AMD’nin Barcelona’sı kurtarıcı değil, ama şimdilikAMD’nin dört çekirdekli Opteron işlemcisi sonunda hazır, ancak görünen o ki bu ürün şimdilik AMD’nin gemisine tam ileri yol aldıracak bir ürün olmaktan uzak.

AMD CEO’su Hector Ruiz, Pazartesi akşamı San Francisco’da düzenlenen bir tanıtım toplantısıyla, gelişim aşamasında Barcelona olarak adlandırılan dört çekirdekli Opteron işlemcisini resmen tanıttı. Bir yıl süren tasarım süreci ve altı aylık gecikmenin sonunda Barcelona AMD’nin ilk dört çekirdekli işlemcisi unvanını aldı.

Intel geçtiğimiz Kasım ayından bu yana sunucular için dört çekirdekli işlemci desteği sunuyordu. Firma uygulaması kolay bir yol seçerek iki tane çift çekirdekli işlemciyi paketleyerek dört tane işlemciyi biraraya getirmişti. AMD bundan farklı bir yaklaşım sergileyerek dört çekirdeğin birlikte olmasının mimari açıdan daha uygun olacağını düşündü ve  dört farklı çekirdeği tek bir yonga üzerine entegre etti.

Peki bu özel tasarım hedefinde bu kadar ısrarcı olmak bir farklılık yarattı mı? Bazı açılardan bakılırsa, çoktan yarattı bile.

AMD Intel’in dört çekirdekli işlemcileri ile rekabet edebilmek için sunucu işlemcilerinde büyük fiyat indirimlerine gitti ve bunun sonucunda milyonlarca dolar zarar etti. Şirketin satış departmanı iki üst düzey yöneticinin ayrılmasından sonra şu and yeni bir organizasyonun ortasında. Barcelona’nın ortaya çıkışının tasarımı sırasında oluşan küçük teknik problemler nedeniyle gecikmesi sebebiyle Ruiz Barcelona’yı Intel’in ikinci nesil dört çekirdekli sunucu işlemcilerinin çıkmasından yalnızca 10 hafta önce tanıtmasına sebep oldu. İlk tepkiler oldukça yüzeysel, ancak Barcelona’nın AMD’nin kanayan yarasına merhem olacağı şeklinde yorumlar sıklıkla yapılıyor. Dell, Hewlett-Packard, IBM ve Sun Microsystems gibi dört büyük sunucu satıcısı ürünlerinde Barcelona işlemcilerine yer vermeyi planlıyor. AMD, ürünün bilgi işlem merkezlerindeki kullanımı sırasındaki güç tüketiminin olumlu bir etken olacağı ve bunun da yeni müşterilerin kazanılmasında önemli bir fayda sağlayacağını düşünüyor.

AMD’nin Barcelona işlemcilerinin tanıtımından önce açıkladığı test sonuçlarının kesin bir kanıtı yok. Şirket sunumda kurnazlık yaparak sadece kayan noktalı performansa ve hafıza bant genişliğine odaklanan değerlendirme testi sonuçlarına yer verdi. Zaten bunlar Opteron işlemcilerin hali hazırda gücünü kanıtladığı parametreler. Bu değerlendirme kriterleri göz alındığında bile Barcelona Intel’in Xeon X5345 işlemcisine göre sadece üç kriterde %40′ın üzerinde bir performans artışı sağlıyor.

Barcelona üç farklı kategori ile gelecek, yüksek performanslı, standart ve enerji tasarrufu sağlayan sunucu modelleri için 3 farklı kategori oluşturuldu. Yüksek-performans modeller yılın dördüncü çeyreğine kadar satışa sunulmayacak, ancak iki standart ve üç enerji tasarrufu sağlayan işlemci modeli  pazarda baskın durumda bulunan çift soketli sunucular için kullanıma hazır durumda. Dört soketli işlemciler için de , hem standart hem de enerji tasarrufu sağlayan kategorilerde iki işlemci yakında satışa sunulacak.

AMD 2.3 GHz’lik yüksek performanslı versiyonları ise dördüncü çeyrekte çıkarmayı planlıyor ve saat hızını da yonganın gerisindeki momentumun büyümesi ile arttırması muhtemel gözüküyor. Şirket geçtiğimiz Temmuz ayında 3 GHz’lik Barcelona yongasının gösterimini gerçekleştirmişti. Saat hızı hiçbir suretle işlemci performansının tek ölçütü değil, ancak önemli bir ölçütü.

Sonuç olarak, AMD başlangıçta yeni işlemcilerini tükettikleri ortalama güç miktarı gibi bir kıstas ile pazarlayacak. Güç tüketimi büyük bilgi işlem merkezleri kurmayı amaçlayan şirketler için önemli bir konu haline gelmeye başladı. Elektrik sağlamak gittikçe daha pahalı hale geliyor ve bilgi işlem merkezindeki ekipmanları soğutmak için harcanan para ekipmanlar için harcanan paradan daha fazla olmaya başladı. Bu durum yonga ve sunucu endüstrisinin enerji tasarrufu sağlayan yeni ürünler üzerinde çalışmasına neden oluyor.

Kaynak: CNET

İlgili Haberler

  1. Mikroişlemcide bir kilometre taşı daha
  2. Intel işlemciler %50 daha mı ucuz olacak?
  3. Intel Atom 330 ile ilgili bilgiler günışığına çıkıyor
  4. AMD İstanbul’un yol haritası açıklandı
  5. Siemens’ten Yüzde 60 Enerji Tasarrufu Sağlayan Ev Telefonu
  6. Intel’den “Teknolojide Kelebek Etkisi”
  7. HP, Blade, x86 ve UNIX Sunucularda Pazarı Solladı
  8. Intel’den enerji cimrisi ucuz işlemciler
  9. AMD, HD’nin adresini gösterdi
  10. MacBook Pro’lar güncellendi