Ana Sayfa | Podcast | Atom | RSS

18 Ocak 2006
 
 Yeni nesil iPod incelemesi

2004 yılının ikinci yarısından beri dedikodusu yapılan yeni nesil iPod geçtiğimiz aylarda satışa sunuldu. Teknoblog.com olarak yeni nesil iPod'u sizler için inceledik.

Yeni nesil iPod iki farklı sabit disk seçeneği ile satışa sunuldu: 30 GB ve 60 GB. Yeni iPod ile birlikte 15000'e yakın şarkıyı, 25000'e yakın fotoğrafı veya 150 saate yakın videoyu yanınızda taşıyabilirsiniz.

Yeni nesil iPod'lar inceliği ile de dikkat çekiyor. 30 GB'lık iPod orijinal iPod'a göre %45 daha ince. Öte yandan 60 GB'lık iPod da dördüncü nesil, 20 GB hafızalı iPod modeline göre %10 daha ince. Bu sayede iPod'u cebinizde taşımak daha da kolaylaşıyor.

Ürünü ilk aldığınızda biraz şaşırabilirsiniz. Lakin ürünün ambalajı oldukça küçük. Kutunun içinden çıkanlar iPod, kulaklık, iki çift kulaklık kılıfı, kurulum CD'si ve kullanım kılavuzu. Yeni nesil iPod ile birlikte elektrik şarj aleti artık verilmiyor. Bu da cihazınızı USB kablosu ile bilgisayara bağlayarak şarj etmeniz anlamına geliyor. Ayrıca ilk kez bu modelle birlikte iPod'a özel bir koruyucu kılıf veriliyor. Beyaz renkli bu kılıf iPod'unuzu kullanmadığınız zamanlarda tozdan veya çizilmelerden koruyor.

Yeni iPod'da daha önceki nesillerden bildiğimiz özellikler aynen korunmuş. Müzik dinleme, fotoğraf görüntüleme, ajanda, kişi listesi, oyunlar, saat, kronometre, equalizer... Bu nesilde eklenen en önemli özellik ise video desteği. Bu yüzden bu ürün aynı zamanda Video iPod olarak da anılıyor. 2,5 inçlik renkli ekranı ile video kliplerinizi, dizilerinizi ya da filmlerinizi gittiğiniz her yerde keyifle seyredebilirsiniz. Ancak video izleme işi biraz zahmetli. Bir çok yerde ürünün sadece iTunes'ta satılan dizi ve video klipleri desteklediği yazılmıştı. Ancak üçüncü parti yazılımlar ile kendi videolarınızı da iPod'a aktarabilirsiniz. Bu noktada belirtmekte yarar var ki iPod .m4v, .mp4 ve .mov uzantılı video dosyalarını destekliyor. Yardımcı yazılımlar ile DivX filmlerinizi uygun formata çevirip iPod'a yükleyebilirsiniz. Bu iş için size önereceğimiz program ücretsiz olan Videora iPod Converter. Bu program ile birkaç tıklama ile dönüştürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Video iPod'a şarkı, fotoğraf ve video yüklemesi her zaman olduğu gibi iTunes ile yapılıyor. Cihazı bilgisayara bağlamadan önce CD'de verilen iTunes 6 programını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. iTunes 6 programı önceki sürümlerden farklı olarak video desteğine sahip. iTunes yüklendikten sonra cihazınızı bilgisayarınıza bağladığınızda, iTunes programında solda bulunan menüde cihazınız bir süre sonra görünecektir. Bundan sonra sürükle bırak yöntemi ile şarkılarınızı ve videolarınızı yükleyebilirsiniz. Ayrıca fotoğraflar için sunulan senkronizasyon özelliği sayesinde bilgisayarınızda saklı bulunan fotoğrafları cihazınıza aktarabilirsiniz. Senkronizasyon özelliğini açık tuttuğunuz sürece bilgisayarınıza attığınız her fotoğraf otomatikman iPod'a da yüklenecektir.

Daha önceki nesil iPod'da karşımıza çıkan podcast desteği yeni iPod'da da bulunuyor. Ayrıca yeni iPod ile birlikte karşımıza çıkan diğer bir yenilik de video podcasting. Aslında herkes bunun ne olduğunu anlamıştır. Değişik kişiler tarafından farklı konularda hazırlanmış küçük boyuttaki görüntülü yayınları yani video podcastlari cihazınızda izleyebilirsiniz. iTunes programı ile birçok podcaste ve video podcaste ulaşmak mümkün.

