Teknoloji

2010’dan beklentiler: Google dünyayı yönetiyor

google-chrome-logo-20090931Gelecekteki netbook ya da tablet bilgisayarınız Google ile fazlasıyla içli dışlı olabilir, hatta belki arama devi tarafından bile üretilebilir. Her ne kadar, ikinci beklenti şu anda dedikodu aşamasında olsa da, Google’ın işletim sistemi Chrome OS’in 2010’un ikinci yarısında çıkacağını biliyoruz.

Chrome OS bedava, açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı bir işletim sistemi. Bilgisayar açıldığı anda Chrome internet gezginini başlatan bu işletim sistemi Chrome’dan bildiğiniz ve alıştığınız özellikleri bir adım öteye taşımayı amaçlıyor. Sistem kaynaklarını fazla tüketmeyecek, saniyeler içerisinde başlayacak ve Bulut Bilişim temeline dayalı depolama mantığına ve uygulamalara sahip olacak bu işletim sistemiyle Google Docs’u kullananların sayısı da artacaktır. Chrome OS’in ayrı bir işletim sistemi olarak değil de, SSD’ye sahip olacak ve Google tarafından onay verilecek yeni netbook modelleriyle satılması amaçlanıyor. Intel’in Atom işlemcili netbook ve nettop’lara yönelik geliştirdiği Moblin ise biraz daha gelenekçi duruyor. İnternete daha az ihtiyaç duyan ve kendi araçlarına sahip olan bu işletim sistemi Chrome OS’ten daha avantajlı görülebilir, ancak Google’ın Gears teknolojisini Chrome OS’e entegre etmesi ve bu sayede internet bağlantısı koptuğunda bile uygulamaları kullanma imkanı sunması aradaki farkı rahatlıkla kapatmaya yardımcı olabilir.

Google tarafından üretilmiş bir bilgisayarın yanı sıra 2010’dan bir diğer beklediğimiz de Google Phone, nam-ı diğer Nexus One. HTC tarafından üretildiği söylenen bu telefonun Ocak ayında lanse edilmesi bekleniyor. Android 2.1 sürümüyle çalışacak bu telefonla ilgili daha fazla ayrıntıyı CES 2010’da göreceğimizi tahmin ediyoruz.

İLGİLİ HABERLER