Microsoft ve Google kozlarını paylaşıyor
İki dev şirket arasındaki çekişmeye ABD Adalet Bakanlığı da karıştı. Google, Adalet Bakanlığını Microsoftu kayırmakla suçluyor. Suçlamalar özellikle birkaç isim üzerinde yoğunlaşıyor.
ABDde bilgisayar sektörünün iki devi Microsoft ve Googleın rekabeti mahkeme kapısında. Google, Microsoftun Vista iletişim sisteminin Google programlarının kullanımını engellediği iddiasıyla harekete geçti.
ABD Adalet Bakan yardımcılarından Thomas O. Barnett ise, ABD savcılarına yolladığı bilgi notunda Googleın iddialarının dava konusu yapılmamasını önerdi. Barnettin 2004te Microsoftu temsil eden hukuk bürosunda çalışmış olması kısmen gürültü koparttı; ancak Barnett avukatlığı sırasında Microsoftun davalarına bakmadığını bildirdi. Adalet Bakanlığı da yapılan soruçturmada etik çelişki bulunmadığını açıkladı.
Genelde sorun, bilgisayar programlarına hakim Microsoftun piyasa hakimiyeti ile, internet programlarında yayılmak isteyen Googleın yollarının kesişmesinden kaynaklanıyor.
Bush yönetiminin,özellikle ABD dışı piyasalarda hakim şirketlere hoşgörü gösterdiği öne sürülüyor.
Öte yandan bu tür davalarla mahkemelerin iş dünyasını kontrol etme yolu da açılıyor ki, her ekonomik faaliyetin mahkeme onayından geçmesi ve kısıtlamalar, Bush yönetiminin liberal ekonomi anlayışına ters.
Microsoft, federal yetkililerin yıllar süren araştırmalarla Vistanın diğer programlarla işleyişini denediklerini ve resmi onayla Vistanın piyasaya çıktığını bildiriyor.
Tüketici açısından ise durum daha karmaşık. Satın alınan bilgisayar serbest rekabet adına aynı işi yapan birden fazla programla yüklü olarak geliyor ve ortalama bilgiayar kullanıcısı için hangi programın tercih edileceği zahmetli bir soru. Üstelik ayrı üreticilerin programları sık sık birbiriyle çatışıyor.
Önceki gün İngiltere merkezli Privacy International, Google programlarının dış kullanıcının özelini koruyamadığını ve uygulamaların dış müdahalelere açık olduğunu bildirdi. Google da İngiliz kurumunun Microsofttun etkisi altında olduğunu savundu.
Kaynak: NTVMSNBC
İlgili Haberler
- Microsoft temyizi kaybetti
- Vistada ilk güvenlik açığı çıktı
- Microsoft’ta ’XP’ye devam et’ baskısı
- Google, En Değerli İkinci Şirket
- Vistaya bedava geçiş bileti
- Google’ı mahkum ettiler
- Google, nereden para kazanıyor?
- Microsoft masaüstü aramayı değiştirecek
- Google, internetin hala ezici lideri
- Microsoftun gözü Facebookta

Yorum Alanı