tabii, Apple’ın tepede kalması için sadece bu isimlerin şirkette varlığına değil, yenilikçi ürünlerin gelmesine de ihtiyaç var. Ortalıkta dolaşan dedikodular 2012 yılının yeni ürünler açısından Apple için hareketli bir yıl olacağını gösteriyor. Bilinmeyen tek şey ise zamanlama.

Apple, 2011 yılında ürünlerin lansmanına dair zaman çizelgesini bozdu. Şubatta MacBook Pro, martta iPad 2, mayısta iMac, temmuzda Mac mini ve MacBook Air, ekimde iPhone 4S… iPod serisindeyse doğru düzgün bir yeni ürün çıkmadı, sadece mevcut ürünlerde ufak tefek güncellemeler yapıldı. Halbuki önceki yıllarda biraz daha net ve kesin bir lansman çizelgesi izleniyordu ve tahmin yapmak daha kolaydı. 2011 ile birlikte dediğimiz gibi bu gelenek bozuldu. Şimdi 2012’de nasıl bir lansman çizelgesinin oluşacağını merak ediyoruz.

Apple’ın 2012 yılında tüm ürünlerinde tasarım değişikliklerine gideceğine dair dedikodular çıkmıştı. Bu dedikodu çok da mantıksız görünmüyor. Şubat veya mart aylarında beklenen iPad 3’ün daha yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip olacağı söyleniyor. Bununla birlikte tasarımda da ayırt edici değişiklikler yapılacaktır. Yine aynı zamanlarda beklenen MacBook Pro serisinde de radikal tasarım değişikliklerine gidileceği, optik sürücünün atılıp bunun yerine MacBook Air tarzı bir tasarımın geleceği söyleniyor. Böylelikle MacBook Pro ve MacBook Air serilerinin iyice iç içe geçmesi bekleniyor. Uzun zamandır tasarımının değiştiğini pek görmediğimiz iMac’lerde de 2012 yılı içinde bir tasarım değişikliği görebiliriz.

2011 yılının en çok beklenen ürünlerinden bir tanesi iPhone 5‘ti, ancak Apple iPhone 5 yerine tasarımın iPhone 4 ile aynı tutulduğu, ancak iç donanım bazında değişikliklerin yapıldığı iPhone 4S’i tanıttı. Bu durumda radikal tasarım değişiklikleri barındıran iPhone 5’in çıkışı için de 2012 beklenmeye başladı. Apple’ın iPhone 3G ile sunduğu tasarımı 3GS’te de sürdürdüğünü göz önüne alıp benzer bir ilişkinin iPhone 4 ile 4S arasında da geçerli olduğunu düşünürsek, gerçekten 2012’de iPhone’un tasarımının değişeceğini bekleyebiliriz. iPhone 5’in tasarımıyla ilgili epey şey yazılıp çizilmişti. Daha büyük bir ekran, MacBook Air gibi kalından inceye doğru giden bir profil gibi radikal tasarım değişiklikleri hayata geçecek mi, bunlara ek olarak ne gibi yenilikler göreceğiz? 2012 yılı içinde bu soruların cevabını bulmuş olacağız. Bu arada Apple yeni iPhone 5’i iPhone 4S’i tanıttıktan tam bir yıl sonra, yine sonbaharda mı tanıtacak, yoksa daha önce olduğu gibi haziran aylarında düzenlenen WWDC’de tanıtıma geri mi dönecek? 2011 yılının başında CDMA iPhone 4, ilkbaharındaysa beyaz iPhone 4 tanıtıldı. Apple da bu nedenle iPhone 4S’in lansmanını birkaç ay ötelemek durumunda kaldı. Haziran ayına gelindiğinde iPhone 4S yaklaşık dokuz aydır piyasada olmuş olacak. Bu durumda Apple’ın iPhone 5 ile birlikte normal lansman düzenine dönmesini bekleyebiliriz.

Akıllı telefon ve tableti yeniden keşfeden Apple’ın yeni hedefinin televizyon olduğu birkaç aydır dile getiriliyor. Hatta Steve Jobs’un ölmeden önce Walter Isaacson’a TV ile ilgili düşüncelerini aktardığı da yazar tarafından dile getirilmişti. Aslında Apple, Apple TV adı verilen set üstü cihazıyla hobi olarak oturma odalarıyla ilgileniyordu. Şu anda ikinci nesli yurtdışında olan, avuç içine sığacak kadar küçük bu ürün iTunes üzerinden içeriği canlı olarak akıtma, YouTube veya Vimeo videolarını izleme fırsatı sunuyordu. Apple’ın TV stratejisini set üstü cihazın ötesine geçirip gerçekten bir HDTV çıkaracağı iddia ediliyor. Söz konusu cihazın kumanda edilmesinde ise Siri’nin kullanılacağı, yani izleyicinin TV’ye seslenerek kanal değiştirme veya içerik oynatma gibi işlevleri gerçekleştireceği konuşuluyor. Apple’ın HDTV planlarının 2012 sonbaharında hayata geçeceği konuşuluyor. Bu arada 32 ile 55 inç arasında farklı büyüklükte üç modelin çıkarılacağı da iddialar arasında. Ne var ki, Apple’ın HDTV açılımında acele etmeyeceği ve 27 inç’lik iMac’e Apple TV özellikleri ekleyerek nabız yoklayacağı da varsayımlar arasında yer alıyor.

2011 yılının genelinde Steve Jobs şirketin başında değildi, yine de evden de olsa yönetime karışan, fikirlerini sunan, iPad 2 lansmanına gelebilecek bir durumdaydı. 2012 yılına gelindiğinde artık Steve Jobs yok ve geri kalanlar gemiyi düzgün bir şekilde yüzdürmek, fırtınalı ortamdan çıkarmak zorunda. Yukarıda özetlediğimiz beklentiler 2012’nin gerçekten fırtınalı bir yıl olacağını gösteriyor. Başarıya ulaşmak için fanları ve müşterileri fazla bekletmemeleri ve onları hayalkırıklığına uğratmamaları gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER