1.500 YTL cepte kalsınKimi zaman bilgisayarın kendisinden bile daha pahalıya gelen yazılımların ücretsiz benzerlerinden haberiniz var mı? Üstelik bunların bazıları ücretli yazılımlardan bile daha iyi..

Bilgisayar yazılımları sanıldığının aksine hep ücretli değildi. Hatta yakın bir geçmişe kadar yazılımlardan para kazanmak pek de hoş görülen bir fikir değildi.
Herkes yazdığı uygulamalarını biraz daha geliştirir ya da başkasının yazılımına katkıda bulunurdu.
Bu akım aslında hâlâ devam ediyor ancak gündem biraz da reklamların etkisiyle hep ücretli örnekler üstünde dönüyor. Bu hafta sizin için bilgisayarda en çok ihtiyaç duyduğunuz ve normalde 1.500 YTL’den fazla bütçe gerektiren yazılımların ücretsiz ama neredeyse farksız rakiplerini derledik.


Virüslere ücretsiz aşı: Avast
İnternetin yaygınlaşması en çok bilgisayar virüslerine yaradı. Bu sayede sadece disket ve CD’lerle dolaşmak yerine saniyeler içinde tüm dünyaya yayılabilme yeteneği kazandılar. Üstelik yeni nesil virüsler dosyaları silmenin ötesinde şifreleri çalmak, ekranı reklamlara boğmak, dosyaları şifreleyerek açmak için fidye istemek; hatta bilgisayarınızı ele geçirip yasadışı işler için kullamak gibi akla hayale gelmeyen şeyler de yapabiliyor. Her bilgisayara işletim sisteminden sonra ilk yüklenmesi gereken uygulama olan antivirüs yazılımlarında ücretli örnekler kadar fazla olmasa da ücretsiz seçenekler de var. Normalde paralı hizmet veren Avast’ın ev kullanıcıları için sunduğu Türkçe destekli bedava antivirüs yazılımı bu konudaki en iyi seçeneği oluşturuyor. Eğer kullanacaksanız (ve varsa) diğer yüklü antivirüs yazılımınızı silmeyi unutmayın.
Herkese lazım: OpenOffice
Yapılan araştırmalar kullanıcıların ofis yazılım paketleri içinde yer alan özelliklerin çok çok az bir kısmını kullandığını ortaya koyuyor olsa da hemen her kullanıcının ilk aradığı uygulamaların da başında geliyorlar. Bu alandaki pazar lideri Microsoft’un en az Windows kadar meşhur Office setinin yaklaşık 600 YTL’lik fiyat etiketi de bunu ispatlıyor.
Uzun süredir üstünde çalışılan ve ücretsiz olarak dağıtılan Open Office ise Microsoft Office’in Word, Excel, Access, Powerpoint gibi bileşenlerinin yanı sıra Türkçe desteği de sunuyor.
Üstelik bu yazılımla Microsoft Office ile hazırlanmış dosyaları açabiliyorsunuz. Sizin hazırladığınız dosyaları da onlar açabiliyor. Denemeye kesinlikle değer.
Photoshop tutkunlarına: GIMPShop
Adobe firmasının Photoshop yazılımı amatörden profesyonele hemen herkesin ilk tercihlerinden biri. Ancak 1000 YTL’yi aşan fiyatı yüzünden aynı zamanda korsan olarak en çok kullanılan resim işleme yazılımı. Orta düzey kullanıcıların beklentileri düşünüldüğünde yüzme öğrenmek için kapalı havuz yaptırmak kadar gereksiz bir yatırım olduğu da ortada. Aynı konuda uzmanlaşan ücretsiz ve açık kaynaklı GIMP yazılımına yine ücretsiz olarak eklenen GIMPShop, adından da anlayacağınız gibi GIMP yazılımını ikonlarından mönülerine her detayıyla Photoshop’a çeviriyor.
PDF için hafif çözüm: Foxit Reader
İnternet kullanıyorsanız PDF uzantılı dosyalarla karşılaşmamış olmanız mümkün değil. Onları açmak için bilgisayarınızda 70MB’a yakın yer kaplayan devasa Adobe Reader’ı yüklemek zorunda değilsiniz. Şu an ikinci sürümünde olan Foxit Reader yükleme bile gerektirmeyen 2MB’lık bir uygulama. PDF’leri ışık hızında açmak ve sistem kaynaklarınızı daha verimli kullanmak için mutlaka denemeniz gerekiyor. Elbette her sıkı rakip gibi o da ücretsiz! (foxitsoftware.com)

Kaynak: Radikal

 

İlgili Haberler

  1. Macintosh için Office 2008 çıktı
  2. Google’dan Microsoft’a darbe
  3. Office 2007 ev ve öğrenci için indirimli
  4. Vista ve Office Kasımda Firmalar İçin Hazır
  5. Yepyeni My Book’lar
  6. Microsoft’tan korsan yazılıma karşı OGA
  7. Adobe Photoshop Lightroom 2.0: Ücretsiz beta
  8. Vista OS X: Vista PC’lere Apple kabuğu
  9. Bilgisayarınızdaki en hantal 5 program