Yeni nesil iPod pil performansı bakımından zayıf. Müzik dinlerken ya da fotoğraflara bakarken pil açısından bir sorun yok ancak durum video izlemeye geldiğinde tamamiyle değişiyor. iPod'unuzda film izlerken filmin en heyecanlı yerinde cihazınızın şarjı bitebilir. Ayrıca bizim iPod'umuzda video izlerken filmi ileriye ya da geriye almak istediğimizde video görüntüsü bir süre sonra donuyor. Kısacası video desteği şu an için zayıf. Yine de bu durumu "Gülü seven dikenine katlanır" deyip göz ardı edebiliriz. :)

Yeni nesil iPod video desteği, renkli ekranı ve inceliği ile göz kamaştırıyor. Yukarıda belirttiğimiz problemler dışında hiç bir problem yok. Bu küçük alet sayesinde arabada, evde, otobüste, uçakta, dağda, bayırda, kırda, gittiğiniz her yerde film izleyebilirsiniz. Daha çok müzik, film, fotoğraf depolamak istiyorsanız o zaman 60 GB'lık model sizin için daha uygun olacaktır.

iPod'un teknik özellikleri (apple.com.tr sitesinden)

+ 15.000'e kadar şarkı(2) ve albüm kapağı saklayabilir

+ 30GB model 10.4 x 6.1 x 11 cm; 60GB model 10.4 x 6.1 x 1.4 cm

+ Parlak 2.5-inç, 320 x 240 piksel TFT ekran

+ 20 saate kadar pil süresi(5)

+ 25.000'e kadar fotoğraf saklar(3)

+ 150 saate kadar video saklar(4)

+ İsteğe bağlı Dock ile TV üzerinde video ve slayt gösterisi oynatır

+ Apple Dokunmatik Teker

+ Aksesuarlarla uyumlu Dock bağlantısı

+ Dock yeni Apple Kumanda ile çalışır

+ USB üzerinden şarj ve senkronizasyon

+ Mac OS X ya da Windows 2000/XP ile çalışır

+ Kişileri, takvimleri ve yapılacaklar listesini senkronize eder


Önceki Yazılar
  • Windows Media Player 11: MTV’den müzik keyfi
  • Küresel ısınmanın dönüşü yok
  • Turkcell'den "TurkcellNettenCebe"
  • Gates 30 Ocak’ta Türkiye’de
  • Dünyanın En Küçük “MP3 Küpü”
  • MSN Messenger ile Habersiz Kalmayın
  • Google, sitenizin de hizmetinde
  • Artık Türk Telekom'a mahkum değiliz
  • S60 serisi cep telefonlarında kullanılacak
  • Google Base: Online Pazar yeri açıldı
  • Arşiv
  • 11/01/2005 - 11/30/2005
  • 01/01/2006 - 01/31/2006
  • 02/01/2006 - 02/28/2006
  • 03/01/2006 - 03/31/2006
  • 04/01/2006 - 04/30/2006
  • 05/01/2006 - 05/31/2006
  • 06/01/2006 - 06/30/2006
  • 07/01/2006 - 07/31/2006
  • 08/01/2006 - 08/31/2006
  • 09/01/2006 - 09/30/2006
  • 10/01/2006 - 10/31/2006
  • Arama
     
    Web Teknoblog
    Editörlük

    Teknoblog'a editör olarak siz de teknoloji ile haberleri sitemizden aktarabilirsiniz. Editörlük başvurusu için tıklayın.

    Podcast
    Teknoblog'da okuduğunuz haberlerden oluşan haftalık podcast bültenini dinlemek için tıklayın
    Linkler
  • RSSHaber
  • Netkapı
  • Cepmobo
  • Videoblog
  • Chip
  • PCNet
  • PC Tech
  • Mobimag
  • NTVMSNBC Teknoloji
  • Blog Beslemeleri
    Add to Google Reader NewsGator
    My Yahoo! My Feedster


    Bilgisayarınızdaki resimlerin düzenli kalmasını istiyorsanız yukarıdaki linke tıklayarak Google ürünü Picasa programını yükleyebilirsiniz.


     

    Teknoblog.com 2006 | www.teknoblog.com
    Her türlü görüş, öneri ve sorularınız için teknoblog@gmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.
    RSS Haber | Netkapı | Teknoblog | Cepmobo